Kulinárske vychytávky s bazalkou: Obohaťte svoje menu o nové recepty!

Cestoviny penne v paradajkovej omáčke

thinkstockphotos.com

Aromatická bylinka so všestranným využitím – to je bazalka. Rastlinka, ktorá rastie po celý rok, no zle znáša zimu, sa vyskytuje a používa najmä v južnej Európe a v mnohých častiach Ázie. Výborne sa hodí na dochucovanie v kuchyni čerstvá i sušená. Bazalka tvorí základ omáčky pesto, ktorá skvele chutí hlavne s cestovinami. Ľahko si ju dopestujete i u vás doma, takže jej zelené listy môžete v kuchyni používať celý rok.

Chrumkavé parmezánové kura s bazalkovými paradajkami

Potrebujeme:

  • 4 vykostené kuracie prsia
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • hladkú múku
  • 75 g strúhanky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • olej
  • maslo
  • 6 paradajok
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • za hrsť čerstvých lístkov bazalky
  • 4 mesiačiky citrónu

Postup: Kuracie prsia jemne naklepeme na hrúbku asi 1 cm, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v múke. Zmiešame spolu strúhanku a parmezán. Kuracie prsia obalíme v rozšľahaných vajíčkach a potom v strúhanke s parmezánom. Na panvici si zohrejeme olivový olej s maslom a kuracie prsia opečieme do zlatista. Rúru alebo gril si predhrejeme, na plech poukladáme polovičky paradajok a na každú položíme plátok cesnaku. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme, dokiaľ paradajky úplne nezmäknú. Bazalkové listy nasekáme nadrobno a posypeme nimi paradajky. Opečené kuracie prsia servírujeme s teplými paradajkami a plátkom citrónu.


Mohlo by vás zaujať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok


Rýchle cestoviny s bazalkovým pestom a slaninou

Potrebujeme:

  • 150 g brokolice
  • 1 cibuľu
  • 350 g cestovín penne
  • 300 g údenej prerastenej slaniny
  • 150 g bazalkového pesta
  • 150 g cherry paradajok
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 25 g parmezánových hoblín (na posypanie)
  • 25 píniových orieškov (na posypanie)

Postup: Rozdelíme si brokolicu na malé hlavičky. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a pridáme nasekanú cibuľu a penne cestoviny. Varíme podľa pokynov na obale cestovín a tri minúty pred koncom pridáme brokolicu. Precedíme a brokolicu opláchneme studenou vodou. Medzitým si nadrobno nakrájanú slaninu opečieme dochrumkava. Dve lyžice slaniny si odložíme a zvyšok zmiešame s cestovinami spolu s pestom, nakrájanými paradajkami a brokolicou. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Na suchej panvici si opečieme píniové oriešky do zlatista. Cestoviny posypeme opečenými orieškami, parmezánom, zvyšnou slaninou a podávame.


Mohlo by vás zaujať: Kuchyňa starých mám v Honte, Podpoľaní a Novohrade: Inšpirujte sa ich receptami


Chlebovo-paradajkový šalát

Potrebujeme:

  • 5 hrstí oschnutého chleba
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 7 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
  • 1 uhorku
  • 1 červenú cibuľu
  • 6 paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvé bazalkové listy

Postup: Chleba natrháme do misy, ochutíme soľou a korením a zalejeme olivovým olejom a polovicou vínneho octu. Paradajky olúpeme, nakrájame, pridáme k chlebu, spolu s nakrájanou uhorkou a nasekanou cibuľou. Posypeme nadrobno nasekaným cesnakom, pridáme štipku soli a premiešame. Nalejeme zvyšný vínny ocot a posypeme bazalkovými listami.


Mohlo by vás zaujať: Odborníčka radí: Ktoré bylinky sa hodia proti migréne či bolesti kĺbov?


Pomarančovo-mandľový koláč s bazalkovou šľahačkou

Potrebujeme:

  • 2 pomaranče
  • 225 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 250 g mletých mandlí
  • 4 polievkové lyžice mandľových hoblín
  • 50 g bazalkových listov
  • 50 ml vody
  • 50 g práškového cukru
  • 150 ml šľahačky
  • 1 vanilkový struk

Postup: Predhrejeme si rúru na 180 °C a vymastíme si formu na koláč. Pomaranče nakrájané na mesiačiky podusíme vo vode na panvici 45 až 60 minút dokiaľ nezmäknú a necháme ich vychladnúť. Pomaranče rozmixujeme spolu s cukrom, vajíčkami a mletými mandľami. Prelejeme do formy a posypeme mandľovými hoblinami. Pečieme približne 25 minút, potom zakryjeme alobalom a pečieme ďalších 25-30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Medzitým si v panvici zohrejeme vodu, bazalku a zvyšný cukor, dokiaľ zmes nezovrie. Rozmixujeme a precedíme cez sitko. Vyšľaháme šľahačku so semiačkami z vanilkového struku a pridáme bazalkový sirup. Koláč podávame s bazalkovou šľahačkou.


Aké chutné jedlá s bazalkou si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame