Aj keď s problémami a značným omeškaním, ale predsa len – jar zavítala aj medzi nás. Prvé slnečné lúče vás už po namáhavej a dlhej zimnej odmlke pomaly zohrievajú a vaše chuťové poháriky volajú po niečom chutnom, ľahkom a osviežujúcom. Prinášame vám preto pár tipov na ľahké ovocné zákusky, ktoré vám pri naberaní prvej jarnej energie určite prídu vhod.
Malinové kocky
Potrebujeme:
- 250 g lístkového cesta
- 400 g červeného želé
- 300 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 2 balíky Zlatého klasu
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- 100 g malín (mrazených, alebo čerstvých)
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a vyložíme na plech. Tvaroh vymiešame s 1 Zlatým klasom, citrónovou šťavou, vajcom a následne doň vmiešame maliny. Rozotrieme na cesto a dáme upiecť do rúry pri teplote 180°C na asi 15-20 minút a po upečení necháme vychladnúť. Do červeného želé prilejeme ½ dcl vody, v ktorej sme rozmiešali Zlatý klas. Uvaríme, natrieme na vychladnutý koláč a necháme v chladničke stuhnúť.
Mohlo by vás zaujímať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty
Jahodové rezy
Potrebujeme:
Cesto:
- 100 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- strúhanú čokoládu
Plnka:
- 1 jahodový puding
- 150 g jahodového kompótu
- 125 g masla
- 200 ml mlieka
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a dáme upiecť v okrúhlej forme pri teplote 180°C na asi 20 – 30 minút. Podľa návodu uvaríme puding s mliekom a vmiešame do neho maslo a na kúsky pokrájané jahody s troškou jahodového nálevu. Ak chceme, môžeme jahody v pudingu aj rozmixovať. Túto zmes natrieme na upečený a vychladnutý korpus a posypeme strúhanou čokoládou.
Mohlo by vás zaujímať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?
Limetková roláda
Potrebujeme:
Cesto:
- 150 g trstinového cukru
- 100 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
Plnka:
- 400 g mascarpone
- 0,5 dcl šťavy z limetiek
- 2 lyžice práškového cukru
- 100 g masla
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vylejeme na plech na pečenie, ktorý sme potreli maslom. Dáme upiecť do rúry na 15 minút pri teplote 180°C a po upečení preložíme na čistú utierku, stočíme a necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s maslom, cukrom a limetkovou šťavou. Naplníme roládu, zrolujeme a dáme vychladnúť do chladničky.
Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu ľahkých ovocných dezertov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na