Kakao, kurkuma, maca aj škorica: Horúce nápoje šesťkrát inak vám zachutia

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

S ubúdajúcou teplotou vzduchu a pribúdajúcimi vrstvami oblečenia všetci hľadáme cestu, ako sa zahriať. A to aj pomocou skvelých nápojov. Bylinkový čaj na pohladenie duše, vynikajúci zázvorový na zahriatie a podporu imunity a v neposlednom radeživotabudič menom káva. Povedali by ste, že v prípade týchto nápojov už ani netreba dopĺňať ďalšie vitamíny či prospešné látky? Poďte sa spoločne s nami pozrieť, ako hrejivé nektáre ešte obohatiť. 

Zázračná škorica pre zdravé srdce 

Posypaním rannej dávky kávy škoricou získate silnú, ale hlavne chutnú dávku antioxidantov. Škorica sa používa ako korenie a liečivo už tisíce rokov. Táto obľúbená prísada dokážu zvýšiť ochranu srdca amozgu, a napomáha tiež správnemu fungovaniu imunitného systému. 

Postup: zamiešajte ½ čajovej lyžičky do šálky kávy a môžete ihneď podávať. Rovnako môžete postupovať aj pri niektorých typoch čajov, napríklad Rooibos chutí so škoricou famózne. 

Náš tip: Vyhľadajte Ceylónsku škoricu, ktorá je tiež známa ako pravá škorica. Tento druh je omnoho kvalitnejší. 


Mohlo by vás zaujať: Poraďte si s bolesťou aj bez liekov: Pomôže vám zázvor, klinčeky či kurkuma


Výrazný zázvor nielen proti prechladnutiu 

Ďumbier bol po stáročia bežnou liečbou nevoľnosti. Obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové účinky. Ďalším skvelým benefitom je napríklad jeho sila zmierňovať bolesti svalov, znižovať cholesterol a pomáhať pri trávení. Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako konzumovať zázvor a maximálne vyťažiť jeho účinky, je nastrúhať ho a jednoducho zaliať vriacou vodou. Ak ste milovníkom lahodnejších chutí, do čaju stačí pridať lyžicu medu, pár kvapiek citróna, a o ďalší prísun vitamínov máte postarané.  

Zázvorové možnosti sú však neobmedzené. Do lahodnej kávy prisypte ½ čajovej lyžičky alebo si troškou zázvoru len posypte našľahanú mliečnu penu. 

Hríbová káva má menej kofeínu 

Káva a huby? Áno aj takáto kombinácia môže pre niekoho znieť lákavo. Huby majú antivírusový a protizápalový efektposilňujú imunitu, bojujú proti rakovine a ochoreniam pečene. Hríbová káva obsahuje až o polovicu menej kofeínu. Existujú rôzne značky hríbových káv, je len na vás, ktorú vyskúšate. Skvelým a veľmi obľúbeným druhom je Reishi. Neváhajte a skúste zmenu! 

Kurkuma sa postará o bezproblémové trávenie 

V prípade, že sa v tejto oblasti orientujete, pojem „Kurkuma Latte“ vám je určite známy. Ide o mix mlieka, čaju, škorice, kardamónu, zázvoru a kurkumy, či už v sušenej alebo čerstvej podobe. Zlatisté korenie je skvelým prínosom pre náš organizmus, má silné antioxidačné účinky a protizápalové vlastnosti. Táto antioxidačná elektráreň podporuje detoxikáciu pečene, podporuje imunitu, má protirakovinotvorné účinky a môže dokonca pomôcť pri liečbe depresie. 

Náš tip: Ak chcete efekt kurkumy ešte znásobiť, skombinujte ju so štipkou čierneho korenia. 


Mohlo by vás zaujať: Sexuálny život v každom veku? Skúste koreň maca – afrodiziakum z Peru


Rovnováha pre hormóny s pomocou maca 

Možno ste v obchodoch videli prášok vyrobený z koreňovej rastliny maca. Okrem iného sa používa na zvýšenie plodnosti a má tiež vynikajúci vplyv na hormonálnu činnosť. Rastlina tiež napomáha zvyšovať atletický výkon, energetickú hladinu a sexuálny apetít. Maca koreň je výživný. Skladá sa z viac aminokyselín a má vysoký obsah bielkovín a vitamínu C. Optimálna denná dávka sú 1 až 3 čajové lyžičky prášku maca. Pokojne ich zmiešajte s obľúbeným čajom. 

Antioxidačné kakao 

Kakao je obľúbenou surovinou najmä pri pečení. Jeho pridávanie do kávy je však obohatením nielen pre vaše chuťové poháriky. Pridanie lyžičky nesladeného kakaa ponúka protizápalové a antioxidačné vlastnostiTie môžu šmu telu pomôcť so znížením krvného tlaku, vyrovnávaním cholesterolu aj lepším zvládaním cukrovky 2. typu. Predstavte si skvelú horúcu kávu s kakaovou príchuťou. Ak je pre vás príliš horká, skvelou alternatívou cukru je javorový sirup alebo med  spravia váš nápoj ešte delikátnejším. 


Aké chutné horúce nápoje si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Naďa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close