Plnená paprika, klasika, ktorá nikdy nesklame: Vyskúšajte tri rôzne recepty

Plnená paprika

gettyimages

Hoci národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky, aj plnená paprika patrí ku klasikám, ktoré si radi doprajeme a nikdy nesklamú. Okrem nás ju milujú tiež Česi, Maďari, ale aj štáty na Balkáne. Výhodou plnenej papriky je, že je jednoduchá a dá sa pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Dokonca aj bez mäsa alebo na studeno.

Hoci národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky, aj plnená paprika patrí ku klasikám, ktoré si radi doprajeme a nikdy nesklamú. Okrem nás ju milujú tiež Česi, Maďari, ale aj štáty na Balkáne. Výhodou plnenej papriky je, že je jednoduchá a dá sa pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Dokonca aj bez mäsa alebo na studeno.

Plnená paprika

Potrebujeme:

  • 1 kg pomletého bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • 200 g paradajok
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • dostatočne veľké papriky
  • 150 g ryže
  • 1 cibuľu
  • cukor
  • bobkový list
  • soľ a čierne korenie
  • mletú červenú papriku

Postup: Ryžu uvaríme a necháme ju vychladnúť. Do mletého mäsa pridáme vajíčko, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Následne vmiešame ryžu. Vytvoríme zmes, ktorou budeme plniť papriky. Z nich vyberieme jadierka. Paradajky nakrájame na malé kúsky a uvaríme ich v hrnci spolu s paradajkovým pretlakom, ktorý jemne osolíme. Pridáme tiež lyžičku cukru, bobkový list a celú cibuľu. Necháme pomaly prevrieť a následne v pretlaku varíme naplnené papriky. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, rozriedime ju trochou vody. Varíme pomaly na slabšom ohni, aby sa omáčka nepripaľovala. Ak nám ostalo ešte mäso s ryžou, vytvarujeme guľky a varíme ich v omáčke. Na záver môžeme ešte omáčku zahustiť zátrepkou. Podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou.


Mohlo by vás zaujímať: Paprika je plná zdravia: Vyskúšajte niektorý z našich receptov!


Plnená paprika bez mäsa

Potrebujeme:

  • 100 g sójovej drte
  • 300 g ryže
  • 1 vajce
  • 1 cibuľu
  • hladkú múku
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • papriky
  • petržlenovú vňať
  • soľ a čierne korenie
  • cukor

Postup: Papriky umyjeme a zbavíme jadierok. Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Sójovú drť zalejeme vriacou vodou a dochutíme soľou a korením podľa chuti (môžeme k vode pridať aj kockový bujón alebo vegetu). Po pár minútach precedíme. Pridáme k nej ryžu, vajce, najemno pokrájanú petržlenovú vňať a vytvoríme plnku. Dosolíme a dokoreníme čiernym korením alebo mletou červenou paprikou. Zmesou plníme papriky. V hrnci si pripravíme zápražku, ktorú zalejeme vodou. Pridáme k nej paradajkový pretlak, dodáme soľ, cukor a celú cibuľu. Poctivo miešame, aby sa omáčka nepripaľovala a nerobili sa v nej hrudky. V omáčke varíme plnené papriky a guľky zo zvyšku plnky na miernom ohni.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Studené plnené papriky

Potrebujeme:

  • 5 paprík
  • 1 cibuľu
  • 100 g salámy alebo inej údeniny
  • 100 g masla
  • 150 g bryndze
  • pažítku

Postup: Cibuľu a pažítku pokrájame nadrobno, rovnako na malé kúsky nakrájame aj kúsky údeniny. Zmiešame s maslom a bryndzou. Umyté papriky zbavíme jadierok a plníme pripravenou zmesou. Cez noc ich necháme odpočívať v chladničke, aby zmes stuhla. Podávame napríklad ako predjedlo, buď v celku, alebo nakrájané na malé kolieska.


Aké recepty na plnenú papriku poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan
Odporúčame