Jednoduchý recept na zhodenie kíl máte doma: Skúste ho a neoľutujete!

Pečená fazuľa

thinkstockphotos.com

Túžite schudnúť, ale nechcete hladovať či svoj jedálniček vedome obmedzovať? Stačí dodržať jednoduché pravidlo – doprajte si aspoň trikrát týždenne porciu strukovín. Podľa vedcov je tento recept bezboslestný a zároveň zaručuje štíhlejšiu líniu bez jojo efektu.

Fazuľa, hrach, zelený hrášok a šošovica zvyšujú pocit sýtosti. Stačí ich zaradiť do diéty a pomôže vám to znížiť trochu váhu bez toho, aby ste potom znova nabrali zhodené kilogramy. Uvádza sa to v kanadskej štúdii publikovanej v American Journal of Clinical Nutrition, podľa ktorej denná konzumácia 130 gramov strukovín denne zníži váhu o 0,34 kilogramu každých 6 týždňov. 

O tretinu nižšia chuť do jedla

Vedci analyzovali výsledky 21 klinických experimentov na 940 dospelých mužoch a ženách. Všetci zaznamenali pokles hmotnosti pri tom, že jedli denne jednu porciu (v priemere 130 gramov) strukovín, bez toho aby museli vynakladať zvláštne úsilie na to, aby sa vystríhali iných potravín. Denná porcia strukovín by tak mohla byť dobrým riešením, ak je pravda, že o tretinu znižuje chuť do jedla.

Jedzte viac strukovín a schudnite!

,,Hoci je pokles váhy obmedzený, náš výskum ukazuje, že jednoduchým zaradením strukovín do diéty možno schudnúť, a čo je oveľa dôležitejšie, nenabrať späť zhodené kilogramy,vysvetľuje Souza. Proteíny a vláknina sú dosť sýtiace a môžu nahradiť mäso, ktoré jeme príliš často. ,,Strukoviny však predovšetkým majú mimoriadne zaujímavý metabolický účinok: majú nízky glykemický index a môžu ho znížiť pri celom pokrme. Najmä však prispievajú k tomu, čo sa nazýva second meal effect, čo znamená nielen zníženie glykemického indexu pokrmu, ktorý ich obsahuje, ale aj vplyv na nasledujúce jedlo: majú vplyv na hmotnosť a na obmedzenie rizika vzniku cukrovky,zdôrazňuje.


Mohlo by vás zaujať: Schudnite konečne z brucha podľa vašich predstáv: Tentoraz sa vám to podarí


Znižujú cholesterol

Štúdia tiež ukázala, že jedna porcia strukovín denne znižuje zlý cholesterol (LDL), a teda znižuje riziko vzniku srdcovo cievnych ochorení. Tento rok vyhlásila OSN za rok strukovín. to cenné potraviny, pretože majú nízky glykemický index a môžu úplne alebo čiastočne nahradiť živočíšne proteíny a zlé tuky (saturované alebo transmastné kyseliny).

 

Aspoň trikrát za týždeň

Ak zvýšime konzumáciu strukovín na tri porcie týždenne, a to tým, že ich nielen pripojíme k obvyklému pokrmu, ale že ich jeme ako hlavné jedlo, môžeme pozorovať priaznivé pôsobenie nielen na hmotnosť (ak to s ostatnými potravinami nepreháňame), ale aj pokiaľ ide o spotrebu vlákniny, zníženie príjmu saturovaných tukov a soli a zníženie hladiny zlého cholesterolu.


Mohlo by vás zaujať: Chcete sa zbaviť brušného tuku? Upravte jedálniček podľa našich rád


Ako si ich dopriať?

Samozrejme, fazuľová či šošovicová polievka, v ktorej je viac klobásky alebo údeného mäsa ako strukovín, takýto priaznivý účinok na naše telo mať nebude. Vhodné sú rôzne mexické variácie, kombinácia fazule a chilli, diétne prívarky, polievky, nuž a v zahraničí sú tiež strukoviny obľúbenou prísadou (či dokonca hlavnou zložkou) šalátov. Skúsiť môžete aj nátierky alebo placky. Čerstvý hrášok je skvelou pochúťkou na desiatu aj olovrant.

Nemusia byť len príloha

,,Trochu sme zabudli na to, čo to sú strukoviny, uvádza Andrea Ghiselli z Rady pre výskum v poľnohospodárstve a analýzy poľnohospodárskej politiky (CREA) v Ríme. ,,Jeme ich v priemere oveľa menej ako jednu porciu týždenne a konzumuje ich len tretina dospelých. Tí, ktorí ich do svojho jedálnička zaraďujú, ich väčšinou považujú za obyčajnú prílohu. Avšak strukoviny môžu byť považované za hlavný chod aj za doplnok ostatných pokrmov. Môžu byť konzumované v najrôznejšej podobe.


Ako často a ktoré druhy strukovín si radi doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, Čtk, Corriere della Sera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close