Pivo patrí medzi obľúbené nápoje mnohých Slovákov, a tak niet divu, že si našlo cestu aj do rôznych pokrmov. Tak ako víno, aj zlatistý mok dokáže dodať jedlu ten správny šmrnc. Ak patríte medzi medzi fanúšikov tohto nápoja a radi doma pripravujete zaujímavé jedlá, určite vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov.
Šalát s bryndzovými kroketami a hruškovým čatní na zázvorovom pive
Recept pripravil šéfkuchár hotela TERMAL Vyhne, Matej Homola
Potrebujeme:
- 250 g bryndze
- 60 g chlieb
- 4 ks slepačích vajec
- 40 g strúhanky
- sezam
- ľanové semiačko
- olej
- 60 g rukoly
- 120 g hrušky
- 200 g cukru
- balsamico
- 250 ml zázvorového piva
Postup: Bryndzu vymiešame s na kocky nakrájaným bielym toastovým chlebom do kompaktnej masy a tvarujeme guľky (odporúčame 5ks na porciu). Vytvarované guľky obalíme vo vajíčku a v zmesi strúhanky, sezamu a ľanového semiačka. Následne vypražíme a podávame na rukolovom šaláte s očistenou hruškou, dochutíme medom a olivovým olejom. Hrušky očistíme, nakrájame na malé kocky. Z cukru spravíme karamel, zalejeme zázvorovým pivom, vložíme ¾ hrušky a varíme 10minút. Pridáme najemno nasekaný, očistený zázvor a zmes rozmixujeme. Podľa potreby zahustíme solamylom a dochutíme štipkou soli. Zvyšnú ¼ hrušiek pridáme do pokrmu na záver.
Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené
Šalotkové tarte tatin s kozím syrom
Recept pripravil šéfkuchár hotela Best Western Plus Belassi Bojnice, Jozef Hladík
Potrebujeme:
- 200 g šalotky
- olivový olej
- 15 g cukru
- 25 g masla
- soľ
- korenie
- tmavé pivo
- 200 g lístkového cesta
- 200 g kozieho syra
- med
- hľuzovkový olej
- 30 g rukoly
Postup: Skaramelizujeme šalotku, podlejeme troškou tmavého piva a povaríme. Z lístkové cesta si vykrojíme okrúhle tortičky cca 10cm. Potrieme olivovým olejom, naplníme skaramelizovanou šalotkou, zapečieme a pred dokončením pridáme kozí syr a ešte chvíľu zapekáme. Ozdobíme rukolou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom.
Mohlo by vás zaujať: „Obyčajné“ droždie je poklad pre vaše telo: Skúsite toto bioliečivo 3. tisícročia?
Marinovaný sumec so špargľou
Recept pripravil šéfkuchár z hotela Zátoka v Senci, Vincent Bubis.
Potrebujeme:
- 600 g sumca
- 12 ks čerstvej špargle
- 0,5 l svetlého piva
- 80 g sušených paradajok
- 0,2 l smotany na varenie 12 %
- 0,2 l svetlého piva
- bazalku
- čierne mleté korenie
- soľ
- olivový olej
Postup: Sumca naložíme do marinády, ktorú sme si pripravili z piva, bazalky, soli, korenia a olivového oleja. Na chladnom mieste necháme postáť asi 2 hodiny. Špargľu očistíme a povaríme v osolenej vriacej vode 5 minút. Potom ju vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú špargľu položíme na plátok sumca a zavinieme. Potom rybu vložíme do pekáča, podlejeme marinádou a dáme piecť pri teplote 180° C 12 minút. Uduseného sumca vyberieme a položíme na vyhriaty tanier, aby nevychladol.
Spoznajte tajomné účinky piva vďaka jedinečnej publikácii>>
Rýchle lievance k pivu
Recept pripravil šéfkuchár z hotela Podhradie, Miroslav Ryljak.
Potrebujeme:
- 300 ml mlieka
- 200 ml svetlého piva
- 300 g polohrubej múky
- štipku soli
- 15 g droždia
- 1 vajce
- 150 ml oleja
- 150 g údeného bravčového mäsa
- 80 g čerstvých šampiňónov
- 20 g petržlenovej vňati
Postup: Z múky, piva, mlieka, vajíčka, soli a droždia pripravíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočinúť(vykysnúť). Formu na lievance vymastíme, zohrejeme a malou naberačkou nalievame cesto, do ktorého sme vložili na kocky nakrájané údené mäso a jeden malý šampiňón a z oboch strán upečieme do zlata. Teplé lievance posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujímať: Zdolá zlatý mok chrípku? Pivo ako tajná zbraň proti ochoreniam!
Aké ďalšie chutné jedlá s použitím piva si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na