Poznáte ten pocit, keď sa vám v lete nechce variť a potiť pri sporáku? Ak máte chuť na niečo rýchle a osviežujúce, dajte šancu ovocným šalátom. Sú plné vitamínov a zároveň nasýtia na pár hodín kvôli množstvu vlákniny. Pripraviť ich môžete na raňajky, obed aj večeru. Ak ich pripravujete pre návštevu, servírujte ich s pudingom či šľahačkou na vrchu ako chutný dezert.
Ľahký jablkový šalát na raňajky
Potrebujeme:
- 2 jablká
- 2 banány
- pol citróna
- goji
- chia semienka
- orechy
- ovsené vločky
- med
- sezamový olej
Postup: Jablká dobre umyjeme a nakrájame na malé kocky. Ďalej pokrájame banány a ovocie spolu zmiešame. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Podľa chuti pridáme do šalátu goji, chia semiečka, orechy, ovsené vločky, zmiešame s lyžicou medu a trochou sezamového oleja. Na záver vložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby sa chute dobre premiešali.
Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Ovocný šalát s brezovým sirupom
Potrebujeme:
- 250 g jahôd
- 4 kiwi
- 1 mango
- 1 hrušku
- 1 citrón
- 4 PL brezového sirupu
Postup: Všetko ovocie dobre umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Následne odštavíme citrón a šťavu zmiešame s brezovým sirupom. Touto zálievkou polejeme ovocie a šalát vložíme na hodinu do chladničky.
Mohlo by vás zaujímať: Limetkové, jahodové či malinové: Ľahké ovocné dezerty spríjemnia víkend aj vám
Vitamínová bomba na obed
Potrebujeme:
- 2 jablká
- 2 banány
- 2 broskyne
- 2 marhule
- 1 hrušku
- pohár červených a čiernych ríbezlí
- šťavu z polovice citróna
- med
- škoricový cukor
- sušené hrozienka
Postup: Jablká nastrúhame úplne najemno, pridáme kolieska banánov, nakrájané kúsky broskýň, marhúľ a hrušky. Primiešame s dobre umytými ríbezľami a zalejeme šťavou z citrónu. Pridáme med a škoricový cukor. Zľahka celé premiešame a posypeme sušenými hrozienkami.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché, chutné a pritom zdravé. Pozrite si VIDEO s 3 receptami na smoothie
Osviežujúci melónový šalát
Potrebujeme:
- červený melón
- žltý melón
- 3 broskyne
- 250 g hrozna
- citrón
- med
Postup: Ovocie umyjeme a dobre osušíme v čistej utierke. Z melónov odstránime jadierka a lyžičkou vykrojíme guľôčky, ktoré vložíme do misky na šalát. Pridáme bobule hrozna a všetko premiešame. Šalát polejeme citrónovou šťavou a šťavou z broskýň, do ktorej pridáme aj trochu medu. V chladničke necháme odpočívať aspoň hodinu.
Aké ovocné šaláty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na