Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina

Grilované kura

photl.com

Vianočné sviatky sú za nami a ak už ste minuli zásoby jedla vo vašej chladničke, máme pre vás zopár tipov na jednoduché a relatívne diétne jedlá. Doprajte svojmu žalúdku trochu oddychu a vyskúšajte niektorý z našich receptov!

Kurča na soli

Toto je jeden z najjednoduchších, ale naozaj vynikajúcich receptov – a ešte k tomu diétnych.

Potrebujeme:

  • Jedno celé kurča
  • 1 kg soli
  • Korenie podľa chuti, ale nemusí byť
  • Zemiaky
  • Trochu mlieka

Postup: Vezmeme papier na pečenie a vystelieme ním pekáč. Nasypeme doň soľ, položíme na ňu kura (môže byť nakorenené, ale nemusí – chutí vynikajúco aj tak) a dáme piecť do rúry cca na 220 stupňov. Raz za približne pol hodinu kura otočíme, aby sa pekne opieklo z oboch strán.  Pečieme približne 1,5 – 2 hodiny hodiny podľa veľkosti kuraťa kým koža nebude chrumkavá. Mäso zostane šťavnaté, ale samotná šťava stečie do soli, preto je ideálna nejaká šťavnatá príloha – napr. zemiaková kaša alebo dusená zelenina.


Mohlo by vás zaujať: Chrumkavá a voňavá husacina: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?


Diétna kapustnica

Klobásky či údené mäso – to ku kapustnici patrí, ale spoľahnite sa, že ak túto polievku dobre dochutíte, bude stále chutná. Okrem toho, kvasená kapusta je pri diétach ideálna a posilní aj vašu imunitu. 

Potrebujeme:

  • 0,5 kg kvasenej kapusty
  • Drvenú rasca
  • Čierne korenie
  • Červenú paprika
  • Soľ
  • Tymián
  • Smotana na varenie 180 ml

Postup: Kvasenú kapustu dáme do hrnca, zalejeme asi litrom vody (podľa toho, akú chceme polievku hustú). Pridáme dostatočné množstvo všetkých korenín, najmä červenej papriky (kto má rád pikantné, môže použiť aj trochu tej pálivej). Varíme hodinku a pol. Zahustíme smotanou na varenie, ktorá má menej tuku ako kyslá smotana (nemusíme použiť celú).


Mohlo by vás zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Panvičková ryža

Hoci k pravému rizotu patrí aj smotana, v rámci ľahkého menu ju z tohto receptu musíme vylúčiť, rovnako ako ďalšie kalorické pochúťky. Parmezán je síce kalorickejší ako napríklad eidam, ale má výraznejšiu chuť, takže ho zväčša stačí menej. Ak však uprednostňujete slovenskú klasiku, môžete použiť aj ju, len pozor na množstvo. Oriešky síce nepatria medzi diétne, ale zato medzi zdravé potraviny. Voľte nesolenú a nepraženú možosť, upravte si ju podľa seba.

Potrebujeme:

  • Ryžu – množstvo podľa počtu stravníkov
  • Hrsť arašidov alebo kešu orieškov
  • Hrášok v konzerve
  • Cibuľu (stačí malá)
  • Sójovú omáčku
  • Čierne korenie
  • Trošku olivového oleja
  • Trošku parmezánu alebo eidamu

Postup:  Ryžu uvaríme. Na panvici si jemne opečieme nasekanú cibuľu len na pár kvapkách olivového oleja. Pridáme arašidy a spolu ešte opekáme. Potom pri pridáme hrášok aj s trochou vody z konzervy, sójovú omáčku, korenie a chvíľu podusíme. Nasypeme uvarenú ryžu a poriadne premiešame. Posypeme trochou parmezánu alebo eidamu a prikryjeme pokrievkou, aby sa syr roztopil.  


Mohlo by vás zaujať: Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už?


Zapečená brokolica

Potrebujeme:

  • Brokolicu
  • Kyslá smotana
  • Vajíčko
  • Muškátový orech
  • Soľ
  • Biele korenie
  • Cesnak
  • Trocha eidamu na posypanie

Postup: Brokolicu umyjeme, oddelíme jednotlivé ružičky a jej hrubšie časti „kmeňa“ ošúpeme pokrájame na kolieska. Dáme na parák a dusíme asi 5 minút (hrubšie časti môžeme aj o niečo dlhšie). Medzitým zmiešame kyslú smotanu vajíčkom, koreninami a roztlačeným cesnakom. Udusenú brokolicu porozdeľujeme na ešte menšie časti a všetko spolu dáme do keramického alebo skleného pekáča a pomiešame. Vrch posypeme syrom a necháme zapiecť asi 20-30 minút.


Aké diétne pochúťky pripravujete vy? Napíšte do diskusie a vyhrajte knihu od vydavateľstva IKAR a DVD od Bonton filmu v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: photl.com, photl.com, Viera
Odporúčame