Indukčný, sklokeramický, či plynový sporák: Ktorý bude pre vás ten naj?

Indukčný sporák

thinkstockphotos.com

Sporák patrí ku základnému vybaveniu každej kuchyne. Keďže je to spotrebič, s ktorým budete nažívať v jednej domácnosti niekoľko rokov, treba si vybrať ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých typov sporákov?

Elektrický sporák

Elektrický sporák môže mať indukčnú varnú dosku, sklokeramickú alebo liatinovú varnú dosku. Elektrické

  • Indukčná varná doska

Indukčné varné dosky patria do kategórie elektrických sporákov. Tešia sa pomerne veľkej obľube a môže za to hlavne rýchlosť ohrevu. Pri indukčnom sporáku sa energia sústredí do dna hrnca a tak šetrí energiu. Rýchlosť ohrevu na sklokeramickej doske je asi o polovicu nižšia a na plynovej o tretinu nižšia ako pri indukčnej doske.

Indukčné dosky majú vysokú presnosť a sú citlivé na zmeny v nastavení. Túto vlastnosť ocení každý kuchár, pretože ak vám hrozí, že obsah hrnca vykypí, stačí otočiť gombíkom a znížiť výkon. Platnička zareaguje prakticky okamžite a zníži intenzitu ohrevu. Ak aj prišlo k vykypeniu, tak sa na dosku nepripáli. Stačí použiť vlhkú handričku a doska bude opäť čistá. 

Indukcia je aj podstatne bezpečnejšia ako varenie na plyne alebo sklokeramike. Okolie platničky sa nezohrieva a teploty pri varení sú výrazne nižšie ako na plynovom alebo klasickom elektrickom sporáku, takže riziko popálenia je minimálne.

Pri indukčnom sporáku musíte používať iba riad, ktorý má feromagnetické dno, teda musí obsahovať železo. Nevýhodou pri jej zaobstarávaní tak môžu byť vyššie náklady spojené nielen s jej nákupom, ale aj s nákupom nového riadu. Ak si chcete overiť, či je hrniec vhodný na indukčný sporák, treba na hrnci či jeho obale hľadať symbol špirály. Druhou možnosťou je priložiť magnet. Ak sa udrží na hrnci, obsahuje železo a je vhodný na indukčné dosky. 


Mohlo by vás zaujať: Moderná varná doska alebo sporáková klasika: Na čom sa varí najlepšie?


  • Liatinová varná doska

Sporáky s liatinovou doskou patria k najlacnejším variantom, ale doska sa dlho zahrieva a aj dlho chladne. Spotreba energie je tak podstatne vyššia ako pri iných typoch varných dosiek.

  • Sklokeramická varná doska

Sklokeramické dosky sú úspornejšie a sú na tom lepšie aj dizajnovo. Zdrojom tepla sú  konvekčné elektrické špirály, ktoré ho odovzdávajú platni a tá zasa hrncu. Obsluha a regulácia teploty je rýchlejšia a komfortnejšia ako pri liatinových doskách. Najlepšie je používať hrnce s masívnejším dnom, ktoré celou plochou priliehajú na platničku. Pri vypnutí sporáku nejaký čas trvá kým platnička vychladne, takže treba dávať pozor, aby neprišlo k popáleniu.

Sklokeramickú dosku je potrebné pravidelne čistiť prípravkami na to určenými a špeciálnymi kefkami. Vykypená polievka alebo slaná voda sa môžu zapiecť do dosky a narušiť tak jej štruktúru. Pozor si treba dávať aj na to, aby sa vám hrniec napríklad nevyšmykol a nepadol na dosku. Pád ťažšieho predmetu z výšky na dosku ju môže vážne poškodiť.


Mohlo by vás zaujať: Kupujete nové hrnce? Vyberte si ten správny materiál pre váš sporák


Plynový sporák

Plynové sporáky sú obľúbené hlavne v profesionálnych kuchyniach, ale svoje miesto majú i v domácnostiach. Majú totiž niekoľko veľkých predností ako je okamžitý ohrev, rýchla a jednoduchá regulácia plameňa a žiadne zbytkové teplo.

Výhodou je určite aj nižšia nákupná cena a nižšie náklady na energie v porovnaní s elektrickým sporákom. Horšie je to s plynovými rúrami, ktoré vedú teplo iba spodnou časťou, ohrev je nerovnomerný a ťažko sa reguluje. Riešením ale môže byť kombinovaný sporák s elektrickou rúrou.

Výhody a nevýhody:

  • Indukčná varná doska

+ rýchlosť ohrevu

+ rýchle zohriate aj vychladnutie dosky

+ okamžitá regulácia výkonu

+ takmer žiadne zbytkové teplo

+ nenáročná údržba a čistenie

– vstupné náklady

– potreba feromagnetického riadu


Mohlo by vás zaujať: Medzi varnými doskami dnes možno vyberať: Ktorá vám bude vyhovovať najviac?


  • Sklokeramická varná doska

+ pomerne rýchlo dosiahne navolenú teplotu

+ úsporné senzory pre šetrenie energie

+ minimálne zbytkové teplo

– náročnejšie čistenie v prípade vykypenia

  • Liatinová varná doska

 + nízka cena

– nízka využiteľnosť energie

 – prílišná produkcia zbytkového tepla a teda vyššie náklady na prevádzku

  • Plynový sporák

+ nízka obstarávacia cena

+ veľmi dobrá a okamžitá regulácia tepla

+ nižšie náklady na energie

+ okamžitý ohrev po zapálení horáku

+ žiadne zbytkové teplo

– nebezpečenstvo unikania plynu

– plynová rúra, pri kombinovanom sporáku je potrebná aj elektrická energia


Aký sporák používate vy a ako ste s ním spokojný? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Joyfulness
Odporúčame