Leto je tu, teploty atakujú rekordy v danom ročnom období a chceli by ste skúsiť niečo iné, ako len klasické jedlo? Čo takto pripraviť si nejaký zdravý a chutný šalátik. Dnes si ich predstavíme hneď niekoľko. Nemajte obavy, že by ste sa z nich nenajedli. Vybrali sme tie, z ktorých bude niečo mať aj ten najväčší hladoš.
Šalát Niçoise
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov v šupke
- 300 g paradajok
- 250 g zelenej fazule
- 2 vajcia
- 1 konzerva tuniaka v šťave
- 1 paprika
- 1 šalotka
- Soľ, mleté čierne korenie
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
- 1 kávová lyžička dijonskej horčice
- 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
Postup: Do hrnca dáme vodu, osolíme. Necháme zovrieť. Potom do nej pridáme zemiaky a uvaríme domäkka. Struky fazule pridáme až na záver. Po uvarení fazuľku aj so zemiakmi scedíme a zemiaky nakrájame na menšie kúsky, dáme do šalátovej misy. Do menšej misky si dáme zlisovaný cesnak, biely vínny ocot, horčicu a citrónovú šťavu. Pridávame olej a neustále šľaháme, kým nemáme jemný dressing. Pridáme soľ, korenie, premiešame a dáme do misy k zemiakom a fazuli. Na záver uvaríme vajcia, narežeme ich na kúsky a pridáme do šalátu. Do neho pridáme aj väčšie kúsky tuniaka. Dobrú chuť!
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Jablkový šalát
Potrebujeme:
- 2 jablká
- 2 kusy stonkového zeleru
- 2 hrste vlašských orechov
- 1 citrón
- 1 polievková lyžička majonézy
- 1 balíček valeriánky poľnej
- 1 kávová lyžička medu
- Mleté čierne korenie a soľ
Postup: Najskôr si opražíme na panvici vlašské orechy. Do inej misy si nastrúhame jabĺčka, najlepšie aj so šupkou. Polovicu orechov rozdrvíme najemno. Potom si na drobné kolieska nakrájame zeler a všetko spolu dôkladne zmiešame. Do zmesi vlejeme citrónovú šťavu z polovice citróna. Valeriánku poľnú premyjeme vo vlažnej vode a potrháme na malé kúsky, zamiešame do zmesi. Na prípravu dressingu použijeme med, šťavu z druhej polovice citróna a soľ s korením. Suroviny je potrebné poriadne premiešať. Dressing pridáme do šalátu a dôkladne zamiešame, necháme vychladiť a môžeme si pochutiť.
Mohlo by vás zaujať: Chystá sa k vám návšteva? Tieto pochúťky potešia každého!
Kurací šalát
Potrebujeme:
- 300 g kuracieho mäsa
- polovicu ľadového šalátu
- 4 reďkovky
- 3 paradajky
- 1 jarná cibuľka
- polovicu šalátovej uhorky
- 1 paprika
- 1 bagetka
- 150 g tvrdého syru na strúhanie
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 polievkových lyžíc oleja
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- korenie podľa chuti
Postup: Mäso nakrájame na malé kocky, dáme do panvice. Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja, 1 polievkovú lyžicu medu, rozlisovaný cesnak a posypeme kuracím korením. Počkáme, kým mäsko všetky ingrediencie nasaje a potom ho opražíme. Šalát si natrháme na malé kúsky a zeleninu nadrobno pokrájame. Do všetkého pridáme nastrúhaný syr. V ďalšom kroku si bagetku nakrájame na malé kúsky. Do misky si dáme zvyšný olivový olej a rozlisujeme 2 strúčiky cesnaku. Dáme ich do oleja a na chvíľku ich necháme odstáť. Tento olej dáme na panvičku a opražíme na ňom bagetku nakrájanú na malé kocky. Na záver všetko zmiešame dohromady a pokvapkáme olivovým olejom. Dobrú chuť!
Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!
Šalát s balkánskym syrom
Potrebujeme:
- 4 paradajky
- 2 papriky
- 1 cibuľu
- 1 šalátovú uhorku
- 2 reďkovky
- 1 strúčik cesnaku
- 15 olív
- 200 g balkánskeho syra
- 100 ml olivového oleja
- červený vínny ocot
- kôpor
- mleté čierne korenie a soľ
- pažítku
Postup: Prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou potrieme dno šalátovej misy. Zeleninu nakrájame na menšie kocky, dochutíme, osolíme a pridáme olej. Navrch stačí dať kúsky mäkkého balkánskeho syra, pokvapkať olejom a môžete hodovať.
Máte v obľube šaláty? Ktoré ďalšie druhy by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na