Knižný tip: Upečme si sviatky – neodolateľné chute a vône od porotkyne známej show

mama s dcérou pri pečení v kuchyni

Pri pečení vzniká veľa spomienok na príjemne strávený čas (Zdroj: Pexels/cottonbro studio)

Sviatočné dobroty majú neodolateľné čaro, ktoré sa opakuje iba raz za rok. Špeciálne vianočné dobroty si dokážeme zapamätať aj roky a presne si vieme vybaviť ich chuť, vôňu i spomienky, ktoré nám priniesli. Talentovaná a z televíznej obrazovky známa cukrárka Petra Tóthová pripravila svoju ďalšiu knihu neodolateľných receptov. Tak upečme si sviatky, výnimočné jedlá si môžeme dopriať

Upečme si sviatky plné spomienok

Petra je známa aj ako porotkyňa cukrárskej šou, kde dbá na kvalitu aj originalitu. Ako sama tvrdí: „Dobrý koláč urobíte len z dobrých surovín a každá z nich má svoj význam.“ Prelistujte si jej novú knihu a okamžite budete mať pocit, že musíte bežať do kuchyne a vyskúšať upiecť aspoň jednu dobrotu. V knihe nájdete tradičné recepty na medovníky, fúkané rožteky či zamatovú roládu, ale aj nepečené, slané či slávnostné koláčiky.

Táto kniha vychádza z Petriných spomienok na detstvo, kde sviatky vnímala ako chvíle čarovných tradícií a ochutnávania výnimočných jedál u svojich starých rodičov. Aj preto sa kniha nezameriava výhradne iba na Vianoce, ale sprevádza celým sviatočným rokom, veľkonočným, adventným a vianočným obdobím, ale aj oslavami ako narodeniny či spoločenské udalosti rôzneho charakteru. Určite tiež oceníte vizuálne námety, ktoré Petra pripravila a prestavila v nich vhodné varianty na každú sezónu.

kniha Upečme si sviatky
Kniha je plná tradičných aj upravených receptov (Zdroj: Martinus)
Button kúpiť knižku

Hoci ide o viac ako 50 receptov, ktoré sú nám dobre známe, mnohé z nich zmodernizovala či zjednodušila, iným zasa dodala pestrejšiu škálu chutí alebo sú bezlepkové. Dôležité je podľa nej pokračovať v tradíciách, ceniť si remeselné zručnosti a múdrosť starých mám. Vďaka tomu sa tradičné dobroty neocitnú v ohrození a budú nám stále chutiť najmä počas špeciálnych príležitostí.

Hodnotenie čitateľa

A čo by vám po prelistovaní knihy odkázal známy knižný publicista Milan Buno? Napríklad ocenil aj to, že: „Okrem receptov a spomienok sú v knihe aj užitočné tipy a triky do kuchyne ako si urobiť perníkové korenie, višne v rume, alebo aké konkrétne suroviny v akej kvalite používať. Petra napríklad pri takmer každom kysnutom ceste navrhuje použiť múčnu kašičku tangzhong. Alebo pridáva chute, ktoré sú jej blízke a ktoré vyvažujú sladkosť. Dáva tiež veľa užitočných tipov a rád pri medovníkoch, kokosových ježoch, madlenkách.“

Kniha, ktorá je pôžitkom

Listovať v kuchárskych knihách nám dáva istú formu pôžitku. Krásne ozdobené a naaranžované dobroty nás lákajú zahryznúť alebo sa pustiť do pečenia. Ak chcete mať modernú a zároveň tradičnú zbierku tých najobľúbenejších receptov ako vianočka, makový či orechový závin, štedrák, vianočná štóla alebo judáše a mazanec na jednom mieste, určite si knihu Upečme si sviatky od Petry Tóthovej zaobstarajte do svojej zbierky. Splní vaše očakávania.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEOTIP Krehký linecký koláč: S bohatou plnkou a mäkkým cestom, ktoré sa vždy podarí

Objavte naše ďalšie knižné tipy

Zdroj: Plnielanu.sk, Martinus.sk
Odporúčame