Sladiť, alebo nesladiť? To je večná dilema mnohých ľudí. Ak už ale bez sladenia nemôžete vydržať, skúste používať aspoň zdravšiu variantu – hnedý cukor. Ale pozor! Nie každý hnedý cukor, je skutočne zdravý hnedý cukor.
Naše telo potrebuje ku svojmu fungovaniu aj cukry a preto je nezmysel vylúčiť ich z jedálnička úplne. Cukry sa však nenachádzajú len v káve, ktorú sme si osladili, ale aj v rôznych sladkých pokrmoch, nápojoch, ovocí a iných jedlách, ktoré denne konzumujeme a ani si to nemusíme uvedomiť. Zdravšou alternatívou cukru je prírodný hnedý cukor a najzdravšou alternatívou spomedzi všetkých je prírodný trstinový cukor.
Mohlo by vás zaujať: Pozor na umelé sladidlá: Neschudnete a môžete škodiť svojmu zdraviu
Hnedý cukor ešte nemusí byť prírodný trstinový cukor
Ľudia si vo všeobecnosti stále mýlia hnedý cukor s trstinovým. Nie je to jedno a to isté. Podobajú sa len hnedou farbou. Ak ste si v obchode kúpili hnedý cukor, vedzte, že to čo konzumujete nemusí byť dokonca ani čisto prírodný produkt. Prírodný hnedý cukor (môže sa získavať aj z cukrovej repy), neprechádza rafinovaním, ako biely a uchováva si tak všetky dôležité nutričné látky. Je aj na etikete označený ako prírodný hnedý cukor. Je oveľa ľahšie stráviteľný ako obyčajný biely rafinovaný cukor.
Čítajte etikety a nenechajte sa oklamať
Treba však pozorne čítať etikety. Niekedy sa pod hnedým cukrom môže skrývať obyčajný biely cukor, ktorý bol rafinovaním zbavený všetkých nutričných látok a je len zafarbený na hnedo karamelom alebo melasou. Aj tento je však lepší ako biely cukor, pretože melasa, ktorá je v ňom obsiahnutá je bohatá na minerály ako horčík, železo či zinok. Označuje sa len ako hnedý cukor a nutrične je na tom rovnako ako biely cukor. Dofarbenie rafinovaného cukru karamelom však nášmu zdraviu veľmi nepomôže – jediný rozdiel oproti klasickému bielemu rafinovanému cukru je vlastne v chuti.
Mohlo by vás zaujať: Zázrak pre chudnúcich je tu: Stévia je sladšia ako cukor – ale bez kalórií!
Poklad z cukrovej trstiny
Čistý, prírodný a zdravý trstinový cukor pochádza napríklad z Maurícia a vďaka jeho nechemickému spracovaniu sa v ňom uchovávajú cenné prírodné zložky. Rovnako je výživnejší, pre naše telo omnoho ľahšie stráviteľný a tiež z neho menej priberiete. Trstinový cukor obsahuje jednoduché ovocné cukry – fruktózu a glukózu a minerálne látky. Získava sa odparovaním a kryštalizáciou a v dôsledku toho sa v ňom všetky prospešné látky uchovávajú a neničia tak ako pri rafinovaní klasického bieleho cukru. Označuje sa ako prírodný trstinový cukor. Jeho cena sa pohybuje približne od 2 eur za kilogram nahor.
Ani fakt, že vymeníte vo svojej kuchyni rafinovaný cukor za ten trstinový však neznamená, že to môžete s jeho prijímaním preháňať. Prírodný trstinový cukor je síce zdravšou alternatívou, ale nikdy netreba zabúdať, že všetkého veľa škodí.
Zdieľať na