Kostička v krku nepoteší: Ktoré ryby sú najrizikovejšie a ako postupovať ďalej?

Bolesť v krku

freedigitalphotos.net

Rybia kostička v krku je vianočný darček, ktorý si neželá nikto z nás. Niekedy sa však aj tak prihodí, a preto je lepšie vedieť, ako postupovať aj v takomto prípade.

Vianočné menu sa mnohým ľuďom spája aj s hrozbou zapichnutia rybej kostičky v krku. Ak však k takejto nehode dôjde, netreba robiť paniku. V ľahších prípadoch si vie človek pomôcť aj bez lekára. „Pokiaľ nie je zásadne obmedzená schopnosť prehĺtať, možno sa pokúsiť kostičku uvoľniť zapitím tekutinami alebo zajedením mäkkou striedkou chleba,“ radí otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.

Kedy vyhľadať pomoc?

Priblížil, že pokiaľ ťažkosti nie sú výrazné, možno niekoľko hodín počkať, či sa nezmiernia v prípade, že by išlo len o poškriabanie sliznice. Pri výraznejších ťažkostiach je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť bez zbytočného odkladu, výnimočne sa takéto prípady riešia aj v celkovej anestézii. ,,Pri zapichnutí kostičky do oblasti podnebnej mandle niekedy stačí aj pohľad doma do zrkadla pri dostatočnom osvetlení,“ doplnil Varga.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vianoce s pochúťkami, ale bez kíl navyše: Prezradíme vám, ako na to!


Narizikovejšie sú kaprovité ryby

Odporúča sa preto opatrná konzumácia rýb, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu. Upozornil, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb pod dohľadom dospelej osoby. Vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť. Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vianoce s pochúťkami, ale bez kíl navyše: Prezradíme vám, ako na to!


Vačšinu kostičiek prehltneme

Najčastejšie podľa jeho slov dochádza k zapichnutiu tenkej rybej kosti po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii. Kostička sa najčastejšie zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti, ktoré sa zvýrazňujú pri prehĺtaní. ,,Aspoň v polovici prípadov s uvedenými ťažkosťami kostička iba poškriabe sliznicu hltana a pokračuje so sústom potravy ďalej, pričom pri vyšetrení ju nenachádzame,“ konštatoval Varga.

Lekári v bratislavskej univerzitnej nemocnici nebadajú počas Vianoc nárast pacientov s takýmto problémom. Ako poznamenal Varga, dochádza skôr k miernemu poklesu počtu prípadov. Vlani lekári ošetrili 16 pacientov.


Museli ste už niekedy pri zapichnutí kostičky vyhľadať lekára? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Zora, TASR
Odporúčame