Možno to poznáte – dojedli ste posledné kyslé uhorky, zavreli pohár a zamysleli ste sa, čo so zvyšným nálevom. Vylievať ho? To by bola škoda! Tento slano-kyslý „zázrak“ je viac než len obyčajný zvyšok zo zaváraniny. Je plný chuti, korenín a prírodných zložiek, ktoré môžete prakticky využiť v kuchyni aj mimo nej. Navyše je ideálnym príkladom toho, ako sa dá zužitkovať aj to, čo by sme inokedy považovali za odpad. Tu je niekoľko tipov, ako môžete kyslý nálev z uhoriek prakticky a tvorivo využiť:
1. Rýchly šalátový dresing
Kyslý nálev je výborný ako základ pre rýchlu a osviežujúcu zálievku na šalát. Stačí ho zmiešať s olivovým olejom, cesnakom, troškou horčice a kvapkou medu a máte hotový lahodný dresing. Výborne sa hodí na zemiakový, kapustový, alebo listový šalát.
2. Dochutenie polievok a omáčok
Máte pocit, že vašej polievke niečo chýba? Skúste pridať lyžicu nálevu do kapustnice, fazuľovej alebo šošovicovej polievky – dokáže urobiť zázraky. Zvýrazní chuť, ktorá bude plnšia, zaujímavejšia a trochu pikantnejšia. Podobne ho môžete použiť aj do omáčok alebo prívarkov.

3. Marináda nielen na mäso
Kyslý nálev z uhoriek má v sebe kombináciu octu, cesnaku, kôpru a horčičných semien – teda presne to, čo sa hodí aj na marinovanie. Skúste ho ako základ marinády – stačí pridať čerstvý cesnak, bylinky alebo trochu medu. Využijete ju pri príprave mäsa na gril, ale aj syra či tofu pre vegánsku verziu. Mäso nechajte naložené aspoň šesť hodín – marináda z nálevu ho zjemní a dodá mu príjemne korenistú chuť.
4. Záchrana pri svalovici
Niektorí športovci si pochvaľujú dúšok nálevu proti svalovým kŕčom. Vďaka soli a octu môže malé množstvo tejto zázračnej tekutiny pomôcť s rehydratáciou a doplnením minerálov. Určite nie je pre každého, ale ak vám chutí, stojí za vyskúšanie.
5. Prírodné čistidlo
Vďaka obsahu octu má nálev aj čistiace vlastnosti. Môžete ho použiť na odstránenie vodného kameňa, čistenie panvíc či grilu, alebo aj ako leštidlo na chrómované povrchy. Stačí, keď na dané miesto nanesiete alebo trochu nálevu, chvíľu necháte pôsobiť a umyjete teplou vodou. Podobne môžete vyriešiť upchatý odtok umývadla – nalejte do odtoku a po chvíli spláchnite horúcou vodou. Navyše je to ekologické riešenie.

6. Ďalšia naložená zelenina
Zvyšný nálev z uhoriek výborne poslúži na prípravu ďalšej naloženej zeleniny. Stačí do pôvodného nálevu (prevareného) pridať nakrájané reďkovky, cesnak, mrkvu alebo cviklu. Pohár dobre uzatvorte, premiešajte a nechajte odležať v chladničke aspoň pár hodín – ideálne cez noc. Takto pripravenú zeleninu môžete využiť do šalátov, ako prílohu k mäsu či sendvičom. Okrem zeleniny môžete vyskúšať marinovať aj uvarené vajíčka, alebo plesňový syr – výsledok vás milo prekvapí.
7. Pomoc pre záhradku
Uhorkový nálev nájde svoje využitie aj mimo kuchyne – v záhradke. Vysoký obsah octu a soli z neho robí účinný prírodný prostriedok v boji proti burine. Postriekajte nežiadúcu zeleň na chodníkoch či medzi dlaždicami. Dávajte si však pozor na presnosť aplikácie, pretože nálev by mohol poškodiť aj iné rastliny v blízkosti.
Aj to, čo by sme bežne vyliali, môže nájsť široké využitie v kuchyni, či domácnosti. Kyslý nálev z uhoriek rozhodne nie je odpad! Je tak trochu multifunkčným elixírom, plným chuti, ale aj praktických vlastností. Nabudúce, keď dojete poslednú uhorku, spomeňte si na tieto tipy a dajte zvyšnému nálevu druhú šancu. Možno vás prekvapí, aký šikovný a univerzálny dokáže byť.
Sledujte náš Instagram
Zdieľať na
Zdieľaní