Keď žena nie je doma: Tieto recepty zvládne každý chlap!

varenie

photl.com

Patríte k mužom, ktorí v kuchyni naposledy stáli v čase, keď sa montovala kuchynská linka? Ak v príprave jedál nemáte takmer nijaké skúsenosti a vaša polovička na pár dní odcestovala, zrejme vás nečakajú najpríjemnejšie večery. Ísť spať s hladným žalúdkom je totiž nočnou morou snáď každého poriadneho chlapa. Aby ste tomuto nežiadanému stavu predišli, na výber máte z dvoch možností: buď vytočíte telefónne číslo donáškovej služby alebo si niečo uvaríte. Rýchlo, chutne a konečne po svojom!

Ľahko a zdravo aj o polnoci – čo takto vyskúšať rybu?

Ak nechcete prípravou večere stráviť niekoľko hodín, máme pre vás najrýchlejší recept všetkých čias.

Čo budete potrebovať: filety z ryby Pangasius, korenie na ryby, maslo, citrón, zemiaky, mlieko, soľ

Ako na to: Rybie filety nechajte odmraziť – ideálne je, ak na to myslíte vopred a vyberiete ich z mraziaceho boxu aspoň 3 hodiny pred plánovaným kuchtením. Ako núdzovka však poslúži aj rozmrazovanie v mikrovlnke. Na pekáč poukladajte plátky masla, aby vám vytvorili takmer súvislú vrstvu. Filety z oboch strán zľahka posypte korením na ryby a vložte do pripraveného pekáča. Zopár plátkov masla môžete na filety položiť aj zvrchu, aby sa počas pečenia nevysušili. Pekáč prekryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pri teplote 180° C by rybe malo postačiť aj 20 minút. Občas ju však skontrolujte a v prípade potreby podlejte vodou. Súčasne si v osolenej vode uvarte zemiaky, z ktorých po scedení okamžite urobte zemiakové pyré. Popučte ich, pridajte maslo, mlieko podľa potreby a miešajte, kým hmota nie je hladká, čiže bez hrudiek. Rybu a zemiakové pyré si naservírujte na tanier a pokvapkajte šťavou z citróna. Ako prílohu môžete použiť, na čo máte chuť – od čerstvej nakrájanej zeleniny, cez zavárané uhorky až po cviklu.

Tip: Korenie si môžete vykúzliť aj sami. Stačí filety nasoliť a okoreniť čiernym korením. Zvyšok je už len na vás – jedlo vám príjemne prevoňajú napríklad provensálske bylinky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!


Kuracia záchrana – pečené stehná

Ak váš žalúdok zatúžil po mäse, aj na tento prípad existuje jednoduché riešenie.

Ingrediencie: kuracie stehná, cibuľka, soľ, mletá červená paprika – sladká, čierne korenie, rasca celá, olej, zemiaky alebo ryža

Postup: Pekáč vymastite olejom, na spodok rozhádžte kocky nakrájanej cibuľky. Na ňu položte stehná, ktoré z každej strany posypte soľou, čiernym korením a červenou paprikou. Prípadne sa s tým vôbec netrápte a rovno si kúpte korenie na pečené kurča. Všetko posypte drobnou hŕstkou celej rasce a vložte do vyhriatej rúry. Pri 190° C máte mäsko do hodinky prepečené, pre istotu si to však odsledujte. Ako prílohu si uvarte zemiaky alebo ryžu – podľa chuti a vlastných schopností. Ak si chcete prácu ešte zjednodušiť, stačí aj čerstvý chlebík a kvalitný chren. V kombinácii s kyslou uhorkou sa určite budete zalizovať!


Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Superrýchle cestoviny

Ich príprava je síce o niečo zložitejšia, výsledok však určite stojí za to.

Čo kúpiť vopred: cestoviny v tvare vretien, pochúťkovú kyslú smotanu, syr Niva, šunku, malú plechovku kukurice, lahôdkovú cibuľku alebo malý pór, čierne korenie, bazalku

Ako to ukuchtiť: Cestoviny dajte variť podľa návodu. Na väčšej panvici rozpáľte olej a opražte na ňom cibuľku. Pridajte syr Niva a za stáleho miešania počkajte, kým sa celkom rozpustí. Potom pridajte kyslú smotanu (cca 150g), šunku nakrájanú na rezance, kukuricu (množstvo podľa chuti) a priveďte do varu. Dochuťte čiernym korením a bazalkou a udržujte v teple na miernom ohni, pokiaľ nescedíte uverené cestoviny. Pripravenú omáčku s nimi môžete zmiešať vopred, alebo si naložte porciu vretien na tanier a polejte ich zmesou z panvice. K tomuto už naozaj stačí iba vidlička!

Zdroj: photl.com, photl.com, Johnny
Odporúčame