Jablkové koláče má rád asi každý: Ochutnáte závin alebo jablkovú klasiku?

jablká

kozzi.com

Jablká sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Nie len že sú chutné, no obsahujú aj veľmi prospešnú vlákninu a viaceré minerály a vitamíny. Pri zdravotnej stránke však ich pozitíva nekončia. Pôsobia tiež omladzujúco na pleť a okrem toho hydratujú a regenerujú pokožku. Či už si tento malý zázrak v týchto dňoch kúpite, alebo patríte medzi hrdých majiteľov, ktorí majú vlastné zásoby jabĺk ešte z jesene uskladnené v pivnici, doprajte si ich v každom prípade. Práve jablká zo zásob sú veľmi vhodné napríklad aj do koláčov.

Jablková klasika

Potrebujeme:

  • Cesto:
  • ½ kg polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 lyžice vody

Plnka:

  • 1,5 kg nastrúhaných jabĺk
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 škoricový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • na posypanie vlašské orechy

Postup: Cesto vymiesime a rozdelíme na dve polovice. Obidve polovice vyvaľkáme a prvú z nich dáme na vymastený plech. Jablká posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou a dáme na cesto. Na jablká dáme druhú časť cesta. Môžeme posypať vlašskými orechmi. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 – 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať


Bleskový krájaný jablčník

Potrebujeme:

  • ½ kg hrubej múky
  • ½ kg cukru
  • ½ kg na malé kúsky nakrájaných jabĺk (nie nastrúhaných)
  • 4 vajcia
  • 2 dcl oleja
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • čokoládovú polevu
  • malinový džem

Postup: Cukor s vajíčkami vymiešame, pridáme olej, múku, sódu bikarbónu a nakoniec jablká, ktoré sme nakrájali na malé kúsky (dôležité je však nestrúhať ich). Celú zmes premiešame, nalejeme na vymastený plech a dáme upiecť do rúry pri 180°C asi na 20 – 30 minút. Po vychladnutí na vrch natrieme malinový džem a naň vylejeme čokoládovú polevu. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame.


Mohlo by vás zaujímať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Rýchly jablkový závin

Potrebujeme:

  • 1 lístkové cesto
  • 1 kg nastrúhaných jabĺk
  • 1 škoricový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 10 dkg kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 2 lyžice masla

Postup: Lístkové cesto si rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Na každú časť dáme jablkovú plnku, ktorú sme pripravili zmiešaním jabĺk s vanilkovým a škoricovým cukrom, prípadne aj kryštálovým cukrom (závisí od vašej chuti a kyslosti jabĺk). Závin zvinieme, potrieme maslom a popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry na 180°C asi na 20 minút. Na záver pocukrujeme alebo pofŕkame cukrovou polevou z cukru, vody a pár kvapiek citróna.


Poznáte ešte nejaké ďalšie recepty na prípravu zákuskov z jabĺk? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: kozzi.com, kozzi.com, Nela
Odporúčame