Kúrenie v krbe nie je veda: Ako na romantiku bez prachu, dymu a čierneho skla?

kúrenie

thinkstockphotos.com

Teplo sálajúce zo zabudovaného krbu alebo kachľovej pece dokáže v zimnom období dodať šmrnc každej obývačke. Príjemné zvuky praskajúceho dreva a mihotavé plamene nielenže vykúria interiér, no navyše pôsobia upokojujúco a navodzujú tú správnu rodinnú atmosféru. Aby vám však radosť nepokazil poletujúci popolček, štipľavý dym alebo začiernené sklo, je nutné dodržiavať určité zásady správneho kúrenia. Ktoré to sú a čomu sa oblúkom vyhýbať?

Dobre sa pripravte a šetrite

Kúrenie drevom je ešte stále absolútnou samozrejmosťou v mnohých rázovitých obciach predovšetkým na severe Slovenska, kde zima predsa len trvá o niečo dlhšie než v jeho južných častiach. Takáto forma tuhého paliva je dostupná a ekonomická, no predchádza jej náležitá príprava. Tú nesmiete zanedbať ani v prípade, že krb alebo kachľová pec vám slúži len príležitostne a prevažne ako štýlový doplnok interiéru. Aby ste totiž z palivového dreva vyťažili maximálnu výhrevnosť, musí byť:

  • riadne vysušené – minimálne dva roky tak, aby obsah vody klesol pod 20%
  • dobre skladované – ideálne pod odvetrávaným prístreškom, ktorý zásoby chráni pred nepriaznivými vplyvmi počasia

Nezabudnite, že mokré drevo s vlhkosťou okolo 50% spotrebuje počas horenia množstvo energie na to, aby sa prebytočná voda odparila. Takto nevyužité teplo vám prakticky uniká hore komínom. Kúrenie vlhkým drevom však so sebou prináša aj ďalšie nevýhody: produkuje priveľa dymu, má málo plameňov a decht spôsobuje znečistenie krbového skla.


Mohlo by vás zaujímať: Elektrina, plyn či tuhé palivo: Ktoré vykurovanie si pri stavbe domu vybrať?


Odpady sú tabu

V snahe ušetriť sa niektorí jedinci uchyľujú k ambícii spáliť všetko, čo v domácnosti vyprodukujú. Plasty, textílie, lesklé obálky časopisov, kartóny, drevotrieska a mnohé ďalšie horľavé materiály však do krbu či kachľovej pece jednoducho nepatria. Tým najdôležitejším je ekologický rozmer, čiže znečistenie ovzdušia, do ktorého sa uvoľňujú jedovaté látky. Agresívne chemikálie navyše poškodzujú krbovú vložku aj komín, čím výrazne znižujú životnosť jednotlivých súčastí vykurovacieho systému. Ak si chcete svoju nemalú finančnú investíciu užívať čo najdlhšie, používajte vždy len suché palivové drevo.

Ako správne zakúriť?

Ešte z čias branných cvičení si mnohých z nás pamätajú, že na rýchle rozkúrenie sú potrebné tenké triesky v spodnej časti ohniska a na nich naukladané hrubšie polienka. Možno vás to prekvapí, no väčšina krbov a kachľových pecí je konštruovaná tak, aby sa v nich zakúrilo presne naopak:

  1. naspodok naukladajte polená tvrdého dreva s čo najvyššou výhrevnosťou
  2. na ne položte aspoň dve polienka mäkkého dreva (v závislosti od priestoru v peci)
  3. navrch pridajte tenké triesky z mäkkého dreva
  4. pomyselnou čerešničkou na torte sú kúsky tuhého podpaľača, ktorým celú kôpku zapálite

Mohlo by vás zaujímať: Prerábame byt: Doprajte si romantiku s krbom aj bez komína


Aj s prívodom vzduchu treba vedieť narábať

Regulácia prívodu vzduchu je rovnako dôležitá ako správne rozloženia dreva v okamihu, keď sa chystáme zakúriť. Len čo triesky vzbĺknu a dvierka sa zatvoria, prívod vzduch nechajte otvorený naplno aspoň pol hodiny, kým sa v krbe poriadne nerozhorí. Potom prívod priškrťte na polovicu až do okamihu, kým drevo nevyhorí – nad pahrebou sa mihotajú len menšie modré plamene. Slabý prívod vzduchu má totiž na svedomí nedokonalé spaľovanie, čo vedie k špinavým dvierkam a nižšej účinnosti horenia.


Mohlo by vás zaujímať: Romantický krb aj vo vašom byte: Vyčarí príjemnú atmosféru bez zložitej inštalácie


Adekvátne prikladať je umenie

Jedným z aspektov, pre ktorý interiérové krby istý čas neboli až také populárne, je zvýšená prašnosť. K tej dochádza už len tým, že dovnútra nosíme palivové drevo. Ak navyše počas horenia otvárame dvierka príliš často, vzduchom začnú poletovať čiastočky popola, ktoré sa následne usádzajú na nábytku. Ako sa tomuto javu vyhnúť? Ideálne je urobiť dôkladný výpočet už pri stavbe alebo rekonštrukcii domu tak, aby vám aj v prípade tuhších mrazov stačilo zakúriť 2–3krát denne do úplného vychladnutia pahreby. Ak vás ale situácia núti prikladať, dodržiavajte nasledovný postup:

  • dvierka otvárajte veľmi pomaly
  • chvíľu počkajte, aby sa vyrovnali tlaky v ohnisku a v miestnosti
  • polená nikdy do krbu nehádžte, ale opatrne položte
  • ak kúrite drevom v zime každý deň, oplatí sa investícia do vysávača na popol, pretože zametanie metličkou tieto častice zbytočne rozvíri

Aké sú vaše skúsenosti s kúrením v krbe alebo v kachľovej peci? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.

Odporúčame