Slovenská, národná, nesmierne zdravá a ešte aj sezónna pochúťka – všetkými týmito prívlastkami sa môže celkom jednoznačne popýšiť kvasená kapusta. Dnes, keď zo zásob čerstvej zeleniny a ovocia stále ubúda, je treba doplniť si vitamíny z iných zdrojov. Najlepším spôsobom ako na to, je práve konzumácia kyslej kapusty. Presvedčte sa sami, že sa z nej dajú pripraviť vynikajúce a nenáročné jedlá.
Kapusta v placke
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 300 g kvasenej kapusty
- 2 cibule
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 3 – 4 lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- soľ
- korenie
- rascu
- majoránku
- olej
Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Pridáme ku nim pretlačený cesnak, vajce, soľ, korenie, majoránku, rascu a múku. Vypracujeme cesto a vypražíme placky. Na oleji v druhej panvici opražíme pokrájanú cibuľku, do ktorej pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme kým nezmäkne. Naplníme ňou placky a môžeme podávať posypané strúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!
Kapustové halušky
Potrebujeme:
- 3 zemiaky
- 1 vajce
- 10 – 12 lyžíc hladkej múky
- ½ kg kvasenej kapusty
- trochu mlieka
- olej
- soľ
- korenie
Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ, korenie a trochu mlieka. Vypracujeme na husté cesto a pretláčame cez haluškár do vriacej osolenej vody. Povaríme cca 5 minút a scedíme. Zároveň na oleji alebo bravčovej masti opražíme cibuľku, ku ktorej pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a dusíme do mäkka. Udusenú kapustu pridáme ku haluškám, premiešame a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Kura na kapuste
Potrebujeme:
- 1 kura, alebo naporciované stehná, či iné časti kuraťa podľa chuti
- 1 a ½ kg zemiakov
- ½ kg kyslej kapusty
- grilovacie korenie
- soľ
- rascu
- korenie
- vegetu
- olej
Postup: Mäso naporciujeme a umyjeme, kapustu pokrájame a zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Zemiaky poukladáme do vymastenej zapekacej misy, ochutíme koreninami, na to poukladáme mäso, ktoré taktiež ochutíme koreninami a nakoniec pridáme na mäso kapustu. Prikryté pokrievkou, alebo alobalom dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200°C asi na 60 minút.
Aké špeciality z kvasenej kapusty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na