Kupované už nebudete chcieť: Pripravte si obľúbené sladkosti vo vašej kuchyni

Čokoládový krém

thinkstockphotos.com

Závislosť na sladkostiach, najmä tých z obchodu, v nás vyvoláva veľké množstvo rafinovaného cukru a iné prísady sladkej „veľkovýroby“. Naše bunky si doslova navyknú na chuť danej maškrty a neskôr v nás vyvolávajú nepotlačiteľnú chuť na sladkosť. Ak ste si niektorú z nich obľúbili natoľko, že túto závislosť neviete potlačiť, pripravte si aspoň niektoré z nich v zdravšej podobe bez umelých konzervantov a veľkého množstva sladidiel.

Kinder Pingui

Potrebujeme: 

  • 6 vajec 
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru (môžete nahradiť trstinovým)
  • 6 polievkových lyžíc teplej vody 
  • 6 polievkových lyžíc hladkej múky 
  • 2 polievkové lyžice horkého kakaa 
  • 1 balenie prášku do pečiva 

Smotanový krém: 

  • 5 dl šľahačky 
  • 1 polievkovú lyžicu želatíny 
  • 1 polievkovú lyžicu tekutého medu 
  • ½ kávovej lyžičky vanilkovej arómy 
    Čokoládový krém: 
  • 15 dkg čokolády na varenie 
  • 10 dkg Hery 
  • 1 polievkovú lyžicu vody 
  • 2 polievkové lyžice oleja 

Poleva: 

  • 20 dkg čokolády na varenie 
  • 10 dkg Hery 
  • 3 polievkové lyžice oleja 
  • 1 polievkovú lyžicu vody 
  • 1 polievkovú lyžicu práškového cukru 

Postup: Žĺtka a kryštálový cukor spolu vymiešame dopenista. Pomaly primiešame vodu, múku a prášok do pečiva. Pomaly primiešavame aj kakao. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly primiešame do pripravenej hmoty tak, aby bolo vzniknuté cesto nadýchané. Cesto rozdelíme na 2 rovnomerné časti a na vymastených plechoch upečieme 2 pláty pri 200°. Medzitým si pripravíme smotanový krém. Prísady naň si rozdelíme na 2 časti, keďže medzi krém pôjde ešte vrstva čokoládového krému. Polovicu želatíny si namočíme do troch polievkových lyžíc vody a necháme odstáť cca 5 minút. Napučanú hmotu zohrejeme na slabom ohni. Do vyšľahanej šľahačky potom pomaly pridáme pripravenú želatínu a prilejeme tekutý med. Všetko spolu vyšľaháme a vylejeme na jeden plát upečeného cesta. Takto pripravený plát schováme do chladničky cca na 30 minút. Medzitým si pripravíme čokoládový krém, a to tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme do nej Heru, olej a dobre premiešame tak, aby nám vznikla vláčna čokoládová hmota. Opäť necháme hmotu vychladnúť a tú neskôr nanesieme na šľahačkový krém. Celý plát s oboma vrstvami necháme stuhnúť v chladničke. Medzitým si pripravíme ďalší šľahačkový krém, ktorý natrieme na stuhnutý koláč a prikryjeme druhým plátom. Na záver si pripravíme opäť vo vodnom kúpeli zo surovín čokoládovú polevu a polejeme ňou koláč. Ten ešte raz necháme stuhnúť a podávame dobre vychladený.


Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše


Horalky

Potrebujeme: 

  • 3 ks tortových oblátok 
  • 100 g horkej čokolády 
  • 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (prípadne trstinového) 
  • 100 g pražených nesolených arašidov 
  • 50 ml mlieka 
  • 1 polievkovú lyžicu oleja 
  • čokoládovú polevu 

Postup: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu, potom pridáme cukor, olej a mlieko. Keď sa všetky prísady dostatočne spojili, môžeme odstaviť z pary a pridáme nadrobno podrvené arašidy. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme cukor, olej a mlieko. Keď sú všetky suroviny spojené, odstavíme z pary a pridáme pomleté arašidy. Suroviny spolu zamiešame. Zmes si rozdelíme na dve rovnomerné polovice. Jednou potrieme prvú oblátku, prikryjeme ju druhou, na ňu navrstvíme druhú polovicu čokoládovej zmesi a prikryjeme poslednou oblátkou. Oblátky zaťažíme a necháme niekoľko hodín tuhnúť. Potom keksík rozkrájame na rovnaké kúsky a po obvodoch máčame v čokoláde, ktorú sme si pripravili vo vodnom kúpeli. Necháme odstáť na papieri na pečenie.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Lahodný koláč aj bez cukru a múky? Ale áno, vyskúšajte túto pochúťku!


Nutella

Potrebujeme:

  • 300 g lieskových orieškov
  • ½ hrnčeka kakaa
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 polievkové lyžice kakaového masla
  • 10 polievkových lyžíc horúcej vody
  • štipku soli

Postup: Oriešky dáme celé piecť do rúry na 180° približne 10 minút. Treba ich však občas sledovať, aby v rúre predčasne nezhoreli, ak začínajú príliš tmavnúť, môžeme ich vybrať aj skôr. Po tom, čo sme oriešky vybrali, ich necháme vychladnúť. Vychladnuté oriešky následne postupne po menších množstvách vkladáme do sedemdecového skleneného pohára a uzavrieme vrchnákom. Oriešky v nádobe dobre potrasieme, ide nám o to, aby sme ich týmto spôsobom zbavili šupiek. Takto postupne v pohári zbavíme šupiek všetky oriešky. Ak ešte kúsky šupiek na orechoch zostali, pokojne ich môžete vybrať rukami. Po tomto procese v hlbokej miske mixérom rozmixujeme oriešky, kakao, cukor, maslo, vanilku, soľ i horúcu vodu. Ak vám nevadia kúsky orieškov, pokojne môžete nutellu nechať v podobe s menšími kúskami orieškov, ak si chcete pripraviť hladšiu nátierku, mixujte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Na uskladnenie použite uzatvárateľné sklenené poháre a skladujte maximálne jeden mesiac.


Aké chutné sladkosti si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame