Aromatická bylinka so všestranným využitím – to je bazalka. Rastlinka, ktorá rastie po celý rok, no zle znáša zimu, sa vyskytuje a používa najmä v južnej Európe a v mnohých častiach Ázie. Výborne sa hodí na dochucovanie v kuchyni čerstvá i sušená. Bazalka tvorí základ omáčky pesto, ktorá skvele chutí hlavne s cestovinami. Ľahko si ju dopestujete i u vás doma, takže jej zelené listy môžete v kuchyni používať celý rok.
Chrumkavé parmezánové kura s bazalkovými paradajkami
Potrebujeme:
- 4 vykostené kuracie prsia
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- hladkú múku
- 75 g strúhanky
- 50 g strúhaného parmezánu
- olej
- maslo
- 6 paradajok
- 1-2 strúčiky cesnaku
- za hrsť čerstvých lístkov bazalky
- 4 mesiačiky citrónu
Postup: Kuracie prsia jemne naklepeme na hrúbku asi 1 cm, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v múke. Zmiešame spolu strúhanku a parmezán. Kuracie prsia obalíme v rozšľahaných vajíčkach a potom v strúhanke s parmezánom. Na panvici si zohrejeme olivový olej s maslom a kuracie prsia opečieme do zlatista. Rúru alebo gril si predhrejeme, na plech poukladáme polovičky paradajok a na každú položíme plátok cesnaku. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme, dokiaľ paradajky úplne nezmäknú. Bazalkové listy nasekáme nadrobno a posypeme nimi paradajky. Opečené kuracie prsia servírujeme s teplými paradajkami a plátkom citrónu.
Mohlo by vás zaujať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok
Rýchle cestoviny s bazalkovým pestom a slaninou
Potrebujeme:
- 150 g brokolice
- 1 cibuľu
- 350 g cestovín penne
- 300 g údenej prerastenej slaniny
- 150 g bazalkového pesta
- 150 g cherry paradajok
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 25 g parmezánových hoblín (na posypanie)
- 25 píniových orieškov (na posypanie)
Postup: Rozdelíme si brokolicu na malé hlavičky. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a pridáme nasekanú cibuľu a penne cestoviny. Varíme podľa pokynov na obale cestovín a tri minúty pred koncom pridáme brokolicu. Precedíme a brokolicu opláchneme studenou vodou. Medzitým si nadrobno nakrájanú slaninu opečieme dochrumkava. Dve lyžice slaniny si odložíme a zvyšok zmiešame s cestovinami spolu s pestom, nakrájanými paradajkami a brokolicou. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Na suchej panvici si opečieme píniové oriešky do zlatista. Cestoviny posypeme opečenými orieškami, parmezánom, zvyšnou slaninou a podávame.
Mohlo by vás zaujať: Kuchyňa starých mám v Honte, Podpoľaní a Novohrade: Inšpirujte sa ich receptami
Chlebovo-paradajkový šalát
Potrebujeme:
- 5 hrstí oschnutého chleba
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 7 polievkových lyžíc olivového oleja
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 1 uhorku
- 1 červenú cibuľu
- 6 paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvé bazalkové listy
Postup: Chleba natrháme do misy, ochutíme soľou a korením a zalejeme olivovým olejom a polovicou vínneho octu. Paradajky olúpeme, nakrájame, pridáme k chlebu, spolu s nakrájanou uhorkou a nasekanou cibuľou. Posypeme nadrobno nasekaným cesnakom, pridáme štipku soli a premiešame. Nalejeme zvyšný vínny ocot a posypeme bazalkovými listami.
Mohlo by vás zaujať: Odborníčka radí: Ktoré bylinky sa hodia proti migréne či bolesti kĺbov?
Pomarančovo-mandľový koláč s bazalkovou šľahačkou
Potrebujeme:
- 2 pomaranče
- 225 g práškového cukru
- 6 vajec
- 250 g mletých mandlí
- 4 polievkové lyžice mandľových hoblín
- 50 g bazalkových listov
- 50 ml vody
- 50 g práškového cukru
- 150 ml šľahačky
- 1 vanilkový struk
Postup: Predhrejeme si rúru na 180 °C a vymastíme si formu na koláč. Pomaranče nakrájané na mesiačiky podusíme vo vode na panvici 45 až 60 minút dokiaľ nezmäknú a necháme ich vychladnúť. Pomaranče rozmixujeme spolu s cukrom, vajíčkami a mletými mandľami. Prelejeme do formy a posypeme mandľovými hoblinami. Pečieme približne 25 minút, potom zakryjeme alobalom a pečieme ďalších 25-30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Medzitým si v panvici zohrejeme vodu, bazalku a zvyšný cukor, dokiaľ zmes nezovrie. Rozmixujeme a precedíme cez sitko. Vyšľaháme šľahačku so semiačkami z vanilkového struku a pridáme bazalkový sirup. Koláč podávame s bazalkovou šľahačkou.
Aké chutné jedlá s bazalkou si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na