Kyslá kapusta je to pravé proti chrípke aj kvasinkám: Doprajte si ju aj vy!

Kyslá kapusta

thinkstockphotos.com

Kyslá kapusta je pre toto obdobie ideálnym pokrmom, pretože posilňuje imunitu a je zdrojom viacerých vitamínov. Jeseň je začiatok jej sezóny a tak by nemala chýbať ani vo vašej kuchyni.

Pre lepšiu imunitu

V kyslej kapuste sa nájde bohatá nádielka vitamínu C, E, B, K, ale je v nej aj fosfor, železo, horčík, draslík a flór. Keďže obsahuje aj laktobacily, ide o hádam najlepšie prírodné probiotikum, aké si viete predstaviť. Aby toho nebolo málo, má aj detoxikačné účinky a dokáže likvidovať tuk. Je teda úplne jasné, že ide o jednu z najzdravších potravín a rozhodne by ste ju mali zaradiť na váš jedálny lístok.

Pozitívne účinky na zdravie si zachováva aj po tepelnej úprave, ale ideálne je dopriať si ju v surovom stave. Obsahuje aj vlákninu, ktorá naštartuje metabolizmus a podporí látkovú výmenu. Kyslá kapusta je preto vhodná aj pri chudnutí.

Tu ale výhody jej konzumácie rozhodne nekončia. Podporuje funkciu svalov, rast buniek, mozog, nervy, tvorbu červených krviniek. K pozitívnym vplyvom na zdravie určite patrí aj fakt, že má protizápalové a antibakteriálne účinky, pomáha pri vírusových ochoreniach a infekciách a dokáže znižovať vysoký krvný tlak aj hladinu cukru v krvi.

Pripravte si obed alebo večeru z kapusty

Jedlá z kyslej kapusty sú ideálne ako obedy aj večere a platí to aj v prípade, že držíte diétu a chcete zhodiť zopár kíl. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými zaujímavými receptami.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Placky s kyslou kapustou 

Na prípravu dvoch porcií budeme potrebovať:

  • 2 veľké zemiaky
  • hrsť kyslej kapusty
  • vajíčko
  • strúčik cesnaku
  • 1,5 PL polohrubej múky (môže byť aj špaldová alebo celozrnná)
  • majorán
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Rúru si najskôr predhrejte na 180°C. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte, z kyslej kapusty vyžmýkajte tekutinu a pridajte k zemiakom spolu s vajíčkom a múkou. Podľa chuti potom pridajte ešte mleté čierne korenie, majorán, soľ a pretlačený strúčik cesnaku. Celú zmes dôkladne premiešajte.

Na plech dajte papier na pečenie a tvarujte rovnako veľké kôpky, ktoré potom na plechu rozotrite tak, aby výška placky bola cca 1 cm. Placka by mala mať približne veľkosť dlane a nemala by sa dotýkať ostatných. Placky pečte až kým nebudú zlatisté. Ako prílohu môžete servírovať zeleninový šalát.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Nákyp s kyslou kapustou

Na prípravu 6-8 porcií si pripravte:

  • 700 g mletého bravčového mäsa
  • 700 g zemiakov
  • 700 g kyslej kapusty
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 400 ml smotany na varenie
  • 3 vajíčka
  • 100 g slaniny
  • 1 PL masla
  • 1 PL bravčovej masti + masť na vymastenie pekáča
  • 1 PL kryštálového cukru
  • muškátový oriešok
  • čierne mleté korenie
  • mletú červenú papriku
  • soľ

Postup:  Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte ich a nakrájajte na kolieska hrúbky cca 0,5 m. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno a osmažte na panvici s rozpálenou masťou. Potom pridajte aj mleté mäso a opekajte ho za stáleho miešania, pridajte červenú papriku. Zmes podlejte vývarom a na miernom ohni nechajte časť vyvariť, nakoniec osoľte a okoreňte. Mäso je potrebné dusiť asi 20 minút.

Kapustu premyte a nechajte v hrnci skaramelizovať spolu s cukrom. Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú slaninu a maslo, potom celé premiešajte. Túto zmes nechajte dusiť asi 10 minút. Vymastite formu na pečenie a na dno uložte asi 1/3 kapusty. Na kapustu poukladajte 1/2 zemiakov a na zemiaky 1/2 mäsa. Rovnako vytvorte aj ďalšiu vrstvu. Smotanu, vajíčka, soľ a koreniny rozšľahajte a vylejte na nákyp. Pri 200°C pečte 35-40 minút.


Ako často a v akých formách si kyslú kapustu doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Joyfulness
Odporúčame