Slováci majonézu milujú: Ako sa pripravuje a ktoré recepty sa oplatí vyskúšať?

Majonéza.

Zdroj: Getty Images

Je neodmysliteľnou súčasťou zemiakového šalátu, dresingov, obľúbenou prílohou k mäsu aj rybám. Tam sa však jej využitie zďaleka nekončí. Pozrite sa s nami do histórie majonézy a spoznajte, ktoré ingrediencie ju robia výnimočnou.

Začalo sa to improvizáciou

Množstvo dobrých vecí sa zrodí vďaka náhode. Tak tomu údajne bolo aj v prípade majonézy, o ktorej sa traduje historka, že vznikla pre nedostatok smotany. Keď Francúzi v druhej polovici 18. storočia oslavovali výhru nad britským vojskom pri Port Mahone, súčasťou menu mala byť obľúbená studená omáčka, ktorá sa vyrábala z vajec a zo smotany.

Smotanu však kuchár nemal, a tak musel narýchlo improvizovať. Rozhodol sa nahradiť ju olivovým olejom. Vylepšená omáčka mala veľký úspech a postupne sa stala tradičnou súčasťou hostín prevažne v aristokratických kruhoch. Jej meno je údajne odvodené od miesta vzniku. Pôvodne sa volala „mahonnaise“, teda doslova „mahonská“.

Základom dokonalej chuti sú kvalitné suroviny

Svoj potenciál majonéza ukazuje aj v kombinácii s koreninami a bylinkami, najširšie využitie v kuchyni má však vo svojej univerzálnej podobe. Jej výbornú chuť zabezpečia v prvom rade naozaj čerstvé vaječné žĺtky – čím žltšie, tým má majonéza krajšiu farbu. Ďalej do nej patrí rastlinný olej bez výraznej vône, napríklad slnečnicový alebo repkový, a kyslá zložka ako ocot, citrón či horčica. Netreba, samozrejme, zabudnúť ani na soľ.

A ako sa pripravuje? Celkom jednoducho. K rozšľahaným vajíčkam sa postupne za sústavného šľahania pridáva olej s cieľom dosiahnuť krémovú objemnú emulziu, ktorá sa dopĺňa o spomínaný kyslý ocot či citrón. Jedným z tajomstiev, ako sa vyhnúť zrazeniu tejto emulzie, je použiť všetky suroviny rovnakej teploty.

Príbeh modrej stužky

O popularite tejto omáčky hovorí aj príbeh Richarda Hellmanna, ktorý začiatkom 20. storočia začal v obchode s delikatesami v New Yorku predávať hotovú majonézu. Záujem bol taký veľký, že už v roku 1913 otvoril prvú továreň na výrobu balenej majonézy, ktorú predával pod názvom Hellmann’s Blue Ribbon Mayonnaise.

Orginálna majonéza Hellmann’s (Zdroj: Hellmann’s)

Áno, práve modrá stužka (blue ribbon) na etikete sa stala poznávacím znamením dnes už svetoznámej značky Hellmann’s. Do tradičných sklenených pohárov, ktoré umožňujú opakovanú konzerváciu, sa majonéza balila už pred viac ako sto rokmi.

Rovnakú popularitu ako v USA si Hellmann’s vďaka svojej vyváženej chuti vyslúžila aj v slovenských kuchyniach. Jej základom sú dnes po novom vajcia pochádzajúce výhradne z voľného chovu a kvalitný repkový olej považovaný za zdroj omega-3 mastných kyselín.

Najlepšie recepty

Majonéza má pevné miesto v tradičnom zemiakovom šaláte aj v krémových dipoch. Je ideálna k mäsu a perfektná do cestovín či nátierok. Spestrí nielen sviatočné, ale aj bežné jedlá. Inšpirujte sa naším výberom.

(Zdroj foto: Hellmann´s)

Zemiakový šalát so sviežimi fazuľkami

Budeme potrebovať:

  • 500 g uvarených šalátových zemiakov
  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 4 šalotky
  • 1 lyžicu oleja
  • hrsť nasekaného petržlenu
  • ružové korenie na ozdobu
  • 4 lyžice majonézy Hellmann’s originál
  • šťavu z 1 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu strúhaného parmezánu
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 2 ančovičky
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie

Postup: Všetky ingrediencie okrem prvých troch dáme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixérom. Chuť je intenzívna sladko-slano-kyslo-pálivá. Fazuľky vložíme do vriacej vody a cca 2 minúty povaríme. Medzitým na panvici rozohrejeme olej a necháme zosklovatieť na prúžky nakrájanú šalotku. Po chvíli pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na mesiačiky a prehrejeme. Scedíme fazuľky, necháme odkvapkať a zmiešame na panvici so zemiakmi. Premiešame s dresingom a prípadne dochutíme soľou. Na tanieri posypeme pažítkou a ružovým korením.

(Zdroj foto: Hellmann´s)

Krémové cestoviny

Budeme potrebovať:

  • 1 balíček penne
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy nastrúhané nahrubo
  • 1 cuketu nakrájanú na kocky
  • 1 menšiu brokolicu
  • majonézu Hellmann’s (alebo tatársku omáčku)
  • cca 200g cherry paradajok alebo 3 veľké nakrájané paradajky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivy (nemusia byť)
  • petržlen

Postup: Cestoviny uvaríme al dente. Na panvici necháme speniť cibuľu a cesnak, pridáme brokolicu, mrkvu a cuketu. Necháme zmäknúť. Do panvice pridáme cestoviny a dve vrchovaté lyžice majonézy. Zamiešame. Pridáme cherry paradajky a petržlen. Posypeme syrom a podávame.

(Zdroj foto: Hellmann´s)

Šťavnatá tortilla

Budeme potrebovať:

  • 1 celozrnnú tortillu
  • 2 chrumkavé listy ľadového šalátu
  • 1/4 červenej papriky
  • 1/3 malej cukety
  • 1 malú cibuľku
  • 1 lyžicu majonézy Hellmann’s Light
  • 1 lyžicu oleja
  • lyžicu nasekanej pažítky
  • soľ
  • štipku čierneho korenia

Postup: Na oleji orestujeme na prúžky nakrájanú cibuľu. Po 1 minúte pridáme papriku aj plátky cukety a orestujeme tak, aby zelenina ľahko zmäkla, ale ostala chrumkavá. Osolíme, okoreníme. Ľadový šalát nakrájame na prúžky. Celú plochu tortilly potrieme majonézou Hellmann’s Light, posypeme nasekanou pažítkou, rovnomerne poukladáme prúžky šalátu a navrstvíme zeleninu. Tortilly zabalíme. Aby bol sendvič chrumkavý, pred podávaním dáme tortilly prehriať cca na 5 minút do rúry pri 220 °C. Môžeme dať pod mriežkovaný kontaktný gril a tortillu upraviť na spôsob panini.

POZRITE SI PONUKU MAJONÉZ HELLMANN´S

Advertoriál pripravený v spolupráci s Hellmann’s

Zdroj: Plnielanu.sk/Advertoriál

Odporúčame