Karfiol je hotová superzelenina: Bojuje proti rakovine aj za zdravé kĺby

Karfiol

freedigitalphotos.net

Karfiol zatiaľ našťastie nevymizol z našich jedálnych lístkov. Táto nenápadná zelenina ponúka také široké množstvo zdravotných benefitov, že by sme jeho absenciu mohli len ľutovať. Karfiol podľa najnovších štúdií ľudskému organizmu poskytuje značnú ochranu proti srdcovým ochoreniam, rakovine, cukrovke a aj reumatickej artritíde, takže neváhajte a uvarte si ho ešte dnes.

Bojovník proti rakovine

Normálne ľudské bunky obsahujú gén nazývaný p53. Jeho úlohou je potláčať rast nádorových ochorení. Ak však dôjde k mutácii tohto génu, celý proces sa otočí a tento gén umožní delenie zhubnej bunky, čo vedie k vzniku rakoviny. Štúdia uskutočnená pod vedením profesora farmakológie a rakovinovej biológie Wanga z univerzity Duke, poukazuje na účinok látok nazývaných isothiocyanáty. Účinné zlúčeniny obsiahnuté v karfiole viažu zmutované bielkoviny a odstránia ich z bunky, vďaka čomu umožňujú génu p53 pokračovať v blokovaní vzniku nádoru.

Výskum, ktorému sa venovala doktorka Tangová z Roswellovho inštitútu rakoviny hovorí, že fytochemikálie nachádzajúce sa v karfiole vykazujú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, čo z nich robí ideálnych bojovníkov proti tejto zákernej chorobe. Trieda fytochemikálií známych ako glukozinoláty takisto v ľudskom tele metabolizuje na vyššie spomínané isothiocyanáty, ktorých účinky už poznáte.

Jedna porcia karfiolu denne vraj môže znížiť riziko rakoviny pľúc až o 61 percent ako tvrdí doktorka Feskanichová z Chaningovho laboratória v jednom zo svojich článkov. Ďalší výskum tvrdí, že ak zaradíme túto zeleninu do nášho jedálnička aspoň raz za týždeň, zmenšíme svoje šance na vývin tejto choroby o 27 percent.


Mohlo by vás zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny


Podporí aj vaše srdce

Vedci na Havajskej univerzite v Manoa študovali vplyv zlúčeniny indoltrikrabinol, ktorá je v bohatom množstve obsiahnutá práve v karfiole. Účinky tejto látky na ľudskú pečeň spôsobili 53 percentný pokles tvorby zlého cholesterolu v bunkách. Zlúčenina takisto zlepšuje funkciu krvných doštičiek, keďže výrazne znižuje ich lepkavosť, ktorá môže napomôcť tvorbe krvných zrazenín, a teda zapríčiniť srdcový infarkt alebo porážku.

Stop cukrovke

Existujú vedecké dôkazy poukazujúce na fakt, že potraviny bohaté na vitamín C, medzi ktoré patrí aj karfiol, pomáhajú redukovať chronický zápal. Ten je podľa najnovších štúdií Stevena Shoelsona z Joslinovho centra pre diabetes príčinou tvorby cukrovky druhého typu. Karfiol teda znižuje aj riziko vzniku tohto ochorenia. Anglickí výskumníci dokonca našli silnú prepojenosť medzi množstvom vitamínu C v krvi a pravdepodobnosťou vzniku diabetu. Vyšší obsah tejto látky zredukoval risk o pozoruhodných 62 percent u mužov a žien vo veku od 40 do 75 rokov. Treba si však uvedomiť, že vitamín C sa pri tepelnej úprave ničí, preto je vhodné karfiol konzumovať aj čerstvý. Na Slovensku síce nejde o bežný spôsob konzumácie, v iných krajinách sa však bez problémov pridáva napríklad do šalátu.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Pomôže aj kĺbom

Pravidelná konzumácia karfiolu môže takisto znížiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy, ktorá poškodzuje kĺby. Podľa štúdie doktora Cerhana uverejnenej v Americkom žurnále Epidemiológie, sa viac ako tri porcie tejto chutnej zeleniny za mesiac spájajú so 17 percentným znížením výskytu choroby.

Karfiol je vďaka množstvu prospešných látok medzi zeleninou ozajstným šampiónom

Živiny (v hrnčeku surovej zeleniny)

Množstvo

ODD (v %)

Vitamín C

46.4 mg

77%

Vitamín K

16.0 mcg

20%

Kyselina listová

57.0 mcg

14%

Vitamín B6

0.2 mg

11%

Vláknina

2.5 g

10%

Draslík

303.0 mg

9%

Mangán

0.2 mg

8%

Vitamín B5

0.7 mg

7%


Máte radi karfiol? Na čo všetko a ako často ho využívate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila
Odporúčame