Koláče, šaláty, údené, štamprlíky: Vďaka týmto trikom si udržíte váhu aj cez sviatky

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Aj vy ste sa už vopred zmierili s tým, že po sviatkoch bude ťažké zapnúť pás na nohaviciach? Nemusí to tak byť, ak sa na vianočné hodovanie vopred pripravíte a vyzbrojíte sa tými správnymi postupmi, ako si udržať svoju hmotnosť.

„Dám si iba tento koláčik“ … „Ešte jedenkrát si naložím šalát s rybou“… „Ten domáci likér nemá chybu!“ Poznáte to? Naša pevná vôľa prechádza koncom roka veľkou skúškou. Vyskúšajte niekoľko trikov, ktoré vám ušetria cenné kalórie a po týchto Vianociach si môžete smelo povedať, že predsavzatie: nepribrať bolo splnené na jednotku.

1. Stravujte sa ako doteraz

Ak počas bežných dní jete 5 krát denne, tohto zvyku sa nevzdávajte. Mnohí z nás hodujú od 24. decembra do Troch kráľov. Vyhraďte si však iba pár dní, kedy zhrešíte. Vianočné menu je kalorické a prevažujú v ňom sacharidové a mastné či vyprážané pokrmy a údeniny. V bežný deň, ktorý v kalendári nesvieti na červeno, prejdite na zdravú, čerstvú a mierne diétnu stravu – základ by mala tvoriť zelenina a chudé mäso. Miesto vyzobkávania plechov s koláčikmi si pripravte ovocný šalát. Prehrešky sa vykompenzujú, ak budete k strave pristupovať racionálne a nie pod návalom chutí.

2. Chuť na sladké majte pod kontrolou

Kysnuté koláče, drobné vykrajované pečivo, krémové zákusky a torty sú skazou štíhlej línie. Chuť na sladké je väčšinou v našej hlave a výsledkom rozbúrených hormónov. Vyskúšajte malú fintu: Vezmite si tanierik, odrežte z viacerých koláčov malý kúsok a bez výčitiek si ich vychutnajte s doobedňajšou kávou. Je tak väčšia šanca, že do večera tieto kalórie spálite a aj maškrtný jazýček bude spokojný.


Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa priberaniu a ťažkému žalúdku: 5 tipov ako zvládnuť vianočné prejedanie sa


3. Používajte menšie taniere

Je vedecky dokázané, že ak si naberáme jedlo na väčší tanier, zjeme viac a zvyšujeme tak svoj denný energetický príjem. Navyše, zostaneme „imúnni“ voči pocitu nasýtenia. Už od detstva je v nás totiž zakorenený nesprávny návyk – od stola sa odchádza, až keď je tanier prázdny. Dá sa s ním šikovne bojovať! Stačí, ak si začnete jedlo naberať na menšie taniere a pri jedení sa nedáte rozptyľovať. Odložte noviny, letáky, telefóny. Jednotlivé kúsky starostlivo prežúvajte a urobte si z jedenia malý rituál, ktorý si zaslúži vašu plnú pozornosť.

4. Naplánujte si rodinné prechádzky

Papučová kultúra a vysedávanie pred televízorom znižujú váš denný energetický výdaj. Ak máte počas týchto dní dovolenku, prídete aj o ten prirodzený pohyb, ktorý vykonávate bežne v práci. Dajte si záväzok, že každý deň strávite na čerstvom vzduchu minimálne 1 hodinu. Prechádzky pokojným mestom, popri rieke, parkom alebo do blízkeho lesíka prospejú vašej nálade, tráveniu a aktivujú aj metabolizmus.


Mohlo by vás zaujať: Vianoce s pochúťkami, ale bez kíl navyše: Prezradíme vám, ako na to!


5. Obmedzte tekuté kalórie

K častému jedeniu sa pridáva aj sviatočné popíjanie. Dva decilitre bieleho suchého vína majú energetickú hodnotu približne 500 kJ, podobne je na tom aj malý štamprlík (50 ml) s domácim vaječným likérom. Vianočná „náladička“ môže za deň pripísať niekoľko tisíc joulov energie navyše, ktorých sa len tak ľahko nezbavíte. Miesto toho podporte svoj nealkoholický pitný režim. Počas zimy totiž smäd nepociťujeme tak akútne, ako v lete. Vždy najskôr vypite 1-2 poháre čistej vody.

6. Na návšteve ochutnajte niečo iné

Čaká vás návšteva u rodiny alebo večierok, kde bude kopec jedla a pokušení? Nie je slušné odmietnuť všetky ponúkané pokrmy, vyberajte však také, ktoré najmenej uškodia vašej línii. Ochutnajte z noviniek, ktoré pripravila šikovná hostiteľka. Chuť lineckého pečiva alebo medových rezov isto poznáte a netreba si ich stoj čo stoj pripomínať. Ak chcete skutočne zjesť iba minimum, najedzte sa ešte pred odchodom. Voľte ľahšie jedlo s obsahom vlákniny a bielkovín, ktoré vás zasýti na dlhšiu dobu a nespôsobí prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.


Ako sa s vianočným maškrtením snažíte bojovať vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close