Iný kraj, iná polievka: Kapustnica, hríbová či hrachová – ktorú si pripravíte vy?

Hubová polievka

thinkstockphotos.com

Iný kraj – iný mrav. Toto príslovie platí aj na našom malom Slovensku. Dokonca by ste sa čudovali ako. Čo dolina, to iná zvyklosť pri štedrovečernom stole. Zásadný rozdiel medzi jednotlivými regiónmi tvorí najmä slávnostná polievka. Na tunajších stoloch by ste našli všakovaké druhy – od rybacej, cez vývar, hríbovú, paradajkovú, hrachovú, šošovicovú, až po tradičnú kapustnicu. Čo tak vyskúšať tento rok niečo nové?

Slávnostná vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kapusty
  • 1 hrsť sušených hríbov
  • 1 kg údeného bravčového kolena
  • ½ kg bravčového karé s kosťou
  • 2 dcl sladkej smotany
  • 3 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 ks sušených sliviek
  • 100 g klobásy
  • 50 g slaniny
  • soľ
  • korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • mletú červenú papriku

Postup: Údené bravčové mäso a karé s kosťou dáme variť do vody s bobkovým listom, korením a novým korením. Varíme 2 – 3 hodiny. Oravskú slaninu si nakrájame na kocky a opečieme ju na oleji vo väčšom hrnci. Pridáme ku nej aj nakrájanú cibuľku a dôkladne restujeme, následne pridáme aj soľ, korenie, mletú červenú papriku, premiešame a prilejeme precedený vývar z mäsa. Do zmesi pridáme pokrájanú kyslú kapustu, vopred namočené hríby a klobásu. Necháme variť zhruba 60 minút. Pred koncom varenia pridáme prelisovaný cesnak, nakrájanú klobásu z polievky a údené bravčové mäso, z ktorého sme robili vývar.Na záver pridáme sušené slivky a dochutíme soľou a korením.


Mohlo by vás zaujať: Slovenské vianočné tradície: Čo nemôže chýbať na Vianočnom stole?


Hríbová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g sušených hríbov
  • 2 väčšie zemiaky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 sladkú smotanu
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • korenie
  • ocot
  • olej

Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme lyžicu múky a za stáleho miešania urobíme zápražku. Prilejeme vodu, pridáme hríby, pokrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a necháme variť zhruba 60 minút. Následne polievku zahustíme smotanou a múkou. Necháme prejsť varom a podľa potreby ochutíme octom.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Sladká hrachová polievka

Potrebujeme:

  • 1 hrnček suchého (žltého) hrachu
  • 1 sladkú smotanu
  • 1 lyžicu múky (môže byť špaldová)
  • 10 ks sušených sliviek
  • 5 ks sušených hrušiek
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • soľ
  • korenie
  • sójovú omáčku

Postup: Hrach umyjeme a na dve hodiny namočíme do vody. Následne ho necháme asi 15 – 20 minút povariť a pridáme ku nemu sušené slivky a hrušky. Pokojne môžu byť aj čerstvé, ak zoženiete. Spolu povaríme ešte asi 10 – 15 minút, pridáme soľ, korenie, cukor, sójovú omáčku a dobre premiešame. Následne do zmesi vylejeme smotanu a zahustíme múkou. Chvíľku spolu povaríme, prípadne dochutíme a môžeme podávať.


Aká polievka sa pravidelne objavuje na vašom štedrovečernom stole? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame