Indický chai ako stvorený na dlhé chladné večery: Pripravte si ho doma aj vy

Masala Chai

thinkstockphotos.com

Chai (vyslovuje sa čaj) je indický teplý nápoj, ktorý sa pripravuje z čierneho čaju, mlieka, rôznych druhov korenia a pije sa sladený. Vďaka svojej úžasnej aróme, schopnosti prehriať organizmus a priaznivým účinkom na imunitu, sa stal obľúbeným po celom svete. Ľudia, ktorí navštívili Indiu a ochutnali tento korenistý nápoj, sa často stávajú nadšencami pitia chaiu a pripravujú si ho aj doma.

Základom nápoja chai je kvalitný čierny čaj a zmes voňavého korenia. Najčastejšie ide o kardamón (označuje sa aj kardamom), škoricu, klinčeky, zázvor a čierne alebo biele korenie. V rôznych indických regiónoch má chai mnoho variácií, používa sa aj aníz, fenikel, vanilka, muškátový oriešok. Zložky, ktoré tieto koreniny obsahujú, prehrievajú, ukľudňujú, podporujú trávenie a svojou arómou navodzujú pocit pohody. Chai má byť horúci, voňavý, krémový a dobre osladený, aby sa zvýraznili všetky arómy. Aj keď pijete iné druhy čaju nesladené, chai bez cukru alebo medu nenechá vyniknúť naplno všetky jeho zložky. Popularita pitia chaiu priniesla tento nápoj aj do čajovní a kaviarní, môžete si kúpiť aj hotový prípravok, ktorý stačí iba zaliať vodou a mliekom. Príprava pravého indického nápoja však má svoje čaro a dáva mu nezameniteľnú chuť.


Mohlo by vás zaujať: Skvelý zelený čaj: Pôsobí proti rakovine, baktériám a pomáha pri chudnutí


Priaznivé účinky korenín

Väčšina korenín, ktoré potrebujete na prípravu indického nápoja chai, sa bežne používa v kuchyni. Výnimkou je kardamón, ktorý dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Koreniny používajte vcelku, prípadne ich podrvte v špeciálnej roztieracej porcelánovej miske alebo mažiari. Ak vo vašej domácnosti doteraz chýbal, pomôžete si kúskom plátna a opačnou stranou tĺčika na mäso.

  • Kardamón – pochádza z Indie a Cejlónu, ako korenie i liečivo bol známy už v starovekom Grécku a Ríme. Pôsobí priaznivo na trávenie, zmierňuje pálenie záhy, tonizuje, má anitseptický a močopudný účinok, upokojuje nervovú sústavu, pomáha pri strese i depresii, osviežuje dych a slúži ako afrodiziakum
  • Škorica – reguluje hladinu krvného cukru a krvný tlak, podporuje trávenie a pomáha pri chrípke a prechladnutí
  • Zázvor – pôsobí antibakteriálne a anitvírusovo, prehrieva, pomáha pri nevoľnosti a plynatosti, harmonizuje lymfatický systém po zápalových ochoreniach
  • Klinčeky – tíši bolesť, najmä zubov, potláča rast plesní a parazitov, osviežuje dych

Výborné účinky na organizmus

Korenistý nápoj výborne prehrieva organizmus, čo oceníte najmä počas sychravých jesenných a mrazivých zimných dní, pri nachladnutí a chrípke. Jeho pravidelné pitie harmonizuje trávenie, posilňuje imunitu a prečisťuje organizmus. Navyše pri príprave chaiu prevoniate nielen kuchyňu, čím doprajete vašim spolubývajúcim príjemný aromaterapeutický zážitok.


Mohlo by vás zaujať: Čaje z čerstvých jarných rastlín: Tieto sú pre vás skutočným elixírom


Príprava

Receptov na chai je mnoho, skúšaním rôznych druhov korenia si môžete pripraviť vlastný obľúbený chai, ktorý vám najviac chutí. Najprv sa vo vriacej vode povaria koreniny, pridá sa čierny čaj, po vylúhovaní sa pridá mlieko a cukor alebo med. Pripravte sa na to, že do kuchyne vám prídu zvedavci zisťovať, čo to tak pekne vonia. Ak sladíte medom, počkajte až nápoj trochu vychladne, aby ste zachovali cenné prírodné látky, ktoré med obsahuje. Pri teplote nad 50ºC totiž strácajú svoju účinnosť.

Recepty

Masala chai:

  • 2 cm kúsok celej škorice
  • 8 toboliek kardamónu
  • 8 celých klinčekov
  • nastrúhaný čerstvý zázvor veľkosti vlašského orecha
  • štipka mletého bieleho korenia
  • ½ litra vody
  • 3 lyžičky čierneho čaju
  • 1,5 dl mlieka
  • cukor – 3 lyžičky alebo podľa chuti

V rajničke varíme koreniny s vodou, necháme 10 minút mierne bublať pod pokrievkou. Pridáme mlieko a cukor, necháme prevrieť, odstavíme. Nakoniec vhodíme čajové lístky a vylúhujeme 2 minúty. Precedíme do šálky a ihneď podávame.


Mohlo by vás zaujať: Čaj maté: Povzbudí vašu myseľ a pomôže aj k lepšej línii


Chai s bobkovým listom:

  • 1 lyžička anízových alebo feniklových semien
  • 6 toboliek kardamónu
  • 12 klinčekov
  • 5-6 cm kúsok celej škorice
  • 3-4 tenké plátky čerstvého zázvoru
  • 6 zrniek celého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 7 šálok vody (šálka = 250 ml)
  • 2 polievkové lyžice čierneho čaju
  • 6 polievkových lyžíc hnedého cukru alebo medu
  • 1 šálka mlieka

Koreniny varíme s vodou 5 minút, potom odstavíme a necháme 10 minút odstáť. Pridáme čierny čaj a znovu varíme ešte 5 minút. Pridáme mlieko a cukor, necháme prevrieť, precedíme a podávame.

Rýchly jednoduchý chai pre jedného:

Do malej rajničky vlejeme šálku horúcej vody, pridáme asi 2 cm kúsok čerstvého zázvoru, ktorý sme postrúhali, mierne varíme 5 minút. Pridáme 1,5 lyžičky kvalitného čierneho čaju bez arómy a necháme vylúhovať 2 minúty, alebo kým sa čajové lístky usadia na dno. Precedíme do šálky, pridáme mlieko, osladíme a ihneď podávame.


Vyskúšali ste už indický chai? Ako vám zachutil? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame