Máj je nielen lásky čas, ale tiež obdobím čerstvej bryndze. Májová je o niečo menej slaná, ako zimná, je tak chuťovo lahodnejšia a skvelá napríklad na prípravu rôznych pomazánok, kde priamo vynikne jej chuť. Ak ste však fanúšikmi bryndze ako ingrediencie pri varení a recepty na klasiky, akými sú bryndzové halušky, pirohy alebo demikát už nehľadáte, môžete sa inšpirovať troma jedlami, medzi ktorými nájdete kuracie krídelka v bryndzovom cestíčku aj tradičné bryndzové džatky.
Tradičná bryndza vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka sa vyznačuje oveľa vyšším množstvom mliečnych baktérií ako jogurty a acidofilné mlieko. Kým v nich sa nachádzajú iba dva druhy, v bryndze je ich čo sa týka druhovej rôznorodosti až desaťnásobok.
Bryndza navyše obsahuje aj niekoľkonásobne viac mikroorganizmov, v jednom grame bryndze sa ich nachádza asi jedna miliarda. Tradičná slovenská bryndza vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka si podľa odborníkov zachováva všetky biologicky aktívne zložky pôvodného mlieka. Aj preto je považovaná za prírodné probiotikum a pochúťku, ktorá pozitívne vplýva na naše zdravie.
Mohlo by vás zaujímať: Máj – bryndze čas: Slovenská probiotická bomba prospeje aj vašim črevám
Bryndzové džatky
Potrebujeme:
- 5 zemiakov
- slaninu
- bryndzu
- 100 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- soľ
Postup: V osolenej vode si uvaríme na kocky nakrájané zemiaky. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme ju. Keď zemiaky zmäknú, popučíme ich priamo vo vode a pridáme k nim múku. Poriadne premiešame a necháme odpočívať v zakrytom hrnci, aby sa múka zapracovala k zemiakom. Po asi 15 minútach tvarujeme naolejovanými rukami guľky. Tie priamo na tanieri posypeme nadrobenou bryndzou a polejeme slaninovým výpekom.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zapekané kuracie stehná so šunkou a bryndzou: Netypický a skvelý obed
Kuracie krídelka v bryndzovom cestíčku
Potrebujeme:
- 10 kuracích krídeliek
- 2 vajcia
- 0,5 dl mlieka
- 50 g bryndze
- 50 g hladkej múky
- mletú červenú papriku
- soľ
Postup: Kuracie krídelká najskôr prevaríme v osolenej vode. Medzitým si pripravíme cestíčko z vajec, mlieka, bryndze, soli a mletej papriky. Krídelká po asi piatich minútach scedíme a necháme chvíľku oschnúť. Najskôr ich obalíme v hladkej múke a potom aj bryndzovom cestíčku. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán.
Mohlo by vás zaujímať: Slanina! 9 chlapských super receptov, ktoré musíte skúsiť!
Rýchla bryndzová nátierka
Potrebujeme:
- 200 g bryndze
- 200 g masla
- 50 g horčice
- jarnú cibuľku
- pažítku
- červenú mletú papriku
- soľ
Postup: Jarnú cibuľku nakrájame na malé kolieska, pažítku na drobné kúsky. Maslo, ktoré najskôr necháme trocha zmäknúť, vymiešame s bryndzou. Postupne pridávame aj horčicu, soľ a mletú papriku. Dodáme aj cibuľu a časť pažítky, zvyšok využijeme na ozdobenie pečiva. Pomazánku necháme približne hodinu vychladnúť v chladničke, nech sa prepoja chute a môžeme podávať.
Aké chutné jedlá si z májovej bryndze pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na