Listová zelenina pre zdravie aj líniu: Doprajte si ju každý deň – oplatí sa to!

Šalát

thinkstockphotos.com

Má sýtu zelenú farbu, skvelo chutí a hodí sa do šalátov, polievok, nápojov či ako príloha k mäsitým pokrmom. Zelená listová zelenina predstavuje pre organizmus zdroj obrovského množstvo živín, vďaka čomu pôsobí priaznivo proti mnohých chorobám. Ktoré to sú a ako si zeleninu pripraviť?

Zelená listová zelenina je bohatá na vlákninu, kyselinu listovú, vitamíny C, A, K, železo, vápnik, draslík, horčík a tiež fytochemikálie ako sú luteín či beta-karotén. Vďaka nízkemu obsahu kalórií sa skvelo hodí do jedálnička pri redukčných diétach, rovnako by však mala byť súčasťou bežnej stravy. Svojím zložením priaznivo vplýva na zníženie rizika vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny či cukrovky. Pravidelným prísunom tejto zeleniny posilníte imunitu, kosti, ale i zrak a spomalíte prejavy starnutia.

Brokolica, špenát aj šalát

K listovej zelenine radíme viacero druhov od hlávkového či ľadového šalátu, kelu, rukoly, špenátu, brokolice, šťaveľu, mangoldu, kučeravého kelu až po kapustu a mnoho iných. Prvých päť menovaných dozrieva práve v tomto období, a tak si ich môžete dopriať v prvom rade čerstvé v podobe šalátov alebo ako prílohy k rôznym druhom mäsa.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduchá detoxikácia zelenými potravinami: Prospeje vášmu zdraviu aj postave!


Ako ju pripraviť?

Nemusíte byť kuchárom oceneným michelinovskou hviezdou, aby ste ju dokázali pripraviť. Zväčša stačí zeleninu umyť pod tečúcou vodou, dochutiť soľou, či iným korením, pokvapkať olivovým olejom, octom alebo citrónovou šťavou a máte pripravený skvelý šalát. Pripraviť si môžete i odvážnejšie kombinácie šalátov obohatených o oriešky, syry, kuracie mäso či dokonca ovocie. Zároveň však môžete naplno prejaviť fantáziu a vyskúšať i odvážnejšie kombinácie. Tieto druhy zeleniny sa hodia takmer ku všetkým jedlám a konzumujú sa na rôzne spôsoby. Tak napríklad rukola sa skvelo kombinuje s plesnivým syrom alebo prosciuttom, sparený ružičkový kel môžete poliať syrovým bešamelom, z brokolice vám určite zachutia placky a zo špenátu pripravíte skvelé vegetariánske lasagne. U nás sú veľmi obľúbené polievky, omáčky, prívarky a tiež nátierky.

Skúste smoothie

Odvážnejší gurmáni si môžu pripraviť smoothie. Práve nápoje pripravené zo zelenej listovej zeleniny predstavujú vitamínovú bombu a majú skvelé antioxidačné vlastnosti. Výborný na prípravu smoothie napríklad špenát – kombinovať ho môžete napríklad s banánom, ananásom, mangom, broskyňami, ale aj s ľanovými semienkami. Pokiaľ máte radšej čerstvé ovocné šťavy, listovú zeleninu môžete rozmixovať aj s nimi.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Čím menej tepla, tým lepšie

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek recept, nezabúdajte na to, že špeciálne pri týchto druhoch zeleniny nie je potrebná dlhá tepelná úprava. Čím dlhšie sa totiž zelenina varí, tým viac prichádza o aktívne látky, vitamíny a všetky ostatné živiny, ktoré obsahuje. Ak ich už teda varíte, využite v recepte i vývar, do ktorého sa vyplavili živiny. Zelenina dlhým tepelným spracovaním navyše stráca i prirodzené sýtozelené sfarbenie, takže najmä mladším ročníkom nemusí byť veľmi sympatická. Pokiaľ ide o brokolicu či ružičkový kel, zväčša stačí zeleninu spariť či blanšírovať, pretože inak stráca chrumkavosť.

Koľko jej môžem zjesť?

Dopriať si zelenej listovej zeleniny môžete toľko, koľko vám chutí. Ako sme už spomínali, neobsahuje takmer žiadne kalórie a ani tuky, vďaka čomu si ju, na rozdiel od ovocia, ktoré je lepšie pre obsah cukru konzumovať v dopoludňajších hodinách, môžete dopriať pokojne i na večeru. 


Ktoré druhy listovej zeleniny máte najviac v obľube? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame