Liečivá sila kuracieho vývaru: Pomáha pri prechladnutí, opici aj tráviacich ťažkostiach

polievka

photl.com

Pre mnohých z nás sa klasický vývar z kuracieho mäsa a čerstvej zeleniny stal akoby symbolom nedele. Vôňa takto pripravenej domácej polievky totiž k sviatočnejšiemu obedu patrila už v časoch minulého režimu. Radíte sa medzi tých, ktorí na túto tekutú lahôdku nedajú dopustiť? V tom prípade neváhajte po nej siahnuť aj pri niektorých zdravotných ťažkostiach. Priaznivé účinky kuracieho vývaru poznali naše staré mamy a potvrdili ich aj vedci súčasnosti.

Kurací vývar vás postaví na nohy

Skolila vás chrípka alebo trpíte zápalom dýchacích ciest? Cesta k uzdraveniu začína v posteli, no pokračuje práve vývarom. Ten je totiž ľahký, veľmi výživný a navyše má vynikajúcu chuť. Predstavuje prvú pomoc pri prechladnutí a môžeme od neho očakávať nasledujúce benefity:

  • zahrieva a naparuje – trápi vás zimnica alebo upchatý nos? horúci kurací vývar vás okamžite zohreje zvnútra. Stúpajúce vodné pary navyše spriechodnia upchaté nozdry.
  • hydratuje – ak ležíte v posteli a potíte sa, dopĺňanie tekutín je mimoriadne dôležité. Čím viac kuracej polievky zjete, tým lepšie.
  • obsahuje proteíny – kuracie mäso je bohatým zdrojom výživných proteínov. Tie sú pri prechladnutí o to významnejšie, že spravidla nemáme chuť do jedla. Okrem prijatých kalórií tak posilníme aj imunitný systém.
  • zásobuje vitamínmi – vývar okrem mäsa pozostáva aj zo zeleniny, ktorá predstavuje štedré priehrštie vitamínov a antioxidantov. Proces liečby vďaka nim prebieha rýchlejšie.

Mohlo by vás zaujímať: Obľúbená šálka kávy vždy neprospieva: Opatrní by mali byť najmä seniori


Keď je večer alkoholu priveľa…

…najlepšie je ešte pred spaním prijať aspoň pol litra tekutín (vody alebo minerálky). Ak vás však na druhý deň zvyknú sužovať kruté bolesti hlavy a žalúdok odmieta prijímať jedlo, stavte opäť na kurací vývar. Jeho čaro spočíva v tom, že organizmus zavodní a dodá obehovému systému potrebné živiny. Odbúravanie alkoholu sa takpovediac naštartuje a telo sa prebytočných toxínov zbavuje účinnejšie.

Ako hotový balzam táto polievka pôsobí aj pri tráviacich problémoch – hnačkách alebo nechutenstve. Kurací vývar je súčasťou mnohých šetriacich diét, pretože je ľahko stráviteľný.

Slepačiu polievku odporúčajú aj odborníci

Vedeli ste, že kurací vývar má vedecky potvrdený protizápalový účinok? Skúmali ho odborníci v lekárskom centre na univerzite v Nebraske. Zistilo sa, že kuracia polievka a jej ingrediencie zastavujú pohyb neutrofilov – bielych krviniek, ktoré pohlcujú baktérie a bunkové zvyšky. Z tohto dôvodu sú pri vírusových infekciách a nachladnutí vyplavené do krvného riečiska v niekoľkonásobnom počte. Ak ich množstvo klesne, znamená to, že už nie sú potrebné. „Všetky ingrediencie sa javia ako inhibítory, dokonca aj samotný vývar z kuracej kosti,“ vysvetlil Dr. Stephen Rennard, podľa ktorého kuracia polievka má v medicíne svoje významné postavenie. Zaujímavé však je, že podľa jeho zistení má podobné účinky aj kúpená polievka v sáčku. ,,Asi tretina z polievok bola dokonca účinnejšia ako domáci vývar mojej starej mamy,“ podotkol.


Mohlo by vás zaujímať: Ovocie a zelenina v zime: Je zdravšie mrazené, sterilizované či dovážané čerstvé?


Ako si liečivú kuraciu polievku pripraviť vo vlastnej kuchyni?

Ingrediencie: kuracie drobky s krídlami bez kože, 3-4 mrkvy, 2-3 petržleny, dve celé cibule, polovica zeleru, soľ, nové korenie, čierne mleté korenie, tekuté polievkové korenie

Postup: Kuracie mäso zalejeme studenou vodou, osolíme a na miernom ohni privedieme do varu. Zeleninu očistíme, zeler pokrájame na menšie kúsky. Necháme mäso povariť približne 15 – 20 minút, následne pridáme zeleninu, oheň stíšime a vývar nechávame len mierne prebublávať aj dve hodiny – čím dlhšie sa polievka pripravuje, tým lepšie. Krátko pred dokončením vývar dochutíme korením podľa ľubovôle a necháme ešte prevrieť. Na zahustenie a zvýšenie energetickej hodnoty sa v našich končinách používajú najmä rezance. V niektorých receptoch sa však môžu vyskytnúť aj zemiaky.

Kedy je vývar najsilnejší?

Ak chceme z kuracej polievky vyťažiť maximum priaznivých látok, ideálne je, ak si zaobstaráme sliepku z domáceho chovu. To isté platí o zelenine, ktorá by mala byť predovšetkým čerstvá, ideálne z vlastnej záhradky a dopestovaná bez postrekov. Vtedy vás vývar postaví na nohy zaručene najrýchlejšie.


Máte radi kurací vývar? Veríte v jeho liečivé účinky? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close