Japonci patria medzi najzdravších na svete: Odhaľte tajomstvo ich stravy!

Japonci

thinkstockphotos.com

Japonci sú dlhodobo predmetom úcty a štúdií vďaka svojej dlhovekosti. Priemerná dĺžka života je tu dlhšia ako prakticky kdekoľvek inde na svete. Prečo je teda japonská strava tak zdravá, a čo vlastne Japonci jedia?

Japonci majú najnižšiu úroveň obezity medzi mužmi i ženami. Okinawa na najjužnejšom okraji Japonska je miestom, kde žije najvyšší počet storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby spojené s vekom, ako je napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimerova choroba.

Z čoho sa skladá?

Tradičná japonská strava je prevažne čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje len veľmi málo rafinovaných potravín alebo cukrov. Nedávna štúdia, ktorú publikoval odborný časopis British Medical Journal, zistila, že tí, ktorí sa držia čo najbližšie japonských stravovacích zásad – teda stravy s vysokým obsahom obilnín a zeleniny, s primeraným množstvom živočíšnych produktov a sóje, a minimálneho množstva mliečnych výrobkov a ovocia majú znížené riziko predčasného úmrtia, srdcových chorôb a infarktu.

Málo kalórií, veľa živín

To je tiež čiastočne pripisované tradičnej japonskej strave, ktorá má nízky obsah kalórií a nasýtených mastných kyselín, a pritom je bohatá na výživné látky, predovšetkým fytonutrienty, ako sú antioxidanty a flavonoidy, ktoré sa vyskytujú v rôzne sfarbenej zelenine. To zahŕňa aj fytoestrogény čiže rastlinné estrogény, ktoré môžu pomáhať proti tým druhom rakoviny, ktoré spojené s hormónmi, ako je napríklad rakovina prsníka.


Mohlo by vás zaujímať: Krásna postava celý život: Japonci vedia, ako na to – odhaľte ich tajomstvo!


 

Základom je ryža a ryby…

Aká teda je tradičná japonská strava? Do značnej miery sa podobá tradičnej čínskej strave so značným podielom ryže, varenej i nakladanej zeleniny, rýb a mäsa. Pretože Japonsko sa rozkladá na viac ako šiestich tisícoch ostrovov, jeho obyvatelia konzumujú oveľa viac rýb, než obyvatelia ostatných ázijských krajín. Konzumujú tiež surové ryby v suši a sašimi, plus veľa nakladaných, kvasených a údených potravín.

…pridajte kvasené potraviny…

Čím ďalej tým viac štúdií dokazuje význam kvasených potravín pre zdravý zažívací systém a napríklad produkty z kvasených sójových bôbov, ako je miso či natto, sú bežnou súčasťou japonskej stravy. Syr zo sójových bôbov natto sa tradične je na raňajky, probiotické účinky a pomáha redukovať syndróm dráždivého čreva (IBS).


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


 

…a nezabudnite na množstvo zeleniny a čaju

Japonci tiež konzumujú širokú škálu zeleniny, a to ako zemnú, tak aj morskú v podobe rias. Tie sú plné zdraviu prospešných minerálov a môžu pomáhať znižovať krvný tlak.

Obyvatelia Japonska tiež veľkými fanúšikmi zeleného čaju a predovšetkým jeho jemne mletej varianty matcha. Zelený čaj je cenený pre obsah antioxidačných zložiek známych ako katechíny, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám.

Zdravý postoj k jedlu je nevyhnutný

Celkovo vzaté majú Japonci zdravý postoj k jedlu a jeho konzumácii. Majú tradičné príslovie: Hara hači bu, čo znamená jesť do 80 percentného zasýtenia. A toto pravidlo od raného veku vštepujú svojim deťom. A svoju úlohu zohráva aj spôsob, akým Japonci servírujú jedlo. Namiesto jedného veľkého taniera často jedia z niekoľkých malých mištičiek niekoľko rôznych pokrmov.


Snažíte sa držať tradičných japonských stravovacích zásad? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, ČTK/BBC
Odporúčame