Neviete si predstaviť ráno bez voňavej šálky kávy? Robíte dobre! Z vedeckých výskumov totiž vyplýva, že káva je nielen chutná, ale robí mnoho aj pre naše zdravie.
Traduje sa, že Arabi ju objavili vďaka kozám, ktoré zvykli obhrýzať kávovníky. Ich nezvyčajnú čulosť si všimli pastieri, ktorí plody ochutnali a odvtedy sa s kávou už nerozlúčili. Kávové zrná obsahujú množstvo minerálov a vitamínov. V káve nájdeme nielen mangán a draslík, ale aj niekoľko zástupcov vitamínovej B skupiny ako napríklad B5 – kyselinu pantoténovú (dôležitá zložka metabolizmu), B2 – riboflavín (vplyv na dobrý stav kože, nechtov i funkciu orgánov), B3 – niacín (tvorba energie v bunkách) a B1 – tiamín (udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi). Ukrýva taktiež nezanedbateľné množstvo antioxidantov.
Zmúdrieme a schudneme?
Káva nás nielen udrží bdelými, ale môžeme vďaka nej aj zmúdrieť. V tomto prípade zohráva významnú úlohu kofeín. Ten blokuje účinky neurotransmiteru (látka, ktorá slúži na prenos impulzu v nervovej sústave) zvaného adenozín, a tak zvyšuje činnosť neurónov v mozgu. Vedci si takisto myslia, že môže zlepšiť náladu, reakčný čas i pamäť. Kofeín sa pridáva aj do tabletiek na chudnutie. Vďaka jeho nervovo stimulačným vlastnostiam povzbudzuje metabolizmus a zvyšuje oxidáciu mastných kyselín. Analýza Škandinávskeho žurnálu medicíny a športovej vedy dokonca tvrdí, že pravidelné pitie nápoja môže zlepšiť športový výkon až o 11%.
Tiež by vás mohlo zaujať: Obľúbená šálka kávy vždy neprospieva: Opatrní by mali byť najmä seniori
Znižuje riziko cirhózy pečene
Pečeň je životne dôležitý orgán, ktorý každodenne bombardujeme množstvom nezdravých vplyvov. Ak človek trpí alkoholizmom alebo hepatitídou je väčšina tkaniva zjazvená. Takýto stav nazývame cirhóza. Mnohé štúdie však poukazujú, že káva dokáže pečeň do veľkej miery ochrániť. Výskum Talianskeho inštitútu pre výživu hovorí, že ľudia, ktorí pijú štyri a viac šálok denne majú až o 80 percent menšie riziko cirhózy.
Prevencia proti Parkinsonovej i Alzheimerovej chorobe
Dvomi najčastejšími neurodegeneratívnymi ochoreniami na svete sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Voňavý nápoj obsahuje zložky, ktoré podľa Európskeho žurnálu neurológie ochránia mozog v staršom veku aj pred týmito strašiakmi.
Tiež by vás mohlo zaujať: Turecká káva nalačno radšej nie: Vášmu telu takto škodí
Všetko s mierou
Ako všetko, ani kávičkovanie netreba preháňať. Predávkovanie sa môže namiesto očakávaného povzbudenia vyvolať nervozitu a podráždenosť. Kofeín zvyšuje tlak a napriek tomu, že nás za pár sekúnd spraví čulejšími, mali by sme pri problémoch v tejto oblasti siahnuť skôr po bezkofeínovej verzii. Ak myslíte, že to nie je ono, nezúfajte. Vedci v Brazílii objavili kávovník, ktorý obsahuje len 6 % kofeínu v porovnaní s bežnými druhmi. Čoskoro nás možno čaká skutočná káva s pravou chuťou a nízkym obsahom nežiaducej látky.
Neodporúča sa piť ju nalačno, lebo kyseliny, ktoré obsahuje môžu na žalúdočné steny pôsobiť agresívne. Prirovnať by sme to mohli k zjedeniu mastného hamburgera a hranolčekov o piatej ráno.
Máte radi kávu? Koľko šálok denne vypijete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na