Popri bryndzových haluškách sú pirohy bežne považované za najobľúbenejšie jedlo Slovákov. V každej domácnosti sa robia trochu inak a overené recepty sa tak presúvajú z generácie na generáciu. Navyše, okrem odlišností v príprave cesta sa samozrejme líšia aj plnky. Či už ide o bryndzovú klasiku, prípadne pirohy s plesnivým syrom alebo sladkým džemom.
Klasické bryndzovo-zemiakové pirohy
Potrebujeme:
- 500 g hrubej múky
- 2 vajcia
- 1 cibuľu
- 100 g škvariek
- 200 g bryndze
- 200 g zemiakov
- soľ
Postup: Z hrubej múky, vajec, vody a soli vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Medzitým si uvaríme zemiaky v slanej vode (kým sa nerozpadávajú) a zmiešame s bryndzou. Štvorce naplníme plnkou, uzatvoríme a varíme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme ich a prepláchneme vodou. Na panvici si opražíme najemno nakrájanú cibuľku s oškvarkami, ktorou pirohy prelejeme na tanieri.
Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti
Východniarske tatarčane pirohy
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 3 dl vody
- soľ
- kyslú smotanu
- plnku podľa chuti
Postup: Tatarčane pirohy sa od bežných líšia vo využití pohánkovej múky, vďaka čomu sú klasicky „strakaté“. Čo sa týka plnky, môžete zvoliť napríklad tvaroh s pažítkou, ale tiež zemiakovú kašu alebo kyslú kapustu, prípadne klasickú bryndzu. Postup je podobný, múky zmiešame, prilejeme vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Rozvaľkané cesto narežeme na štvorce a plníme, varíme vo vriacej vode, kým pirohy nevyplávajú.
Mohlo by vás zaujímať: Milujete tradičné sladké dobroty? Pripravte si doma šúľance či pirohy!
Syrové pirohy s modrou plesňou
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 100 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- syr s modrou plesňou
- tavený syr
- mlieko
- hladkú múku
- kyslú smotanu
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, následne ošúpeme a roztlačíme. Pridáme k nim polohrubú múku, vajce a trochu soli, vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Plníme syrom s modrou plesňou a varíme ako klasické pirohy. Medzitým na olej nasypeme trochu hladkej múky s mliekom, soľou a miešame, kým omáčka nezovrie. Dodáme tavený syr a smotanu. Miešame, dokým nebude omáčka dostatočne hustá. Omáčkou polejeme uvarené pirohy.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vychutnajte si bryndzové pirohy: Národná pochúťka, ktorá stojí za to
Zemiakové pirohy so slivkovým džemom
Potrebujeme:
- 500 g varených zemiakov
- 200 g hrubej múky
- vajce
- soľ
- maslo
- zomleté orechy
- slivkový lekvár
- práškový cukor
Postup: Uvarené zemiaky zmiešame s múkou, vajcom a soľou a vypracujeme cesto. Keď bude hladké, vyvaľkáme ho. Vykrajujeme z neho buď štvorce alebo kolieska. Cesto plníme slivkovým lekárom a preložíme. Varíme v osolenej vode. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme, polejeme roztopeným maslom a posypeme zomletými orechmi a práškovým cukrom, prípadne kakaom.
Máte radi pirohy? Na aké spôsoby si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.