Len pre odvážnych: Vyskúšajte raw jedlá, najnovší trend v zdravom stravovaní!

Veselá žena

thinkstockphotos.com

Možno ste sa už stretli s pojmom raw strava, ktorý je horúcou novinkou na poli zdravej výživy. Je to takzvaná surová strava, ktorá nie je nijako tepelne ani chemicky upravená. Len takto sa v nej dokážu zachovať všetky vitamíny a výživné látky a zároveň neprechádza procesmi, pri ktorých vznikajú nebezpečné toxíny. Práve nespracovaná potrava si uchováva svoju prirodzenú štruktúru v tej najzdravšej forme.

Samozrejme, do raw stravy nepatrí mäso, keďže na jeho konzumáciu je tepelná úprava potrebná, rovnako to platí aj pre zemiaky, ryžu, obilniny a niektoré druhy strukovín. Raw strava však zahŕňa i mliečne výrobky, ako sú syry a jogurty alebo tvaroh. Základom ale zostáva zelenina, ovocie, oriešky a semienka alebo klíčky, čiže surová rastlinná strava – neexistujú obmedzenia a väčšina takýchto potravín sa dá nakúpiť v bio obchodoch.

Prečo si vybrať raw?

Pre zachovanie zásad raw stravovania si musíte pamätať, že jedlo nesmie byť upravené teplotou vyššou ako 45 stupňov Celzia. Práve pri tejto teplote sa totiž rozkladajú v potrave enzýmy, ktoré sú pre ľudské telo potrebné. Vďaka tomu, že surová strava obsahuje viac vlákniny, je pre organizmus ľahšie stráviteľná. Navyše, spracované potraviny obsahujú množstvo konzervačných látok a iných chemikálií, ktoré nám rozhodne neprospievajú.

Ten správny spôsob prípravy

Pokrmy je preto možné upravovať varením nad parou, odšťavovaním, sušením alebo rozmixovaním. Na grilovanie, vyprážanie či iné nezdravé spôsoby prípravy jedál môžete pokojne zabudnúť. Ak sa vám zdá, že pri raw strave sa nedá jesť nič iné, iba surové jedlo, prekvapíme vás. Aj pri takomto spôsobe úpravy jedál sa totiž dá popustiť uzda fantázii a dokážete vytvoriť chutné a zdravé jedlá, ktoré vás rozhodne nebudú nudiť. Presvedčte sa sami.


Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše


Čokoládový koláč s kávou a lieskovými orieškami

Ochutnajte vynikajúci koláč, ktorý pohladí vaše chuťové bunky.

Potrebujeme:

Cesto:

  • Pol šálky mandlí
  • Pol šálky raw kakaa
  • 4 ďatle

Postup: Najprv si namočíme ďatle a necháme ich, dokiaľ nie sú úplne nasiaknuté. Potom všetky prísady spolu rozmixujeme na jemnú hmotu. Cesto vtlačíme do menšej tortovej formy.

Plnka:

  • 2 avokáda
  • pol šálky masla z lieskových orieškov
  • 1 šálku mandľového mlieka
  • pol šálky raw kakaa
  • pol šálky sirupu z agáve
  • jednu polievkovú lyžicu instantnej kávy espresso
  • 1 čajovú lyžičku vanilky
  • štipku soli

Postup: Všetky ingrediencie dôkladne a najemno rozmixujeme. Rozložíme na cesto do formy a dáme zamraziť.

Poleva:

  • pol šálky sirupu z agáve
  • pol šálky raw kakaa
  • štvrť šálky roztopeného kokosového tuku
  • tri štvrtiny šálky nasekaných lieskových orieškov
  • 2 čajové lyžičky instantnej kávy espresso

Postup: Spolu zmiešame agáve, kakao a kokosový olej. Podľa chuti môžeme pridať aj prášok z kávy. Primiešame časť orieškov, nalejeme na čiastočne zamrznutý koláč a posypeme zvyšnými orieškami. Pred podávaním necháme koláč odstáť, aby mal izbovú teplotu.


Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?


Čevapčiči s horčicovým dipom

Zo surovej stravy sa dajú pripraviť aj klasické jedlá v novom prevedení.

Suroviny:

  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g mandlí
  • 30 g ľanových semienok
  • 100 g petržlenu alebo karfiolu
  • 5 sušených rajčín
  • pol hrste hrozienok
  • 1 mladú cibuľku
  • mletú rascu
  • majorán
  • 2 lyžice tamari (raw sójová omáčka)

Na horčicový dip:

  • 1 avokádo
  • 2 lyžice horčičných semienok
  • soľ
  • citrónovú šťavu
  • sirup z agávy

Postup: Spolu pomelieme vlašské orechy, mandle, ľanové semienka a zmiešame ich s odšťaveným petržlenom alebo karfiolom. Rozmixujeme sušené rajčiny a pridáme ich k zmesi, rovnako aj nadrobno nasekané hrozienka a cibuľku. Ochutíme podľa vlastnej chuti, vytvarujeme čevapčiči a dáme vychladiť. Na horčicový dip rozmixujeme olúpané avokádo s pomletými horčičnými semiačkami, soľou, citrónovou šťavou a agáve.


Aké skúsenosti s raw stravou máte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame