Je chutný a ideálny na chrumkanie pri diéte: Dajte dole kilá so stopkovým zelerom!

Stopkový zeler

Stopkový zeler (Zdroj: GettyImages)

Prenikavá chuť a vôňa zeleru možno nie je mnohým príliš príjemná. Skúste teda napríklad zvoliť miesto toho klasického radšej stopkového kolegu. Ak si ho zamilujete, potešíte nielen svoje chuťové poháriky, ale poďakuje sa vám aj celý váš organizmus. Stopkový zeler totiž so sebou prináša množstvo pozitívnych účinkov. Koniec koncov, napríklad o jeho priam zázračných afordiziakálnych účinkoch na zdravie mužov sa vedelo už v starodávnom Egypte.

Na úprave nezáleží

Stopkový zeler môžete jesť v surovom aj uvarenom stave. Záleží len na vašej chuti. Varený je vhodné ochutiť rascou a soľou, surový zase stačí umyť, nakrájať na menšie kúsky a pridať do šalátu. Ako príloha sa hodí asi ku každému jedlu. Výborne ladí so žeruchou, paradajkami i žltou paprikou.

Nenahraditeľný kamarát pri chudnutí

Obrovskou výhodou je, že zeler má skutočne nízky obsah kalórií. Na 100 gramov zeleniny obsahuje len 19 kalórií. Práve preto ho využijete aj pri redukcii hmotnosti. Telo totiž údajne spotrebuje viac kalórií pri jeho trávení, ako si neho reálne vezme. Môžete ho pridať do rôznych šalátov alebo si ho len tak samostatne chrumkať, napríklad pri večernom sledovaní televízie. Takisto telu poskytuje rôzne potrebné živiny a ovplyvňuje aj metabolizmus tukov. Navyše nezadržiava v tele nadbytočnú vodu. Oceníte ho aj ako občerstvenie na párty v kombinácii s rôznymi dipmi.

Prospieva vášmu telu

Zeler vo významnej miere pomáha stimulovať imunitný systém. Obsahuje množstvo antioxidantov, takže dokáže bojovať so zápalom aj baktériami. Je bohatým zdrojom vitamínu K a v menších množstvách obsahuje rad ďalších vitamínov a minerálnych látok, ako je draslík, jód, zinok, chróm a vápnik.


Mohlo by vás zaujať: Zeler nabitý zdravím: Pôsobí proti zápche, hlienom aj baktériám


Znižuje krvný tlak

Zeler obsahuje látku 3-n-Bufyltalid a práve tá súvisí so znižovaním krvného tlaku. Schopnosť zeleru kontrolovať krvný tlak pochádza najmä zo semien. Obsahujú látky, ktoré zlepšujú cirkuláciu a tak udržujú krvný tlak na zdravej úrovni.

Prevencia rakoviny

O zeleri je známe, že pomáha znižovať riziko rakoviny prsníka ja čriev a zároveň zmenšuje toxicitu. Zodpovedné sú za to polyacetylény, ktoré sú obsiahnuté aj  v mrkve, petržlene, paštrnáku i fenikle. Podľa štúdií skonzumovanie šiestich stredných stoniek týždenne môže znížiť možnosť vzniku rakoviny pľúc o 60%. Tiež obsahuje kumaríny, ktoré sú dôležité na podporu bielych krviniek. Vďaka tomu je zeler vynikajúcou prevenciou pred touto zákernou chorobou.


Mohlo by vás zaujať: Nedajte zápalom šancu: V boji proti nim vám pomôžu tieto potraviny


Pripravte si jednoduchý a chutný šalát!

Ak ste si stopkový zeler obľúbili, nie je nič jednoduchšie na prípravu ako jablkovo-zelerový šalát, ktorý nie je náročný na čas ani na suroviny.

Potrebujete: niekoľko tyčiniek zeleru, 2-3 jablká, 2 lyžičky majonézy (jogurtu), soľ, čierne korenie, práškový cukor

Postup: Zeler a jablká očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Obe suroviny by mali byť v pomere 1:1 a už záleží na vás, koľko šalátu potrebujete.

K zelerom a jablkám pridajte trochu majonézy, prípadne biely jogurt, trošku soli, práškového cukru aj čierneho korenia podľa chuti. Majonézy alebo jogurtu stačí naozaj máličko, len aby šalát zhutnili. Ak si ho chcete ešte vylepšiť, pridajte sušené hrozienka či slnečnicové semienka.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame