Krásna postava celý život: Japonci vedia, ako na to – odhaľte ich tajomstvo!

Japonci

thinkstockphotos.com

Určite ste už počuli o dlhovekosti japonských mužov a žien. Tú pripisujeme ich životnému štýlu a jedálničku. Už tradične je japonská strava vychvaľovaná pre zdravotné výhody. Hoci v súčasnosti prenikajú moderné trendy prípravy jedla aj k nim, stále sa spoliehajú aj na účinné dedičstvo. Tým sa inšpirovala aj autorka Naomi Moriyama vo svojej knihe Japanese women don’t get old or fat. Základné princípy ich spôsobu stravovania nie sú zložité, vďaka tomu ich môžeme využívať aj my. Naomi ich rozdelila do siedmich bodov.

Ryby, sója, ryža, zelenina a ovocie

Základným kameňom úspechu je doma pripravovaná strava. V jednoduchosti je krása, tak zabudnite na zložito pripravované jedlá ako z reštaurácie. Tradične pripravované jedlo v Japonsku pozostáva zvyčajne z grilovanej ryby, uvarenej zeleniny, trošky dusenej ryže a misky polievky. Často využívaným nápojom je zelený čaj.  Príliš veľa námahy nevydáte ani pri príprave dezertu – ovocie úplne vystačí.

Ľahké varenie

Jednoduché grilovanie na panvici, dusenie v pare, varenie v pare či vo vode aj rýchle vyprážanie vo woku. Tieto spôsoby prípravy jedál využívajú Japonci najčastejšie a ak sa chcete podľa nich stravovať, tak by ste mali aj vy. Japonskí kuchári sa vyhýbajú metódam, ktoré by ingrediencie udržiavali dlhšiu dobu vo vysokých teplotách. K príprave si vyberajú len oleje, ktoré neškodia srdcu. Vo veľkej miere používajú surové potraviny, vďaka čomu z nich využijú veľké množstvo vitamínov, ktoré sa môžu tepelnou úpravou zredukovať. Vyhýbajú sa aj zbytočným dressingom. Takýmto spôsobom si dokážete pripraviť ľahké a zdravé jedlo, ktoré vás zasýti, aj vy.


Mohlo by vás zaujať: Krásna postava aj s pribúdajúcimi rokmi? Zistite, o koľko menej musíte jesť!


Malé porcie

Určite ste postrehli, že aj v našich japonských reštauráciách servírujú jedlo v  sympatických malých miskách. Napriek tomu, že nezjete veľa, uspokojíte sa aj s menšou porciou. V Japonsku sa totiž kladie veľký dôraz na prezentáciu pripraveného jedla a pomalé vychutnávanie pokrmu. Chcete sa naučiť ako pri jedle spomaliť? Vyskúšajte tieto tipy:

  • každý pokrm servírujte na osobitnom tanieri
  • taniere nenaplňte až po okraj
  • jedlo naaranžujte tak, aby vynikla jeho prirodzená krása, čo vás donúti pri jedení spomaliť a potešíte sa aj z estetického zážitku
  • jesť prestaňte, keď ste plní asi na osemdesiat percent, tak sa vyhnete prejedaniu

Menej dezertov

Milovníkov sladkosti zrejme nepoteší fakt, že jedným zo základných bodov japonského stravovania je malé množstvo dezertov. Samozrejme, dezerty sa podávajú, no oveľa menšie a nejedávajú sa tak často ako na presladenom západe. Ako dezert sa najčastejšie objavuje ovocie.

Miso polievka na raňajky

V Japonsku kladú veľký dôraz na bohaté raňajky. Toto veľmi dôležité jedlo je zložené z viacerých druhov pokrmu. Medzi inými má na ich raňajkovom stole miesto špeciálna miso polievka. Miska polievky bohatej na probiotiká je výborným prvým jedlom a naštartujete vás do nového dňa.


Mohlo by vás zaujať: Krásna postava bez kíl navyše: S ktorými športami to ide najrýchlejšie?


Veľa ryže a žiadny chlieb

Chlieb v japonskom spôsobe stravovania neexistuje. Namiesto toho sa s každým jedlom podáva dusená ryža. Takto znížite príjem rafinovanej pšeničnej múky. Ak vás klasická ryža začne nudiť, môžete ju smelo nahradiť zdravšími hnedými variantmi.

Iný prístup k potravinám a diétam

Japonské ženy sú od malička vedené k tomu, aby si pokrm užili a prijímali pestrú škálu potravín. Neznepokojujú diétami ako ženy žijúce na západe. V kondícii sa udržiavajú pravidelným pohybom vo forme rýchlej chôdze, keďže takmer všade chodia pešo.


Ktoré zo spomínaných potravín si doprajete aj vy a ako často? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária
Odporúčame