Modranskú pražiareň kávy EBENICA COFFEE už slovenským kávičkárom azda ani netreba predstavovať. Hneď po víne je to totiž práve ich výberová káva, ktorá robí Malokarpatskému regiónu dobré meno vo svete.
Ako sa z milovníka kávy stal jeden z top producentov
Keď pred viac ako desiatimi rokmi prišiel Marek Fajčík s nápadom vytvoriť vlastnú značku kávy, jeho túžbou bolo vytvoriť kvalitný slovenský produkt, ktorý bude schopný konkurovať tým zahraničným. Dnes už možno s istotou povedať, že sa mu to podarilo. V tejto, kedysi malej rodinne firme, dnes pracuje desať nadšencov, ktorí sa starajú nielen o výrobu a distribúciu kávy, ale o celý chod jednej z najmodernejších pražiarní kávy v strednej Európe.

Jedna z najmodernejších pražiarní kávy v Európe
Do nedávna bol srdcom tejto modranskej pražiarne stroj Giesen, na ktorom v rámci jedného praženia dokázali upražiť 15 kilogramov kávy. Menší, no kvalitný liatinový stroj, ktorý sa obsluhuje pomocou riadiacej veže a počítača, im vyrobili na mieru v Holandsku. V januári sa však situácia zmenila. „Tento rok sa naša rodina rozrástla o ďalšieho člena – pražiaci stroj Giesen W45A, ktorý v rámci jednej dávky dokáže upražiť až 45 kilogramov kávy“ prezrádza Marek Fajčík.
Nový Giesen je v skutočnosti 4,5 tony vážiaca flotila strojov. K pražiacemu stroju prislúcha ešte riadiaca veža, nasávacie zariadenie spojené s váhou, cyklón, afterburner a destoner – všetko samostatne stojace stroje, ktoré prišli odborne nainštalovať dvaja mechanici priamo z Holandska. Podľa slov Mareka Fajčíka išlo o skutočne nadľudský výkon, keďže „zmontovanie a sfunkčnenie celého systému trvalo dva dni a podieľalo sa na ňom celkovo 14 ľudí od technikov, cez plynárov, zváračov, kominárov, elektrikárov až po samotného pražiara, ktorý sa musel naučiť všetku tú techniku obsluhovať.“

Praženie kávy však nie je len o technológii
Celý proces praženia kávy kontroluje a ovláda pražiar s pomocou špeciálneho softvéru, vďaka ktorému dokáže sledovať napríklad teplotu vzduchu a zrna, rýchlosť otáčok, tlak v pražiacom stroji a mnoho ďalších dôležitých ukazovateľov. Pre laika sa môže zdať, že praženie kávy je jednoduché a stačí mať len potrebnú techniku, ktorá všetko zariadi sama. Pravda je však taká, že pražiar musí a celý proces praženia neustále dohliadať a v prípade potreby do neho aj zasahovať napríklad upravením účinnosti horákov či zmenou rýchlosti rotácie bubna. Len vtedy, keď sa moderné technológie spoja s ľudskou znalosťou, môže vzniknúť tá najlepšia káva.

Malí a pritom veľkí
Aj napriek postupnému rozrastaniu portfólia a prenikaniu na zahraničné trhy, má táto pražiareň ešte ďaleko od veľkovýroby. Veľký pražiaci stroj ešte ani zďaleka nevyťažujú naplno a všetka káva sa ešte stále balí ručne. Marek Fajčík však nevylučuje postupnú modernizáciu ani v tejto fáze výroby: „V blízkej dobe dievčatám do výroby pribudne tlačiareň na etikety, takže dátumy praženia a spotreby sa už nebudú musieť písať ručne, čo mesačne ušetrí aj desiatky hodín.“
Z pôvodného portfólia piatich kávových blendov dnes pod značkou Ebenica nájdete viacero jednoodrodových káv. Okrem klasiky akou je brazílska káva majú zákazníci možnosť ochutnať kávy doslova z celého sveta. V rámci špeciálnej edície Limitka je možné ochutnať kávu z El Salvadoru, ktorá bola aj ocenená v súťaži Great Taste 2020. Táto modranská pražiareň však v rámci edície Limitka pražila aj kávu z Indonézie, Dominikánskej republiky, Indie, Tanzánie, Hodurasu, Costa Ricy, Peru, Papui Novej Guinei, Konga či Myanmaru.
Ak patríte k milovníkom kvalitných slovenských produktov, potom kávu Ebenica musíte určite ochutnať. Stačí navštíviť ich e-shop www.ebenica.sk.

Zdieľať na