Jednoduché triky na varenie zemiakov: Ako si uľahčiť prípravu a vylepšiť chuť?

Zemiaky

pixabay.com

Niektoré „zlepšováky“ bežne využívate v kuchyni aj vy: zemiak na zahustenie alebo ako záchrana do presolenej polievky. Podobných trikov je však mnoho. Nechajte sa prekvapiť ďalšími z nich a varte šikovne, chutne a zdravo.

Uchovanie živín

Pred prípravou zemiaky vždy poriadne umyte a po očistení ich ešte raz opláchnite. Po umytí ich nakrájajte, ideálne tesne pred varením. Nikdy to ale nerobte naopak. Vyplavilo by sa z nich veľa cenných živín, najmä vitamínu C a tiež chuťových látok.

To isté platí aj pre celé očistené zemiaky. Nenechávajte ich dlho stáť vo vode a ani na vzduchu. Čistite ich iba nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje. Ak budete zemiaky variť, dusiť či piecť prikryté, budú nielen chutnejšie, ale predídete zbytočným stratám výživných látok.

Nové verzus staré zemiaky

Nové a staré zemiaky obsahujú rozličné množstvo škrobu, preto sa musia aj odlišne variť. Staré zemiaky dajte variť do studenej vody, nové do vriacej.

Ak nové zemiaky namočíte najskôr do slanej vody, budú sa ľahšie čistiť. Staré zemiaky zase môžu pri varení sčernieť. Nepeknému sfarbeniu zabránite tak, že pridáte do vody na varenie trochu mlieka alebo ich po ošúpaní ponorte na chvíľu do vody s octom. Chuť starých zemiakov vylepšíte, ak do vody pri varení pridáte trochu cukru, mlieka alebo citrónovej šťavy.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Varte rozumne a chutne

Zemiaky varte vždy v zakrytej nádobe. Uvaria sa rýchlejšie a tiež zdravšie. Čas ušetríte aj tak, že k nim na začiatku varenia pridáte trochu kypriaceho prášku, masla alebo svetlého piva.

Výbornú chuť získajú prisypaním karí korenia.

Chuť tiež zlepší, ak ich budete variť v mlieku, vývare alebo hubovom bujóne. Zemiakový vývar potom môžete použiť na prípravu lahodnej polievky alebo omáčky.

Nerozvaria sa

Zemiaky v šupke pri varení nepopraskajú, keď k nim do vody pridáte trochu oleja alebo octu. Tie, ktoré sa zvyknú ľahko rozvariť, varte vždy v slanej vode.

Pri varení vyberajte zemiaky podobnej veľkosti, aby sa uvarili naraz. Ak už nemáte na výber, väčšie zemiaky prepichnite. Potom budú všetky mäkké približne v rovnakom čase. Predísť tomu, že budú zemiaky vnútri tvrdé a neuvarené môžete tak, že ich začnete variť v studenej a nie horúcej vode.

Náš tip: Ak pri varení zemiakov pridáte do vody trochu tuku, zabránite ich vykypeniu.

Jednoduchšie šúpanie

Zemiakovej šupy sa zbavíte ľahšie, ak do vody na varenie kvapnete trocha oleja. Alebo ich môžete rýchlo schladiť. Uvarené zemiaky dajte na sito a polejte studenou vodou. Aby ste rýchlo ošúpali zemiaky upečené v rúre, prikryte ich na chvíľu utierkou.


Mohlo by vás zaujímať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?


Varenie bez vody

Zemiaky môžete uvariť aj bez použitia vody. Postačí, keď ich vložíte do kameninovej nádoby. Uchovajú si vzácne vitamíny a minerálne látky. Veľmi chutné sú tiež zemiaky pripravené na pare, ktoré majú najmenšie straty vitamínov.

Omrznuté zemiaky

Omrznuté zemiaky zachránite slanou vodou. V mierne teplej miestnosti ich namočte do osolenej vody (na 1 liter vody rátajte 100 g soli) až kým nezmäknú. Tak vydržia čerstvé 2-3 dni. Omrznuté, sladkasté zemiaky môžete použiť aj na prípravu sladkých múčnych jedál alebo na vyprážanie.

Hranolčeky budú chutnejšie

Zbiehajú sa vám slinky na chrumkavé, krehké hranolčeky? Aby boli čo najlepšie, musia byť poriadne vysušené obrúskom alebo utierkou. Vysmážajte ich po troške, aby plávali v rozpálenom oleji. Výraznejšiu chuť a krajšiu farbu dosiahnete, ak ich po vypražení necháte odkvapkať a posypete zmesou soli a mletej červenej papriky.

Ak ich chcete pripraviť zdravšie, upečte ich v rúre. Mrazené hranolčeky vysypte na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý vpije prebytočný tuk, a upečte doružova.


Mohlo by vás zaujímať: Geniálne jednoduché zemiakové placky za 3 minúty: Tento recept už Slováci nebudú musieť googlovať


Chrumkavé pečené zemiaky

Pred pečením potrite zemiaky olejom. Posoľte ich ku koncu alebo až po upečení. Krehké zemiaky však docielite aj bez oleja. Pokrájajte ich na mesiačiky alebo plátky, ktoré prekladajte cez seba, aby sa na plech neprilepili. Po upečení ich potrite bylinkovým maslom. Kvôli tomu nebudú suché, ale chrumkavé a lahodné.

Jemnejšia kaša

Pri príprave zemiakovej kaše vždy používajte len horúce mlieko. Inak kaša nebude taká chutná a navyše bude mazľavá. Ak do nej primiešate vyšľahaný sneh z bielka a zapečiete ju v rúre, získa na jemnosti a ľahkosti.

Placky ľahko a zdravo

Pri príprave zemiakových placiek pridajte k zemiakom postrúhané jablko. Budú chutnejšie a vláčnejšie. Ak do cesta primiešate trochu prášku do pečiva a necháte chvíľu odpočinúť, placky budú ľahšie stráviteľné. Chcete ešte zdravší variant? Placky môžete upiecť vo vyhriatej rúre asi za 20 minút. Nebudú také mastné, ako keď ich smažíte na panvici.


Ktoré ďalšie triky na varenie zemiakov by ste odporučili vy? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Vlaďa
Odporúčame