Kyslá kapusta je to pravé proti chrípke aj kvasinkám: Doprajte si ju aj vy!

Kyslá kapusta

thinkstockphotos.com

Kyslá kapusta je pre toto obdobie ideálnym pokrmom, pretože posilňuje imunitu a je zdrojom viacerých vitamínov. Jeseň je začiatok jej sezóny a tak by nemala chýbať ani vo vašej kuchyni.

Pre lepšiu imunitu

V kyslej kapuste sa nájde bohatá nádielka vitamínu C, E, B, K, ale je v nej aj fosfor, železo, horčík, draslík a flór. Keďže obsahuje aj laktobacily, ide o hádam najlepšie prírodné probiotikum, aké si viete predstaviť. Aby toho nebolo málo, má aj detoxikačné účinky a dokáže likvidovať tuk. Je teda úplne jasné, že ide o jednu z najzdravších potravín a rozhodne by ste ju mali zaradiť na váš jedálny lístok.

Pozitívne účinky na zdravie si zachováva aj po tepelnej úprave, ale ideálne je dopriať si ju v surovom stave. Obsahuje aj vlákninu, ktorá naštartuje metabolizmus a podporí látkovú výmenu. Kyslá kapusta je preto vhodná aj pri chudnutí.

Tu ale výhody jej konzumácie rozhodne nekončia. Podporuje funkciu svalov, rast buniek, mozog, nervy, tvorbu červených krviniek. K pozitívnym vplyvom na zdravie určite patrí aj fakt, že má protizápalové a antibakteriálne účinky, pomáha pri vírusových ochoreniach a infekciách a dokáže znižovať vysoký krvný tlak aj hladinu cukru v krvi.

Pripravte si obed alebo večeru z kapusty

Jedlá z kyslej kapusty sú ideálne ako obedy aj večere a platí to aj v prípade, že držíte diétu a chcete zhodiť zopár kíl. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými zaujímavými receptami.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Placky s kyslou kapustou 

Na prípravu dvoch porcií budeme potrebovať:

  • 2 veľké zemiaky
  • hrsť kyslej kapusty
  • vajíčko
  • strúčik cesnaku
  • 1,5 PL polohrubej múky (môže byť aj špaldová alebo celozrnná)
  • majorán
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Rúru si najskôr predhrejte na 180°C. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte, z kyslej kapusty vyžmýkajte tekutinu a pridajte k zemiakom spolu s vajíčkom a múkou. Podľa chuti potom pridajte ešte mleté čierne korenie, majorán, soľ a pretlačený strúčik cesnaku. Celú zmes dôkladne premiešajte.

Na plech dajte papier na pečenie a tvarujte rovnako veľké kôpky, ktoré potom na plechu rozotrite tak, aby výška placky bola cca 1 cm. Placka by mala mať približne veľkosť dlane a nemala by sa dotýkať ostatných. Placky pečte až kým nebudú zlatisté. Ako prílohu môžete servírovať zeleninový šalát.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Nákyp s kyslou kapustou

Na prípravu 6-8 porcií si pripravte:

  • 700 g mletého bravčového mäsa
  • 700 g zemiakov
  • 700 g kyslej kapusty
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 200 ml mäsového vývaru
  • 400 ml smotany na varenie
  • 3 vajíčka
  • 100 g slaniny
  • 1 PL masla
  • 1 PL bravčovej masti + masť na vymastenie pekáča
  • 1 PL kryštálového cukru
  • muškátový oriešok
  • čierne mleté korenie
  • mletú červenú papriku
  • soľ

Postup:  Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte ich a nakrájajte na kolieska hrúbky cca 0,5 m. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno a osmažte na panvici s rozpálenou masťou. Potom pridajte aj mleté mäso a opekajte ho za stáleho miešania, pridajte červenú papriku. Zmes podlejte vývarom a na miernom ohni nechajte časť vyvariť, nakoniec osoľte a okoreňte. Mäso je potrebné dusiť asi 20 minút.

Kapustu premyte a nechajte v hrnci skaramelizovať spolu s cukrom. Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú slaninu a maslo, potom celé premiešajte. Túto zmes nechajte dusiť asi 10 minút. Vymastite formu na pečenie a na dno uložte asi 1/3 kapusty. Na kapustu poukladajte 1/2 zemiakov a na zemiaky 1/2 mäsa. Rovnako vytvorte aj ďalšiu vrstvu. Smotanu, vajíčka, soľ a koreniny rozšľahajte a vylejte na nákyp. Pri 200°C pečte 35-40 minút.


Ako často a v akých formách si kyslú kapustu doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Joyfulness

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close