Jablká sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Nie len že sú chutné, no obsahujú aj veľmi prospešnú vlákninu a viaceré minerály a vitamíny. Pri zdravotnej stránke však ich pozitíva nekončia. Pôsobia tiež omladzujúco na pleť a okrem toho hydratujú a regenerujú pokožku. Či už si tento malý zázrak v týchto dňoch kúpite, alebo patríte medzi hrdých majiteľov, ktorí majú vlastné zásoby jabĺk ešte z jesene uskladnené v pivnici, doprajte si ich v každom prípade. Práve jablká zo zásob sú veľmi vhodné napríklad aj do koláčov.
Jablková klasika
Potrebujeme:
- Cesto:
- ½ kg polohrubej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- 3 lyžice vody
Plnka:
- 1,5 kg nastrúhaných jabĺk
- 30 g kryštálového cukru
- 1 škoricový cukor
- 1 vanilkový cukor
- na posypanie vlašské orechy
Postup: Cesto vymiesime a rozdelíme na dve polovice. Obidve polovice vyvaľkáme a prvú z nich dáme na vymastený plech. Jablká posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou a dáme na cesto. Na jablká dáme druhú časť cesta. Môžeme posypať vlašskými orechmi. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 – 30 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať
Bleskový krájaný jablčník
Potrebujeme:
- ½ kg hrubej múky
- ½ kg cukru
- ½ kg na malé kúsky nakrájaných jabĺk (nie nastrúhaných)
- 4 vajcia
- 2 dcl oleja
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- čokoládovú polevu
- malinový džem
Postup: Cukor s vajíčkami vymiešame, pridáme olej, múku, sódu bikarbónu a nakoniec jablká, ktoré sme nakrájali na malé kúsky (dôležité je však nestrúhať ich). Celú zmes premiešame, nalejeme na vymastený plech a dáme upiecť do rúry pri 180°C asi na 20 – 30 minút. Po vychladnutí na vrch natrieme malinový džem a naň vylejeme čokoládovú polevu. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame.
Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?
Rýchly jablkový závin
Potrebujeme:
- 1 lístkové cesto
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 1 škoricový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 10 dkg kryštálového cukru (podľa chuti)
- 2 lyžice masla
Postup: Lístkové cesto si rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Na každú časť dáme jablkovú plnku, ktorú sme pripravili zmiešaním jabĺk s vanilkovým a škoricovým cukrom, prípadne aj kryštálovým cukrom (závisí od vašej chuti a kyslosti jabĺk). Závin zvinieme, potrieme maslom a popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry na 180°C asi na 20 minút. Na záver pocukrujeme alebo pofŕkame cukrovou polevou z cukru, vody a pár kvapiek citróna.
Poznáte ešte nejaké ďalšie recepty na prípravu zákuskov z jabĺk? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na