Kozmetický zázrak našich starých materí: Vajíčko pre krásnu pleť aj vlasy

vajíčka

publicdomainpictures.net/Petr Kratochvíl

Keď krémy či pleťové masky v obchodoch neboli alebo boli pridrahé, si naše predchodkyne museli poradiť s tým čo mali. A práve vajíčka boli – a dodnes sú – súčasťou každej domácnosti. Ukrývajú v nich množstvo vitamínov, napríklad vitamíny A, D, E, B6, B12 a z minerálov vápnik, fosfor, železo, horčík, sodík či zinok. Vyskúšajte tento prírodný tip na krásu aj vy!

Masky na vlasy

Pri maskách na vlasy s obsahom vajíčka treba dodržiavať jedno pravidlo – nikdy ich nezmývať horúcou vodou. Vajíčko by sa mohlo začať zrážať a vo vlasoch by ste mali praženicu. Ak by sa vám to náhodou stalo, počkajte, kým vlasy vyschnú a následne z nich vajíčko vyčešte.

Maska proti padaniu vlasov

  • Ingrediencie: jeden žĺtok, lyžica rumu, lyžica rícinového oleja  (Podľa niektorých iných receptov stačí aj samotný žĺtok)
  • Postup: Všetky ingrediencie poriadne zmiešajte. Vmasírujte túto zmes do pokožky hlavy aspoň päť minút. Potom vlasy zabaľte do starého uteráka a nechajte pôsobiť. Minimálne pol hodiny, ale pokojne aj oveľa dlhšie (napr. celú noc). Vlasy potom umyte jemným  šampónom.

Maska na suché vlasy

  • Ingrediencie: jeden žĺtok, tri lyžice olivového oleja a dve lyžičky kávy
  • Postup: Všetky ingrediencie poriadne zmiešajte. Nechajte pôsobiť 20 minút (ideálne pod uterákom). Následne masky zmyte vlažnou vodou.

Masky na pleť

Vajíčko v sebe spája hneď dve skvelé ingrediencie –  žĺtok a bielok. Zatiaľ čo žĺtok je výborný pre jeho výživné vlastnosti, bielok dokáže pleť prekrviť, zmenšiť póry a bojuje proti vráskam. Raz za čas si niektorú z týchto masiek určite doprajte a zistite, ktorá vášmu typu pleti svedčí najepšie.   

Výživná maska pre suchú a normálnu pleť

Ingrediencie: jeden žĺtok, jednu-dve lyžičkami olivového oleja, pár kvapiek citróna

Postup: Všetko spolu vymiešame. Na pleť je ideálne naniesť nahriatu zmes (pozor však, aby sa nám nezačala pri nahrievaní robiť omeleta), ideálne plochým štetcom na tvár a pokožku hrdla. Necháme pôsobiť 15 minút. Účinok zábalu sa znásobí, ak pri zmývaní použijeme vývar z petržlenu.

Výživná žĺtková maska

  • Ingrediencie: žĺtok a niekoľko kvapiek rastlinného oleja (olivového, slnečnicového)
  • Postup: Obe ingrediencie vymiešame na spôsob majonézy. Masku nanesieme na tvár a hrdlo a prikryjeme navlhčenou gázou. Necháme pôsobiť 20 minút a umyjeme teplou vodou.

Medová maska proti vráskam

  • Ingrediencie: jedna lyžička medu, bielok, 50 gramov celozrnnej múky
  • Postup: Bielok ušľahajte s medom a pridajte celozrnnú múky. Naneste v silnej vrstve na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút.Potom umyte teplou vodou.

Snehová maska na unavenú pleť

  • Ingrediencie: jeden bielok
  • Postup: Aj samotný vyšľahaný bielok dokáže vypnúť vašu pleť. Stačí ho naniesť na pleť a nechať 20 minút pôsobiť.

Bielková maska na vyhladenie drobných vrások

  • Ingrediencie: polovica bielku a pár kvapiek citróna
  • Postup:  Ingrediencie jemne vyšľahajte a naneste na tvár, krk aj dekolt. Ľahnite si a nechajte masku pôsobiť 10 minút. Potom pleť umyte studenou vodou. Následne je vhodné pleť chvíľu masírovať froté handričkou. Túto masku si doprajte maximálne raz za dva týždne.

Občerstvujúca hydratačná maska

  • Ingrediencie: lyžica šťavy z čerstvých uhoriek, lyžica sladkej smotany, dve bielka
  • Postup: Zmiešame uhorkovú šťavu so smotanou a pridáme sneh z bielkov. Nanesieme na tvár, necháme pôsobiť 20 minút, potom odstránime vlažnou vodou.

Máte overený tip na kozmetické použitie vajíčka? Podeľte sa oň aj s ostatnými v diskusii pod článkom.

Zdroj: publicdomainpictures.net/Petr Kratochvíl, publicdomainpictures.net/Petr Kratochvíl, Viera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close