Má množstvo vlákniny, bielkovín, ale málo kalórií: Červená fazuľa je malý zázrak

Fazuľa

Fazuľa je najlepším zdrojom rastlinných bielkovín (Zdroj: Thinkstockphotos.com)

Je farebná, chutná, plná výživných látok a dokáže spestriť jedlo tak ako len máloktorá zelenina. Siahnite po červenej fazuli a aj vy a budete milo prekvapení, ako rozžiari váš jedálniček a dobije energiou celý organizmus.

Červená fazuľa má svoj pôvod v Amerike, odkiaľ bola dovezená do Španielska. Európania si ju obľúbili predovšetkým pre jej jedinečnú chuť a vysokú kvalitu. Červená fazuľa je zdrojom rôznych minerálov – obsahuje vápnik, horčík, železo, draslík, zinok, fosfor či sodík. Spomedzi všetkých potravín patrí k tým s najvyšším obsahom železa vôbec. Vyznačuje sa aj celou paletou vitamínov skupiny B. Zdravotnými benefitmi fazule sa zaoberá aj profesor MarkBrick a podľa neho je to viac-menej dokonalá potravina.

Hlad pri fazuli nemá šancu!

Okrem iných výhod sa červená fazuľa pýši aj nízkou kalorickou hodnotou. Obsahuje veľa vody a vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Veď jedna šálka obsahuje  15-20 g vlákniny. To je pri odporúčanej dennej dávke cca 20-30 g veľmi slušné číslo. Vďaka jej vysokému obsahu červenú fazuľu telo dlhšie trávi. Tým pádom ostanete dlho sýti, aj keď ste jej nezjedli príliš veľa. Nízkokalorická fazuľa vám tak pomôže udržať hmotnosť na uzde a zároveň znížiť riziko chorôb odvíjajúcich sa od nadváhy.

Nemusí nadúvať

Nevýhodou strukovín je, že sa spájajú s nadúvaním. Aj tento problém však má veľmi jednoduché riešenie. Nadúvanie po zjedení fazule je spôsobené oligosacharidmi, tie ale môžeme vylúhovať do vody. Stačí teda, ak pred varením fazuľu namočíte na 10-12 hodín do vody. Tú následne vylejte preč a nalejte čistú. Až potom fazuľu tepelne upravujte. Problém s plynatosťou či pocitom nafúknutia odstránite aj jednoduchým pridaním rasce či saturejky do pripravovaného jedla.


Mohlo by vás zaujímať: Vyhnite sa rakovine prsníka: Týchto šesť potravín je skvelou prevenciou


Je chutná a zdravá

Zloženie fazule a jej pravidelná konzumácia ovplyvňuje mnohé pochody v tele, ktoré majú pozitívne účinky na naše telo:

  • pomáha udržiavať prijateľnú hladinu cholesterolu v krvi
  • je účinná pri tráviacich problémoch
  • posilňuje srdce a krvný obeh
  • stabilizuje inzulín a krvný cukor
  • znižuje krvný tlak
  • bráni vzniku hemoroidov a rakoviny čriev
  • obsahuje antioxidanty, ktoré ničia voľné radikály v organizme

Športovci by po nej mali siahnuť častejšie

Červená fazuľa patrí k potravinám, ktoré by určite nemali chýbať vo vašom jedálničku, a to najmä ak športujete. V 100 g obsahuje približne 20 g kvalitných rastlinných bielkovín. Vďaka vysokému obsahu aminokyselín, fytosterolov, glykozidov a flavonoidov vám zlepší náladu a ľahko vás naladí na lepší výkon. Stratám svalovej hmoty počas tréningu bráni najrozšírenejšia aminokyselina v tele – glutamín, ktorý v značnom množstve obsahuje práve fazuľa.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Chutné a pikantné Chilliconcarne

Chcete si naplno užiť chuť a zdravotné účinky červenej fazule? Pripravte si naozaj chutné Chilliconcarne.

Potrebujeme:

  • 750 g hovädzieho mäsa
  • 1 plechovku červenej fazule
  • plechovku kukurice
  • 2-3 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ
  • tymián
  • 2-4 ks čili papričiek
  • 1 paradajkový pretlak
  • vodu alebo vývar
  • čierne mleté korenie
  • mletú červenú papriku

Postup: Cibuľu aj cesnak nakrájajte nadrobno a popražte. Potom pridajte na kocky nakrájané mäso a pražte, kým nie je hnedé. Podlejte vodou alebo vývarom a duste domäkka.

Do iného hrnca vložte kukuricu, fazuľu, paradajkový pretlak a ochuťte všetkými koreninami podľa potreby. Do zmesi pridajte udusené mäso. Podľa potreby dolejte vodou a ešte všetko spolu prevarte. Podávajte s ryžou.


Máte radi fazuľu? Aké chutné jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame