Magická bylina čistec: Zbaví urieknutia i napraví tráviaci trakt

Čistec

pixabay.com

Čistec je na Slovensku pomerne rozšírená bylina, ktorá je stáročia nepostrádateľná v ľudovom liečiteľstve. Nomen omen, jej meno sa odjakživa spájalo s prečistením organizmu a predovšetkým s urieknutím. To so sebou prináša stav nevoľnosti či mdloby a údajne vzniká pohľadom cudzích ľudí. Odvar či čaj z čistca má tak na ťažko vysvetliteľné ťažkosti takmer magické účinky. Zaujímavé tiež je, že veda si v tomto prípade nevie pomôcť.

Čo robiť pri urieknutí

Ako sa prejavuje urieknutie? Ide o ťažobný pocit, ktorý je sprevádzaný nutkaním na zvracanie a bolesťami žalúdka i hlavy, nehovoriac o celkovej úzkosti. Staré matere v tomto prípade pripravovali z čistca odvar, ktorý sa pil a zároveň sa ním čistila tvár a krk, prípadne pripravoval očistný kúpeľ. Tento rituál sa opakoval minimálne trikrát.


Mohlo by vás zaujímať: Ako bojovať proti urieknutiu? Toto sú vyskúšané rady a tipy


Pre lepší tráviaci trakt

Mimo ťažko vysvetliteľných účinkov pri urieknutí čistec pomáha aj pri objektívnejších ťažkostiach. Čistec obsahuje látky ako betonicín, cholín, alantoín či harpagosid. Posledné dve menované napríklad urýchľujú hojenie vnútorných rád v tráviacom trakte, na ktorý čistec všeobecne vplýva mimoriadne pozitívne. Bojuje aj proti prejavom hnačky a zvyšuje chuť do jedla.

Čistí krv

V ľudovej zdravovede sa čistec často využíval pri reumatických ťažkostiach a predovšetkým pri prečistení krvi. Podporuje tiež jej obeh a pomáha tak napríklad aj ľuďom, ktorí majú často studené končatiny.

Zároveň odvar môžete využiť aj pri zápale ďasien, či infekcii horných dýchacích ciest. Ak teda cítite, že na vás niečo “lezie”, je dobrou voľbou začať práve čistcom. Čajom z neho nemáte čo pokaziť ani keď ste nakazení chrípkou či angínou. Okrem toho pomáha upokojiť, zaspať a tiež znižovať teplotu.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinky vám vrátia silu a odoženú choroby: Nazbierajte si ich aj vy


 

Zbiera sa celé leto

Čistec ako rastlina dorastá do výšky 30 až 70 centimetrov, zriedkavo do jedného metra. Najčastejšie sa vyskystuje na lúkach a lesných stráňach. Z rastliny zbierame kvitnúcu časť a to v období od júna až do septembra. Tá sa následne suší.

Ak by ste chceli čistec využiť mimo tohto obdobia a nemáte ho v zásobe, v lekárňach či drogériách ho môžete kúpiť tiež v podobe čaju.

Ako na odvar?

Odvar zo sušeného čistca pripravujeme tak, že približne 3 hrste povaríme 5 minút v troch litroch vody.hnedo-červenkastú farbu, je charakteristický príjemnou bylinkovou vôňou a horkou chuťou. Samozrejme, v prípade konzumácie v podobe čaju tomu prispôsobíme aj množstvo čistca. Scedené byliny môžeme vyvariť hneď niekoľkokrát, keďže jeho látky sa uvoľňujú postupne.


Na čo všetko využívate čistec vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close