Mnohí si myslia, že rastie úplne všade. Nie je to však celkom tak. Žihľava sa sama rozhodne, kde bude rásť a ak sa ju pokúsite pestovať, zabudnite na upravenú a okopanú hriadku. Má rada vlhké, tienisté a nikým nerušené miesta. I preto ju využíva mnoho druhov motýľov pre svoje potomstvo. Ak dokážete v záhrade tolerovať kúsok nedotknutej prírody, odvďačí sa vám novými návštevníkmi.
Pomôže tráveniu
Už staré matky našich starých materí poznali jej liečivé účinky. Ak trpíte nedostatočnou činnosťou tráviacich orgánov, alebo ich ochabnutosťou, žihľava vám bude vynikajúcim liekom. Obsahuje totiž rastlinný hormón – sekretín, ktorý spôsobuje vylučovanie štiav v žalúdku, črevách, pankrease a v žlčníku. Zápar zo žihľavy pomáha i pri hnačkových ochoreniach. Dojčiacim matkám podporí tvorbu mlieka.
Jarná žihľavová kúra
Samostatne sa zvykne používať pri takzvanej jarnej kúre, ktorá by mala trvať šesť týždňov. Každé ráno na lačno šálka čaju, najlepšie z čerstvých listov. Účel? Celkové prečistenie organizmu, niekto tomu vraví aj „prečistenie krvi“. Pôsobí aj ako diuretikum, čo znamená, že vie odplavuje z organizmu škodlivé látky.
Tiež by vás mohlo zaujať: Liečivý zázvor: Skvelý proti nachladnutiu aj nevoľnosti
Ideálna pre chudokrvných
Ak trpíte nedostatkom železa, stratou krvi, alebo vyčerpaním, opäť siahnite po žihľave. Zlepšuje krvotvorbu i kvalitu samej krvi. Železo a chlorofyl podporuje hlavne tvorbu červených krviniek a viazanie kyslíka na krv. 50 g čerstvej žihľavy zalejeme 1 litrom vriacej vody a lúhujeme 15 minút. Takto vznikne zápar, pijeme z neho 3 – 4 šálky denne.
Liečivá šťava
Najlepší očistný účinok dosiahneme lisovaním šťavy z listov alebo mixovaním listov. Riedi sa vodu na polovicu. Pite pol pohára ráno a na obed. Neriedenú šťavu používame na potieranie pri chronických problémoch kože, ako sú ekzémy, vredy či akné. Žihľava zmäkčuje pokožku, zvláčňuje ju a upokojuje. Pri nadmernom vypadávaní vlasov a zvýšenej tvorbe lupín sa odporúča vtierať si do vlasovej pokožky šťavu zo žihľavy 2 -3 razy týždenne. Mladé lístky žihľavy môžeme pokojne použiť aj do šalátov, fašírok, alebo miesto špenátu.
Tiež by vás mohlo zaujať: Ochutnajte fenikel: Poteší vaše zdravie a zaujme chuťové poháriky
Nie len pre ľudí
Žihľava pôsobí blahodarne i na rastliny a najčastejšie sa používa ako hnojivo. Pretože obsahuje veľa cenných látok, povzbudzuje rast a odolnosť rastlín. Príprava je veľmi jednoduchá. Použijeme väčšiu nádobu, môže byť aj vedro. Žihľavu posekáme asi do troch štvrtín nádoby a zalejeme vodou. Prikryjeme, ale treba nechať prístup vzduchu – bude prebiehať kvasenie. Je s tým spojený aj zápach, preto nádobu umiestnime na odľahlé, ale slnečné miesto. Celý proces trvá zhruba dva týždne. Že je hotové zistíme tak, že prestane peniť. Je však dobre túto zmes raz denne premiešať. Zápach sa dá zmierniť pridaním vápenca. Polievame raz týždenne, zriedené v pomere 1 diel výluhu a 10 dielov vody.
Zdieľať na