Jarná pochúťka menom medvedí cesnak už rastie: Kde ho nájdete a čo si z neho pripravíte?

Medvedí cesnak v košíku

Medvedí cesnak už opäť rastie (Foto: Plnielanu.sk/Veronika)

V niektorých častiach našej krajiny sa už šíri omamná vôňa. Prechádzka lesnými cestičkami, lemovanými sýto zelenými lístkami zdravej bylinky je ako balzam na dušu. Nechajte na chvíľu starosti bokom a straťte sa v čarovnej prírode. Domov sa vrátite s košíkom plným medvedieho cesnaku a chuťou do varenia.

Pomôže s očistou aj od kašľu

Často sa mu vraví aj „zelený zázrak“. A nie nadarmo. Pre náš organizmus má konzumácia medvedieho cesnaku mnoho výhod.

Prečisťuje organizmus – najvýznamnejšia vlastnosť medvedieho cesnaku sú jeho detoxikačné účinky. Dokáže z tela odstrániť škodlivé látky aj parazity, prečisťuje krv a môže pomôcť aj ľuďom s kožnými ochoreniami.
Pomáha pri ťažkostiach s trávením – u niektorých ľudí je účinnou zbraňou proti nafukovaniu, plynatosti, zápche alebo chronickej hnačke.
Tíši kašeľ – hlavne ten produktívny, pri ktorom sa hlien usádza na dýchacích cestách. Konzumáciou čerstvej bylinky dochádza k uľahčeniu jeho vykašliavania.
Posilňuje imunitu – podporuje schopnosť organizmu brániť sa proti vírusom.


Mohlo by vás zaujať: Nazbierajte si medvedí cesnak: Poteší vaše zdravie aj chuťové poháriky


Kde ho hľadať?

Sezóna medvedieho cesnaku sa začína koncom marca a trvá do konca apríla. Vyberte sa do vlhkého lesa v blízkosti vodných tokov. Bylinka rastie húfne v tieni stromov a určite ju neprehliadnete. Obyvatelia južných častí Slovenska oň nemajú núdzu. Už v samotnej Bratislave je niekoľko obľúbených lokalít, napríklad Malý a Veľký Draždiak, Železná studnička či Rusovecká dolina.

Náleziská nájdete aj neďaleko Nitry, konkrétne v lužných lesoch Šoporne a pod sedlom Havran. Ak žijete v okolí Žiliny, na prvý medvedí cesnak si síce počkáte o 2-3 týždne dlhšie, no zaručene ho nájdete na Hlineckej Kyčere, Kľaku alebo v Rajeckej Lesnej. Medvedí cesnak dobre poznajú aj Košičania. Bylinku každoročne zbierajú v okolí Kojšova a Nižnej Hutky. V okolí Banskej Bystrice ho nájdete v lesoch pri Moštenici.

Zber má svoje zásady

Aj keď býva úroda medvedieho cesnaku každý rok bohatá, zbierajte ho s rešpektom. Aké sú zásady?

– Na každej rastline nechajte minimálne dva lístky, aby mala možnosť uložiť potrebné živiny a vyklíčiť aj budúcu jar.
– Medvedí cesnak sa rozrastá na väčších plochách. Pri zbere buďte opatrní a zbytočne po ňom nešliapte.
– Bylinku zbierajte do prúteného košíka a budete mať istotu, že sa nesparí a nepoškodí.


Mohlo by vás zaujať: Medvedí cesnak sa opäť hlási o slovo: Pustite ho aj do vašej kuchyne


Pozor na zradnú konvalinku

Medvedí cesnak si môžete zmýliť s konvalinkou voňavou, ktorá je jedovatá. Výrazná aróma sa však zameniť nedá. Ďalším rozdielom medzi týmito rastlinami je, že konvalinka rastie trochu neskôr, keď už medvedí cesnak začína kvitnúť. V tom čase ho už pravdepodobne nebudete hľadať, pretože sa spravidla zbierajú mladé lístky. Práve tie obsahujú najviac vitamínov a majú tak skvelé účinky pre zdravie.

Mať ho v kuchyni sa oplatí

Medvedí cesnak je najlepší surový. Môžete ho pridať do šalátu, nátierky alebo zjesť len tak s maslovým chlebom. Čo ale urobiť s plným košíkom? Bylinka sa vám zíde pri varení. Mäsitým aj bezmäsitým pokrmom dodá skvelú chuť a prílohám farebnosť. Obľúbená je aj polievka z medvedieho cesnaku.

Ako medvedí cesnak uskladniť do zásoby? Môžete ho zamraziť alebo usušiť. Avšak pri sušení si nezachová takú chuť ani arómu. Ďalšou možnosťou je vychýrené pesto, ktoré vám v chladničke vydrží ešte dlho po sezóne. Mnohí nadšenci ho nakladajú do alkoholu a používajú ako tinktúru.


Na čo všetko využívate medvedí cesnak vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close