Kazia sa vám z tepla potraviny? Poradíme, ako predĺžiť ich životnosť

Pokazené jedlo

gettyimages

Čudujete sa, prečo sa čerstvo nakúpené či navarené dobroty začali rýchlo kaziť napriek tomu, že sú v chladničke?

Možno ste ich predtým nechali príliš dlho pri izbovej teplote alebo ste ich neskôr zle uskladnili. Počas letných dní podliehajú potraviny skaze rýchlejšie. Viete, ktoré patria k rizikovým, ako ich prepravovať a uskladňovať počas horúčav?

Prepravujte v chlade

Mliečne výrobky, ako sú zmrzliny, syry, jogurty či krémové zákusky, ale aj vajíčka, mäso, mäkké salámy a ryby – všetky patria v lete k rizikovým potravinám. Pol hodina v rozpálenom aute alebo na bicykli môže znížiť ich životnosť až o celý jeden deň. Zvyknite si v lete používať chladiaci box, prípadne nosiť tašku s ľadovými balíčkami. Zabaľte ich do niekoľkých vrstiev novín alebo do utierky, aby neboli v priamom kontakte s čerstvými potravinami. Vďaka tomu vydržia dlhšie.

Zbavte sa vlhkosti

Nakúpené ovocie a zeleninu po príchode domov čo najskôr vyberte z obalu. Plastové fólie a tesné vrecká môžu viesť k tvorbe kondenzácie. Potraviny zvlhnú, začnú plesnivieť alebo hniť. Uložte ich do sklenej nádoby, papierového či umelohmotného vrecúška. Nezaväzujte ho však na uzlík, nechajte ho pootvorené, prípadne urobte dierky, aby sa z neho odparila vlhkosť. Ak budete ovocie a zeleninu skladovať na chladnom mieste, napríklad v pivnici, spomalíte tým prirodzený proces zrenia. Myslite však na to, že čím dlhšie tam pobudnú, tým menej živín a chuti v nich zostane.

Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Predĺžte trvanlivosť potravinám: Uskladnite ich podľa týchto tipov

Odstráňte vrchné vňate a listy

Ak ste kúpili reďkovku, červenú repu alebo mrkvu s vrchnou časťou, hneď ju odrežte. Inak zelenina rýchlo zmäkne. Po umytí a opláchnutí by ste ju mali čo najskôr použiť. Povrch sa poškriabe a bude menej odolná voči baktériám. Výhodné je kupovať neumytú zeleninu so zvyškami zeminy, pretože v nej sú lepšie zachované chute a vydrží dlhšie. Skladujte ju však oddelene od iných potravín, keďže v zemine môžu byť baktérie.

Pozor na priveľa etylénu

Vylučuje ho väčšina ovocia a zeleniny a ide o chemickú látku podporujúcu zrenie. Patria sem jablká, slivky, broskyne, hrušky, melóny, nektárinky, marhule, paradajky, citrusové plody aj banány. Ak sa niektoré druhy skladujú spoločne, priveľa etylénu môže spôsobiť problémy. V jednej poličke by sa preto nemali ocitnúť napríklad marhule a jablká s listovým šalátom. Keď vystavíte veľkému množstvu látky mrkvu, zmäkne a zhorkne.

Mohlo by vás zaujať: Chlad im škodí: Tieto potraviny by ste v chladničke skladovať nemali

Nápoje umiestnite do pivnice

Vaša chladnička udržuje nízku teplotu nakúpených potravín a teplých zvyškov jedál. Nemá význam, aby ste energiu a miesto v nej spotrebúvali na skladovanie pitia. Pivo, víno či nealkoholické nápoje skladujte na chladnom mieste, napríklad v pivnici alebo špajze. Do chladničky či mrazničky ich stačí dať hodinu pred konzumáciou.

Uprednostnite sušené alebo údené potraviny

Ak odstránite vodu z mäsa, rýb, ovocia a zeleniny, predĺžite tým ich životnosť. Voda totiž podporuje rast mikroorganizmov. Sušené, nasolené, údené a naložené potraviny vydržia dlhšie, niekedy rok a viac. Preto sú aj vhodnejšou voľbou olovrantu na výlet či kúpalisko. Namiesto šunkovej bagety si so sebou zoberte žemle s lososovou paštétou, listovým šalátom a uhorkou. Labužníci, ktorí sa neboja o svoju postavu, si môžu pribaliť klobásku alebo suchú, trvanlivú salámu.

Ako sa snažíte životnosť potravín predlžovať vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Vlaďa, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close