Ste unavení po celom týždni a na prípravu sobotného či nedeľného obeda vám už nezostala energia? Alebo sa vám ohlásila návšteva a vy rýchlo premýšľate, čo im naservírovať? Prípravu tohto časovo nenáročného, ľahkého a hlavne lahodného menu zvládne takmer každý.
Surimi nátierka
Potrebujeme:
- balíček (cca 250 g) krabích surimi tyčiniek
- 1 cibuľu
- 250 g bieleho jogurtu
- 3 polievkové lyžičky tatárskej omáčky
- 200 g syru eidam
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, surimi tyčinky na kocky. Primiešajte biely jogurt, tatársku omáčku a najemno nastrúhaný syr eidam. Nakoniec nátierku dochutíte soľou a korením. Môžete ju, rovnako ako v prvom prípade, podávať na nakrájaných bagetkách.
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Zeleninová strúhaná
Potrebujeme:
- 5-8 ks mrkvy
- 5-8 ks petržlenu
- 1 ks kalerábu
- 50 g masla
- petržlenovú vňať
- soľ
- rascu
- mleté čierne korenie
- 1 kocku zeleninového bujón
- na rezance hladkú múku a vajce
Postup: Mrkvu, petržlen a kaleráb očistite a postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci nechajte rozpustiť maslo, pridajte nastrúhanú zeleninu a za občasného miešania nechajte dusiť cca 5 minút, až kým zelenina pustí šťavu. Potom pridajte vodu, soľ a koreniny podľa chuti, bujón a nechajte variť, až kým zelenina nezmäkne. Tesne pred dovarením pridajte nasekanú petržlenovú vňať tak, aby nestratila svoju farbu.
Doma si môžete pripraviť aj cestoviny do polievky. V miske vymiešajte jedno vajíčko s takým množstvom hladkej múky, aby nevzniklo príliš riedke cesto. Cesto potom cez haluškovač vylejte do vriacej vody a za občasného miešania nechajte variť pokiaľ cestovina nezmäkne.
Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené
Zottarella v obale
Potrebujeme:
- zottarellu (podľa počtu hostí)
- schwarzwaldskú alebo inú údenú šunku (tiež podľa počtu hostí)
- zeleninu na šalát
- bagetu
Postup: Každý kus zottarelly prekrojte na dva kúsky. Každý prekrojený kúsok potom obaľte z dvoch strán šunkou tak, aby bola úplne zakrytá. Na plech položte papier na pečenie a všetky kúsky obalenej zottarelly položte na papier. Dajte piecť do predhriatej rúry na cca 10-15 minút. Zottarella je hotová, keď začne púšťať šťavu a keď je šunka chrumkavá. Medzitým si pripravte zeleninový šalát zo zeleniny podľa vašej chuti. Paprika, paradajka, uhorka, reďkovka, jarná cibuľka, čínska kapusta – šalát si môžete pripraviť z vašej obľúbenej zeleniny, dôležité je pripraviť ho v dostatočnom množstve, pretože to bude zároveň vaša príloha. Zottarella a šunka ako hlavné ingrediencie na prípravu tohto chodu sa vám môžu zdať finančne náročnejšie, ale v skutočnosti ide o veľmi sýte jedlo, preto bude jednému hosťovi stačiť jeden – dva kusy celého syra. Zároveň je to dôvod, prečo k nemu nie je potrebné pripravovať inú prílohu. Odporúčame nakrájať aj 2-3 kúsky bagety.
Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia
Domáca študentská pečať
Potrebujeme:
- 250 g Cery
- 250 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 3 vajcia
- 100 g nasekaných orechov
- 100 g hrozienok
- 100 g želé cukríkov
- 2 horalky
Postup: Nad parou vymiešajte ceru, práškový cukor, vajcia a kakao. Miešajte asi 15 minút, až kým hmota nezhustne. Potom si nasekajte orechy, želé cukríky aj horalky na menšie kúsky. Všetky nasekané ingrediencie pridajte do odstavenej horúcej hustej zmesi a všetko spolu poriadne premiešajte.
Formu na srnčí chrbát vyložte papierom na pečenie alebo rozrezaným mikroténovým vreckom a vlejte do nej pripravenú čokoládovú zmes. Vložte ju do chladničky a nechajte tuhnúť. Dôkladne stuhnutú čokoládu vyklopte, nakrájajte na tenšie rezy a môžete podávať.
Poznáte ešte nejaké ďalšie recepty na letné jedlá? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na