Či už 40-dňový pôst pred Veľkou nocou dodržiavate, alebo nie, pozmeniť jedálniček vám určite po zime padne vchod. Zemiakové jedlá sú na to ako stvorené. A ich výhodou je, že pri sporáku nestrávite celé hodiny. Ponúkame overenú klasiku, ktorá vám zaručene zachutí.
Zapekané zemiaky s bryndzou
Potrebujeme:
- 6 veľkých zemiakov
- 120 g bryndze
- 150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľu
- soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Ošúpeme, nakrájame na tenké plátky. Bryndzu zmiešame s jogurtom, jemne osolíme. Zapekaciu misu si vymastíme maslom. Poukladáme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme.
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na troche masla a vysypeme na zemiaky. Nakoniec dáme vrstvu bryndze s jogurtom, tak, aby sme pokryli celú plochu zemiakov. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme približne 20 minút, kým pokrm nezíska zlatistú farbu.
Náš tip: Bryndzové zemiaky si môžete vylepšiť pridaním slaninky alebo údenej šunky, stačí ju orestovať spolu s cibuľou. Po upečení môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou či pažítkou.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Lacný, rýchly a chutný: Tento overený recept na granadír si obľúbite
Granadír
Potrebujeme:
- 6 väčších zemiakov
- 250 g cestovín (fliačky)
- 1 cibuľu
- 2 lyžice olivového oleja
- 50 g masla
- soľ, mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku, rascu
Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na masle s olivovým olejom. Pridáme zemiaky, osolíme, ochutíme korením, zasypeme mletou červenou paprikou a za stáleho miešania restujeme asi 5 minút, aby sa zemiaky obalili v cibuľovom základe. Podlejeme cca 1,5 dl vody, prikryjeme a dusíme na miernom ohni približne 15 minút.
Dávame pozor, aby zemiaky zmäkli, ale nerozvarili sa. Priebežne miešame. Medzitým si uvaríme v osolenej vode fliačky. Zemiaky odstavíme, pridáme scedené cestoviny a premiešame. Na záver môžeme posypať strúhaným syrom. Podávame s uhorkou alebo kyslou čalamádou.
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Poctivá česká kulajda je klasika, ktorá nikdy nesklame
Zemiaková polievka s kôprom a vajcom
Potrebujeme:
- 280 g zemiakov
- 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru
- kyslú smotanu (malé balenie)
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 2 lyžice múky
- soľ, drvenú rascu
- ocot
- 1 l vody
Postup: Ošúpeme si zemiaky, pokrájame ich na malé kúsky a dáme variť do osolenej vody, do ktorej sme pridali aj drvenú rascu. Kyslú smotanu zmiešame s múkou. Keď zemiaky zmäknú, pridáme smotanovú zátrepku a necháme prevariť.
Nakoniec pridáme nadrobno pokrájaný kôpor a ochutíme cca 1 lyžicou octu. Dobre zamiešame a podľa potreby ešte dochutíme soľou. Podávame s vajíčkami uvarenými natvrdo a prípadne s čerstvým chlebom.
Zdieľať na