Liečiteľ menom rakytník: Prineste si zdravie z oranžových bobúľ aj ku vám domov

Rakytník. Bobule

thinkstockphotos.com

Rakytník je výnimočná liečivá rastlina, ktorá vás zbaví takmer každého zdravotného problému. Hovorí sa o ňom ako o citrónovníku severu, ale aj ako o rastline budúcnosti, keďže jediná oranžová bobuľka elipsovitého tvaru obsahuje potrebnú dennú dávku vitamínu C. Práve preto je ideálny v zimnom počasí pri liečbe aj prevencii chrípky a nachladnutia aj na podporu imunity. Okrem toho sa dá využiť každá jeho časť od semien cez kvety, plody, listy, vetvičky, kôru až po koreň. Rakytník možno použiť pri liečbe pľúcnych ochorení, pri chorobách kĺbov, trávenia a pečene. Ak začínate uvažovať, že by sa táto užitočná rastlina hodila aj do vašej domácnosti, máme pre vás dobrú správu. Vynikajúco sa mu darí aj v našich klimatických podmienkach!

Latinský názov pre rakytník – Hippophae rhamnoides pochádza zo starej gréčtiny a v preklade znamená trblietajúci sa kôň. Starí Gréci si všimli, že zvieratá, ktoré sa pásli v miestach, kde rakytník rástol, prospievali, priberali na hmotnosti a ich srsť bola nádherne lesklá. Možno práve preto túto drevinu využívali aj v starodávnej kozmetike. Rakytník rešetliakový využívali v ľudovom liečiteľstve obyvatelia Mongolska, niektorých častí Číny aj Sibíri a v tradičnej tibetskej medicíne patrí kvysokoefektívnej byline. Používa sa na zastavenie krvácania pri poškodení pľúc, pri kardiovaskulárnych ochoreniach a najrôznejších intoxikáciách.


Mohlo by vás zaujať: 50 najlepších potravín pre ženy


Čo rakytník obsahuje a aké je jeho využitie?

Okrem vitamínu C, ktorého rakytník obsahuje 200 – 1300 miligramov na 100gramov dužiny, je rakytník aj výbornou zásobárňou vitamínu A. Odporúča sa konzumovať hopri hypovitaminóze a avitaminóze (nedostatok vitamínov C a A). Má biostimulačné účinky, podporuje imunitný systém a preto je veľmi dobrý pri najrôznejších virózach, chrípkach, angíne, bolestiach hlavy, pri chorobách pohlavných ústrojov a zápaloch močových ciest, pri strese a pracovnej či športovej záťaži. U športovcov a ťažko pracujúcich ľudí rakytník dlhodobo zvyšuje výkonnosť, zlepšuje pamäť pri učení a tiež koncentráciu.

Zbierajte bobule aj v zime

Najviac vitamínov a zdraviu prospešných látok obsahuje rakytník na začiatku dozrievania (koniec leta), no kvôli problematickému zberu, ktorý spôsobuje to, že na tŕnistých vetvičkách držia mäkké plody veľmi pevne, sa plody zvyčajne zbierajú až v zime. Ideálny čas na ich zber je pri teplote – 10 °C, inak sa plody rozpučia a šťava z nich vytečie.

Plody môžete zavariť či urobiť si džem

Plody, elipsovité, vajcovité bobule žltej, oranžovej až červenej farby (závisí od výskytu a odrody) sú dlhé 5 – 10 milimetrov. Aj ich chuť je veľmi rozmanitá, od sladkokyslej, cez kyslú až mierne horkú a plody rakytníka sa vyznačujú aj špecifickou arómou. Môžu sa odšťavovať alebo sušiť a pripravuje sa z nich čaj. Výborné sú aj na kompóty, džemy, sirupy, šťavy a prírodný rakytníkový olej. Používajú sa aj na rýchlejšiu rekonvalenscenciu po chorobách a chirurgických zákrokoch, pri stimulácii zažívania a zníženej kyslosti žalúdočných štiav.


Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Olej je všestranný

Olej z rakytníka je významnou zložkou dužiny plodov. Tie ho obsahujú od 4-och do 13-ich percent svojej hmotnosti. Má oranžovú farbu pretože obsahuje karotén, vitamín E a celý rad nenasýtených mastných kyselín, najmä linolovú, linolenovú a olejovú. Ďalšie kyseliny (uršulová a oleanolová) sú charakteristické svojimi špecifickými vlastnosťami. Majú protizápalové účinky, dokážu zahojiť rany a znižujú krvný tlak. Olej z rakytníka:

  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu
  • regeneruje tkanivá a sliznice tráviaceho ústrojenstva
  • udržiava správnu hladinu cholesterolu
  • pomáha pri liečbe popálenín a kŕčových žíl, omrzlín, preležanín, kožných chorôb, zápalov horných dýchacích ciest a očí
  • má pozitívne účinky aj pri liečení rakoviny tráviaceho ústrojenstva

Pripravíte ho napríklad tak, že rozdrvíte čerstvé plody dreveným tĺčikom a dáte ich do sklenenej nádoby. Uzatvorte a nechajte 2 dni pri teplote 60 stupňov celzia (napr. v rúre). Olej by sa mal oddeliť od plodov. Skladujte hov tmavom a chladnejšom mieste (napr. komore).

Využite aj konáre a listy

Konáre a listy sa sušia a používajú sa vo forme nálevu pri prechladnutí či nádche. Kôra z rakytníka má podľa vedcov protinádorové účinky. Vývar z konárikov, listov a kôry slúži aj na umývanie vlasov, na ich spevnenie a spomalenie ich vypadávania. Konáre a listy majú svoje využitie aj pri liečbe reumy, dny, nádchy a nachladnutia.


Mohlo by vás zaujať: Neustále zdravotné ťažkosti môže vyvolávať chronický zápal: Ako si s ním poradiť?


Kto ho môže konzumovať?

Doteraz neboli zistené žiadne nežiaduce účinky na ľudský organizmus. Vo výnimočných prípadoch sa môže pri nadmernom užívaní vyskytnúť nespavosť či nevoľnosť. Môžu ho však konzumovať aj deti, napríklad vo forme sirupov a džúsov.

Vypestujte si rakytník u vás doma!

Rakytník rešetliakovýdorastá do dĺžky 2,5 až 4 metre, vo výnimočných prípadoch môže mať až 6 metrov. Dokáže prežiť aj v drsných podmienkach, v piesočnatej pôde či na útesoch, dokonca v nadmorskej výške 1200 až 4500 metrov, takže prežije aj slovenskú zimu. Rakytník je dvojdomá rastlina, preto treba pri nákupe vyberať 1 samčiu a niekoľko samičích rastliniek. Ideálny je pomer 1 samčia na 6 samičích rastlín. Čo sa pestovania týka, je to pomerne nenáročná rastlina.

Rakytník má rád dobre presvetlené miesta a nevadí mu ani priame slnko. Ak však máte v záhrade čiernu bazu, nesaďte ho k nej. Tieto rastliny sa vedľa seba neznášajú. Ker, z ktorého chcete zbierať plody, potrebuje asi 3 metre voľného miesta. Na výsadbu použite aspoň 2-ročné rastliny. Rakytník rastie rýchlo – prvú úrodu môžete mať približne po 3 rokoch života rastliny. Pri výsadbe je dobré do pôdy zapracovať fosforečné hnojivo. Neskôr ho hnojiť netreba.

Najlepšie sa mu darí v ľahkej, dobre priepustnej pôde. Najviac vlahy potrebuje počas zakoreňovania, neskôr znesie aj dlhšie obdobie sucha, pretože nemá rád permanentne vlhkú zem. Z času na čas môžete skypriť pôdu okolo koreňov, nekopte však dlhšie ako 10 centimetrov, aby ste nezasiahli hlavný koreň.


Pestujete si doma rakytník? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close