Jediný druh ORECHOV, ktorý obsahuje dôležitý minerál: Zdravý imunitný systém ho potrebuje ako soľ

Najlepšie stráviteľné sú orechy namočené vo vode. (Zdroj: Gettyimages.com)

Čerstvé orechy bez prísad sú pre zdravie najprospešnejšie, namočením do vody na niekoľko hodín môžeme zlepšiť ich stráviteľnosť. PharmDr. Kamila Horníčková, odborníčka na prírodnú medicínu, zároveň zdôrazňuje dôležitosť správneho skladovania orechov. „Orechy však môžu byť aj pre zdravie škodlivé a zaťažujúce,“ upozorňuje PharmDr. Horníčková.

Zásadou konzumácie orechov je čerstvosť

Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, arašidy, para orechy – každý z nich obsahuje iný pomer minerálov a mastných kyselín, a preto nemožno jednoznačne určiť, ktoré orechy sú pre človeka najzdravšie. Zásadné pravidlo ich konzumácie je čerstvosť.

„Pražené, solené a dlho nevhodne alebo neznámo ako skladované orechy môžu byť namiesto pozitívneho účinku na naše zdravie škodlivé a zaťažujúce. Takéto orechy majú zoxidované tuky a sú pre telo nezdravé,“ upozorňuje K. Horníčková z online poradne MojaLekáreň.sk. „Každý druh orechov je však unikátny svojim zložením a je dôležité ich striedať. Záleží na kvalite a správnom skladovaní – ideálne v uzavretej nádobe v chladničke alebo mrazničke,“ dodáva Horníčková a upozorňuje na benefit para orechov, ktoré ako jediné z orechov obsahujú selén – minerál nevyhnutný pre zdravý imunitný systém.

Orechy sú zdravé, no dajte si pozor na ich množstvo. (Zdroj: Gettyimages.com)

Namočené orechy sú lepšie stráviteľné

Ak orechy nekonzumujeme priamo čerstvé, je dobré ich aktivovať namočením na niekoľko hodín do vody. Orechy nasiaknu vodu, zmäknú, sú nielen chutnejšie, aj lepšie stráviteľné.

„Orechy obsahujú látky, ktoré blokujú ich trávenie. Citlivých ľudí môžu tieto látky dráždiť trávenie a znižovať využitie prospešných živín,“ vysvetľuje Horníčková.

Orechy v kocke:

  • Konzumujte ich ideálne čerstvé.
  • Pre lepšie využitie prospešných látok ich aktivujte namočením do vody.
  • Venujte pozornosť para orechom – obsahujú selén dôležitý pre imunitu.
  • Skladujte ich v chlade, najlepšie v chladničke alebo mrazničke.
  • Nie sú náhradou bielkovín, preto je vhodné ich kombinovať s ďalšími zdrojmi živín.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Kvalitné orechové maslá pomôžu znížiť cholesterol: Viete, čím je výnimočné to slnečnicové?

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: Tlačová správa, Plnielanu.sk
Odporúčame