Limetkové, jahodové či malinové: Ľahké ovocné dezerty spríjemnia víkend aj vám

limetka

Kelly CA

Aj keď s problémami a značným omeškaním, ale predsa len – jar zavítala aj medzi nás. Prvé slnečné lúče vás už po namáhavej a dlhej zimnej odmlke pomaly zohrievajú a vaše chuťové poháriky volajú po niečom chutnom, ľahkom a osviežujúcom. Prinášame vám preto pár tipov na ľahké ovocné zákusky, ktoré vám pri naberaní prvej jarnej energie určite prídu vhod.

Malinové kocky

Potrebujeme:

  • 250 g lístkového cesta
  • 400 g červeného želé
  • 300 g jemného tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 balíky Zlatého klasu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 100 g malín (mrazených, alebo čerstvých)

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a vyložíme na plech. Tvaroh vymiešame s 1 Zlatým klasom, citrónovou šťavou, vajcom a následne doň vmiešame maliny. Rozotrieme na cesto a dáme upiecť do rúry pri teplote 180°C na asi 15-20 minút a po upečení necháme vychladnúť. Do červeného želé prilejeme ½ dcl vody, v ktorej sme rozmiešali Zlatý klas. Uvaríme, natrieme na vychladnutý koláč a necháme v chladničke stuhnúť.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty


Jahodové rezy

Potrebujeme:

Cesto:

  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • strúhanú čokoládu

Plnka:

  • 1 jahodový puding
  • 150 g jahodového kompótu
  • 125 g masla
  • 200 ml mlieka

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a dáme upiecť v okrúhlej forme pri teplote 180°C na asi 20 – 30 minút. Podľa návodu uvaríme puding s mliekom a vmiešame do neho maslo a na kúsky pokrájané jahody s troškou jahodového nálevu. Ak chceme, môžeme jahody v pudingu aj rozmixovať. Túto zmes natrieme na upečený a vychladnutý korpus a posypeme strúhanou čokoládou.


Mohlo by vás zaujímať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?


Limetková roláda

Potrebujeme:

Cesto:

  • 150 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku

Plnka:

  • 400 g mascarpone
  • 0,5 dcl šťavy z limetiek
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 100 g masla

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vylejeme na plech na pečenie, ktorý sme potreli maslom. Dáme upiecť do rúry na 15 minút pri teplote 180°C a po upečení preložíme na čistú utierku, stočíme a necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s maslom, cukrom a limetkovou šťavou. Naplníme roládu, zrolujeme a dáme vychladnúť do chladničky.


Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu ľahkých ovocných dezertov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Kelly CA,Sarah Phillips Baking911.com, Sarah Phillips baking911.com, Oliver
Odporúčame