Kráľovná kuchyne cibuľa v hlavnej úlohe: Vyskúšajte tieto netradičné recepty!

Cibuľa

photl.com

Čerstvá aromatická cibuľa je kráľovnou každej kuchyne. Takmer žiadna slovenská gazdinka na ňu nedá dopustiť, lebo iná zelenina mäsité pokrmy takým výrazným spôsobom nikdy nedochutí. Či už plánujete variť polievku, guláš či dusené mäso, nezaobídete sa bez nej. Napriek tomu, že okrem milovníkov má aj mnohých odporcov, nemusí vo vašom kulinárstve hrať len vedľajšiu rolu. Pripravili sme si pre vás zopár chutných receptov, v ktorých je práve cibuľa hlavnou ingredienciou.

Karamelizovaná cibuľa alebo cibuľová marmeláda

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 3 veľké cibule
  • 1 lyžicu hnedého cukru
  • 1 lyžicu balzamikového octu
  • soľ
  • korenie
  • pár lístkov tymiánu

Postup: Cibuľu nakrájame na prúžky a približne 5 minút ju s olejom opekáme na prudkom plameni. Oheň stíšime a pridáme cukor a vodu. Dochutíme soľou, korením a tymiánom (môže byť aj sušený). Teplotu ešte znížime a cibuľu pomaly dusíme, kým nezmäkne. Prilejeme balzamikový ocot a na strednom ohni povaríme, kým sa všetka tekutina neodparí. Cibuľová marmeláda sa hodí ako chuťovka k rôznym druhom mäsa alebo ju môžeme podávať na studeno s opečenou bagetkou a pečeňovou paštétou.


Mohlo by vás zaujímať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Francúzska cibuľová polievka

Potrebujeme:

  • 2 stredné cibule
  • maslo (olej)
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tymián
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bieleho vína

Postup: Cibuľu si nakrájame na pásiky, vložíme ju do hrnca a prudko ju osmažíme na masle (môžeme použiť aj olej). Potom pridáme cukor a na strednom plameni dusíme ďalších 10 minút až kým nebude zlatohnedá. Farbu a chuť získa vďaka pridanému cukru. Do zmesi nasypeme hladkú múku a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Prilejeme zeleninový vývar (môže byť tiež hovädzí), víno a dochutíme koreninami. Polievku varíme ešte približne 20 minút na miernom plameni a môžeme podávať. K tejto cibuľovej polievke sa hodí aj zapečená bagetka so syrom.


Mohlo by vás zaujímať: Najlepší prírodný liek: Cibuľa zničí virózy a poteší vaše chuťové bunky


Cibuľová omáčka

Potrebujeme:

  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 200 g smotany
  • 1 ČL ostrej horčice
  • 1 ČL feniklu
  • pol ČL majoránu
  • soľ
  • korenie

Postup: Olúpanú cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké krúžky. Na panvici rozpálime lyžicu masla a dve lyžice oleja. Krúžky cibule smažíme na miernom ohni, kým nezosklovatejú. Do osmaženej cibule prilejeme víno, dusíme až kým zmes nezhustne a pridáme smotanu, horčicu, majorán i fenikel. Osolíme, okoreníme a varíme do požadovanej hustoty. Omáčku môžeme podávať s mäsom, ale tiež skvele chutí iba so zemiakmi, posypaná čerstvou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


Zapekaná plnená cibuľa

Potrebujeme:

  • 8 väčších cibúľ
  • 250 g zemiakov
  • 1 pór
  • 2 PL oleja
  • 1 PL kyslej smotany
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 3 PL masla
  • 1 ČL karí korenia
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Ošúpanú a umytú cibuľu varíme približne 4 minúty v mierne osolenej vode, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Zemiaky tiež očistíme a nakrájame nadrobno. Uvaríme ich v malom množstve mierne osolenej vody. Najemno nakrájaný pór opražíme na oleji, pridáme scedené zemiaky, premiešame, krátko posmažíme a roztlačíme. Predvarenú cibuľu lyžičkou vydlabeme, ale dávame pozor, aby okraj zostal dostatočne hrubý. Vnútro cibúľ nakrájame nadrobno a spolu so zemiakmi, kyslou smotanou a koreninami dôkladne premiešame. Jednotlivé cibule naplníme a poukladáme do vymasteného plechu. Potom ich posypeme nastrúhaným syrom, polejeme rozpusteným maslom a podlejeme trochou vody zo zemiakov. Vo vyhriatej rúre zapekáme asi 30 minút.


Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty, v ktorých patrí cibuľa medzi hlavné zložky? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Ľudmila
Odporúčame