Langoš trikrát inak: Vyskúšajte najlepší klasický, zemiakový i plnený

Langoš

thinkstockphotos.com

Langoš je obľúbená pochúťka, ktorá sa nám asi vždy bude spájať s príjemnou atmosférou kúpalísk či kolotočov. Možno aj preto mnohí rezignovali z prípravy tejto vysmážanej placky v domácich podmienkach. Kysnutého cesta či plávania v oleji sa však nemusíte obávať. Chuť domáceho langoša totiž stojí za to.

Langoš má pôvod v Maďarsku a okrem Slovenska je populárny aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Jeho názov pochádza zo slova láng, čo znamená plameň. V minulosti sa totiž placky, vtedy ešte z chlebového cesta, opekali pri ohni. Túto variácia poznáme dnes pod menom podplamenník.

Klasický langoš

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 1 kyslú smotanu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • olej
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup: Jedno deci mlieka mierne ohrejeme. Musí byť teplé, no nemôže ešte páliť. Vložíme doňho droždie a cukor, dobre premiešame. Medzitým múku zmiešame so zvyškom mlieka, smotanou, soľou, vajcom a rozmiesime. Po chvíli dodáme mlieko s droždím, dôkladne rozmiešame tak, aby sa nelepilo, zakryjeme fóliou a necháme odpočívať. Optimálne je ho odložiť na niekoľko hodín, ak nemáte čas, stačí aj dovtedy, kým cesto dostatočne nenarastie. Následne si na pomúčnenej doske rozdelíme cesto na cca 6 až 8 častí a vytvarujeme bochníky. Tie v rukách naťahujeme a pokladáme na panvicu s rozpáleným olejom. Toho musí byť toľko, aby bol langoš celý ponorený. Pri smažení dávame pozor, aby sa neprepiekli, keďže cesto je tenké a príprava rýchla. Langoš necháme odkvapkať nad kuchynskou utierkou a podávame so zmesou s pretlačeným cesnakom, soľou a vodou.


Mohlo by vás zaujímať: Langoše milujeme všetci: Pripravte si ich doma za pár minút!


Takto langoše nikdy nesklamú:

  • cesnak s vodou a soľou
  • kyslá smotana a strúhaný tvrdý syr
  • kečup a strúhaný syr
  • roztopená niva

Zemiakový langoš

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g uvarených zemiakov
  • 42 g droždia
  • 2 dl mlieka
  • 1 dl vody
  • 1 vajce
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Keď budú mäkké, pod prúdom studenej vody ich ošúpeme a nastrúhame. Medzitým ohrejeme mlieko tak, aby nepálilo a rozmiešame s cukrom a droždím. K zemiakom prihodíme múku, vodu, vajce, soľ a rozmiešame. Po chvíli dodáme droždie s mliekom, rozmiesime tak, aby sa cesto nelepilo a necháme oddýchnuť. Langoše tvarujeme rovnako, ako klasické a vyprážame v rozpálenom oleji. Zemiakový langoš má výraznejšiu chuť a nadýchanú chlebovú konzistenciu. Výborne chutí jednoducho s cesnakom, ale tiež s kyslou smotanou a syrom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma


Plnený langoš

Potrebujeme:

  • cesto na langoš (viď prvý recept)
  • šunku
  • nivu
  • nastúhaný tvrdý syr
  • cibuľu

Postup: Vymiešame si cesto ako v prvom recepte. Následne na omúčnenej doske vytvarujeme tvar langoša a na jednu polovicu uložíme postupne nastrúhaný tvrdý syr (napríklad eidam, goudu alebo ementál), prúžky šunky prípadne salámy, trošku jemne nakrájanej cibuľky a nivu. Cesto preložíme, ako keby sme tvarovali pirohy a vypražíme na horúcom oleji z oboch strán. Podávame potreté cesnakovou zmesou.


Na aké spôsoby si pripravujete langoš vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close