Chutná a čerstvá zeleninka na vás počas teplých letných dní čaká v záhrade, na trhoviskách, či na pultoch obchodov. Nemusíte ju jesť vždy len surovú. Pripraviť sa z nej dajú aj skvelé a sýte hlavné jedlá. Vyskúšajte pár, nami overených tipov a určite si výborne pochutíte.
Baklažánová lahôdka
Potrebujeme:
- 1 baklažán
- 1 cibuľu
- 150 g drvených lúpaných paradajok
- 100 g zelených olív
- olivový olej
- cukor, soľ, mleté čierne korenie
- citrónovú šťavu
- petržlenovú vňať
Postup: Baklažán zbavíme kože a pokrájame na kocky. Nasolíme ho, počkáme 20 minút kým pustí vodu, jemne „vyžmýkame“ a opražíme ho na olivovom oleji do zlatista. V druhej panvici opražíme cibuľku, do ktorej pridáme paradajky, olivy, cukor, citrónovú šťavu a dochutíme koreninami. Nakoniec pridáme aj baklažán, ktorý s celou zmesou necháme ešte chvíľku variť. Podávame s opečenými toastami, alebo varenými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujať: Chcete zhodiť pár kíl? Pomôže vám v tom baklažán!
Karfiol s brokolicou
Potrebujeme:
- 1 karfiol
- 1 brokolicu
- 2 veľké zemiaky
- maslo
- 1 syrokrém
- tvrdý syr
- 1 smotanu na varenie
- soľ, mleté čierne korenie
Postup: Karfiol aj brokolicu rozoberieme na ružičky a dáme uvariť do osolenej vody na 10 minút. Zemiaky nakrájame na kolieska a uložíme ich na dno zapekacej misy vymastenej maslom. Na zemiaky poukladáme brokolicu a karfiol. V hrnci, do ktorého sme naliali smotanu, roztopíme syrokrém a dochutíme soľou a mletým čiernym korením (kto chce, môže aj vegetou). Zmes vylejeme na brokolicu a karfiol dáme do zapekacej misy. Na vrch postrúhame tvrdý syr. Dáme zapiecť do rúry asi na 30 minút.
Mohlo by vás zaujať: Palacinkové orgie: Slané či sladké, na týchto príchutiach si pochutíte
Kalerábové placky
Potrebujeme:
- 3 väčšie kaleráby
- polohrubú múku
- 1 vajce
- soľ, korenie
- kyslú smotanu
- olej
Postup: Kaleráby ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle na syr. Do nastrúhaného karfiolu pridáme vajce, koreniny a múku tak, aby nám vznikla hmota, ktorá sa bude dať vyprážať podobne ako zemiakové placky. Podávame čerstvé, s kyslou smotanou. Ak chcete, pred podávaním môžete ozdobiť nastrúhaným syrom.
Máte dobrý recept na zeleninové jedlo? Poraďte ho aj ostatným čitateľom v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.